用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 是否比SPCC 更難入?
樓主: Cliokohonda
go

DGS 是否比SPCC 更難入?   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 18-9-18 22:32
我知佢以前都叻,但係好似冇依家拋離果種姿態,直資影嚮?

香港現在咁多直資,有些直資退步中,何解?

我個人認為 Dr Chan 處理行政和辦學各方面做得好好。

而且,有些安排也非一朝一夕。

chingyu 發表於 18-9-18 22:25
依家仍然有好多人只認識男女拔,
不知道什麼是聖保羅男女,
就算咁多榜眼探花,也不會列隊接受傳媒訪問。 ...

我知佢以前都叻,但係好似冇依家拋離果種姿態,直資影嚮?

Cliokohonda 發表於 18-9-18 22:19
其實spcc 幾時彈起? 我讀書年代spcc 好似喺 QC , DB , DG ,LSC 之後..

今時今日仍然有好多人只認識男女拔,
不知道什麼是聖保羅男女,
就算咁多榜眼探花,也不會列隊接受傳媒訪問。學校也不會對外公布3 X個醫科,只是其他人發現。慣常的低調做法。

舊人說:以前連狀元也不接受訪問的。學校以前也不會特別鼓勵考多幾科做超級狀元。

而且地理位置也少人見到。

每次說St Paul, 人家通常搞錯並問:銅鑼灣嗰間?  (滴汗 + 微笑)

scwli 發表於 18-9-18 21:51
咁多?真?即hku 30個

這兩年都是 HKU+CU 醫科 = 每年約 3X 個 ,未聽過 45 個 。
其實這並不重要,每年的學生想揀的大學或科目也不同。

有些 target Harvard / Oxbridge / MIT / Ivy League / UCL / LSE ... etc

chingyu 發表於 18-9-18 21:45
無論 IB or DSE, 每年都有好多叻人揀Law, 不一定讀醫。

今年四個 SPCC DSE 狀元,兩個 Law, 一個醫,一個 ...

其實spcc 幾時彈起? 我讀書年代spcc 好似喺 QC , DB , DG ,LSC 之後..

mcl203 發表於 18-9-18 15:16
聽番黎,兩間U加埋45人~~~
咁多?真?即hku 30個

無論 IB or DSE, 每年都有好多叻人揀Law, 不一定讀醫。

今年四個 SPCC DSE 狀元,兩個 Law, 一個醫,一個環球商業。

ilyrd 發表於 18-9-18 15:49
咁誇張?人地4,5個已經話好勁.你45個?咁冇野講啦.有家長重問轉唔轉去讀.排第46,47......,都唔怕啦. ...

前面好多讀環球商業,grad後去i bank掘金,所以60-70名讀醫科都吾奇!

ABC-DAD 發表於 18-9-18 18:43
近年兩邊加埋一向最多係近三兩年30+,你條咩線?都好勁喎?

咁可能佢都唔知啦~~~

mcl203 發表於 18-9-18 16:53
同一條線番,年年都係差唔多,~50人~~~
近年兩邊加埋一向最多係近三兩年30+,你條咩線?都好勁喎?

ilyrd 發表於 18-9-18 15:49
咁誇張?人地4,5個已經話好勁.你45個?咁冇野講啦.有家長重問轉唔轉去讀.排第46,47......,都唔怕啦. ...

同一條線番,年年都係差唔多,~50人~~~

mcl203 發表於 18-9-18 15:16
咁誇張?人地4,5個已經話好勁.你45個?咁冇野講啦.有家長重問轉唔轉去讀.排第46,47......,都唔怕啦.

scwli 發表於 18-9-18 14:47
spcc 入医 中大15, 港大呢?

sukitelfold 發表於 18-9-15 17:42
邊間難也不重要,是旦一間也開心C。

今天中大醫學院的新生白袍加身典禮,spcc潘校長送15個未來大夫入中大 ...
spcc 入医 中大15, 港大呢?

Yanamami 發表於 18-9-18 14:14
天生老实人,我大女小学时-样,升中後脱胎換骨。減乜肥吖~又唔係日日食蛋糕。 ...
佢好辛苦至減到3KG喎!

little_yolky 發表於 18-9-18 13:20
減緊肥呀!
佢咪就係打咗幾日風假, 日日响屋企睇笑片LOL
天生老实人,我大女小学时-样,升中後脱胎換骨。減乜肥吖~又唔係日日食蛋糕。

Yanamami 發表於 18-9-18 13:06
整d佢鈡意食既野,買个日本士多啤梨蛋糕番去食下、睇套笑片……咪俾佢呆。 ...
減緊肥呀!
佢咪就係打咗幾日風假, 日日响屋企睇笑片LOL

佢份人真係好呆嫁。好似禮拜日打風, 我話唔好坐近窗邊, 爛咗會有危險, 阿妹即刻攞部iPad坐响走廊(屋內唯一完全無窗既地方)慢慢睇, 佢就坐响窗邊隔離再隔離, 突然一陣勁風, 露台個大窗嘭嘭聲好鬼得人驚, 佢嚇到呆咗剩係識喊, 要我叫佢佢至識走呀!

little_yolky 發表於 18-9-18 12:58
好擔心呀, 佢好似呆下呆下咁。

整d佢鈡意食既野,買个日本士多啤梨蛋糕番去食下、睇套笑片……咪俾佢呆。

Yanamami 發表於 18-9-18 12:53
Peer pressure. 知自己想要乜就得。有planABC, 到时睇餸食飯。睇得太多其他人做乜,意志不坚定就会好易搖 ...
好擔心呀, 佢好似呆下呆下咁。

little_yolky 發表於 18-9-18 12:25
我見大家咁緊張, 我又好緊張丫嘛。見阿女好似咁閒咁, 唔覺佢有乜再加把勁, 所以好擔心。 ...

Peer pressure. 知自己想要乜就得。有planABC, 到时睇餸食飯。睇得太多其他人做乜,意志不坚定就会好易搖擺不定,輕則好似而家禁影响心情亦唔抵。如果無体艺比賽,其实P6可以做既就只有考好呈分試、保持身心健康同練好面試技巧而矣。阿女閒亦唔係乜坏事。
‹ 上一主題|下一主題