用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哈羅&天神
樓主: panna20
go

哈羅&天神   [複製鏈接]

lvmh88 發表於 18-6-11 21:42
你真係要睇睇林作最近的一個post.

所以出著名食肆開分店,我都只會幫襯本店。(麥當勞、大家樂等食店除外)

回覆樓主

你真係要睇睇林作最近的一個post.

panna20 發表於 18-6-3 14:37
好的,謝謝(emoji)

其實兩間都係神校,去邊間小朋友有潛質都可發揮。

但是。。。我反而concern 家庭背景的問題!老實講,要入讀Harrow, 財力真的是要非常雄厚兼穩健。

呢類型貴族學校,我所認識的家庭最少都是專科醫生。雖然學費是160K一年,但其他配套駛費也不簡單, 如field Trip, transport, etc.

如果一家人計過條數,是能夠輕鬆應付兩個小朋友十幾年的駛費,當然一定係哈羅!但是其實供一個都忟忟地, 咁就真係去天神一家都壓力少D.  

panna20 發表於 18-6-3 11:57
我知道我都不該出這個題 一個國際一個公立 沒法比 可是事實就是拿到哈羅offer大半年了 一直打算讀哈羅 今日 ...

Panna20, have you decided? Just curious...

醒目開學勳章

Naughty917 發表於 18-6-3 12:31
簡單來講,天神系一間頗谷小學,但可直上St Mary中學,同埋仲有個細女必收,我會揀天神。
...

一定試左天神先

回覆 Vanadium 的帖子

劉德華個女間幼稚園一d都唔普通架,個間幼稚園好多學生入DGS,連德望佢都唔讀就知咩事了

harrow英式教育,學生普遍有manner。有參觀過學校應该感覺到。

PPyeung 發表於 18-6-7 07:00
我有同事女之前DG, 後來轉哈羅,最後去英國讀U,她不是上流社會。
不過一定是家境富裕,因為佢家人做生意 ...

St Mary當然有好有錢既人,但應該同哈囉比,可能會係1:9同9:1既分別。

其實讀得哈囉,應該都係有錢得黎,唔想同你地"凡夫俗子"一齊接受普通教育果批。若然"凡夫俗子"勉強去讀哈囉,同果批同學及其家庭好大機會會格格不入。

好有錢既未必鐘意呢種抽離既教育,唔少反喜歡貼地,如劉德華剛出席個女一間普通幼稚園畢業禮,我知好多富豪,其仔女都係普通香港學校讀書,由於心態問題,同呢啲有錢人仔女,相反係做到朋友,因佢地都唔會覺得自己有錢而有啲咩特別。

後生時係教會認識一個朋友,我地教會係舊樓上面,好細,同呢位朋友係同團契大家都幾熟,後來先知原來佢係香港一間大上市集團主席個仔(佢呀爸應全香港人都會識),同佢傾下講下,佢話佢平時生活、返學放學都係坐巴士,連私家車都好少坐,佢話佢呀爸不嬲都咁要求佢地喎,當然佢亦係讀好普通津校。

Soundervolt 發表於 18-6-7 14:30
幼稚園課程米咁認真啦⋯⋯
人在江湖身不由己ma

casecase 發表於 18-6-7 13:24
如果我有女兒必定會揀哈羅。從小在哈羅的環境長大,將眼光放遠些,發展可以在全世界有機會,見識和機會已經 ...
thats the best case senario.  (not specific to harrow) worst case senario could be having the daughter swearing at the parents.
不過英文粗口都是較易接受

MrBeast 發表於 18-6-7 13:19
叻的自然跟到york課程,仲如魚得水,但跟唔到的就變拔苖助長

幼稚園課程米咁認真啦⋯⋯

回覆樓主:

當大部份同學仔屋企都有 Trust,平時去開 AMC 玩,出身普通家境的人能融入的不多。見過太多例子。

回覆樓主

如果我有女兒必定會揀哈羅。從小在哈羅的環境長大,將眼光放遠些,發展可以在全世界有機會,見識和機會已經與普通人不同,將來擇偶條件也不同。

Jane1983 發表於 18-6-7 13:15

York學生多,估有勁有唔勁卦。我識2個考學校都唔係十分好景 ...
叻的自然跟到york課程,仲如魚得水,但跟唔到的就變拔苖助長

Jane1983    發表於 18-6-7 13:34

ddtt347 發表於 18-6-7 13:12
呢個係私校家長的大趨勢,自己仔女英文叻就覺得好巴閉。實情係英文易學好多,特別係校外又自己進補phonics ...
是一個legacy 問題,老一輩的一定會話英小先好,我當年都是重英輕中,尤其冇諗過母語會咁難,上到小學先知死,追到氣咳

sissysze 發表於 18-6-7 07:09
聞說過yorks d中文喺天神係唔夠食老本,不過近年yorks啲中文有無提升過我就唔知喇 ...

聽聞嘅 case係喺 yo ...

York學生多,估有勁有唔勁卦。我識2個考學校都唔係十分好景,升上小學亦無話帶頭。

MrBeast 發表於 18-6-7 07:27
more likely 是york parents tend to focus more on eng n neglect chinese

呢個係私校家長的大趨勢,自己仔女英文叻就覺得好巴閉。實情係英文易學好多,特別係校外又自己進補phonics之後,幼稚園生好易英文叻過未進補的同齡小朋友。

PPyeung 發表於 18-6-7 07:01
唔少㖭,保守估計一年十件。
你講緊天神一年10個妹要留班?

sissysze 發表於 18-6-7 07:09
聞說過yorks d中文喺天神係唔夠食老本,不過近年yorks啲中文有無提升過我就唔知喇 ...

聽聞嘅 case係喺 yo ...
more likely 是york parents tend to focus more on eng n neglect chinese
‹ 上一主題|下一主題