用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 08/09年度小一入學報名表
樓主: ada_pmlo
go

08/09年度小一入學報名表 [複製鏈接]

Re: 08/09年度小一入學報名表

AndyRain 寫道:
就黎暑假啦, 放完暑假就開波了, 好緊張呀!!!

有無人知道今年, 02年既出生率高唔高呀???

Be more relax in summer holidays la, no need to worry so much, there are at least 48,000+ parents having the same feelings as you!

02 babies are a bit less than 01 (don't remember the exact nos)!

醒目開學勳章

Hello, everybody:
我都好緊張呀!依家仲係心大心細,唔知點算?   

醒目開學勳章

miffy

你都勤力喎, 咁快開始做定準備功夫.  我因為無cert呀, 所以個profile都無mug野可以寫的.  同埋跟據我上次的經驗, 一日未交表, 一日你都會有野改的.  因為你總有地方會覺得唔滿意要改, 其實這是心理問題.  所以我唔咁早prepare了, 費事做死自己.

miffy 寫道:
殺到埋身, 而家6月中喇, 攪到我好緊張, 呢個暑假拿拿林train仔去interview至得。

我尋日又寫portfolio (for唔同小學), 寫幾個, 唔知寫formal d, 定唔formal d, 即例如寫"我" 定 "本人"  

我諗住自己親身去交表, 有似比較有誠意。

我個女都係冇乜cert, 但係都好想知道profile係點做, 有冇人會有format 呢, 如果有, 可唔可以send個e-mail比我呀[email protected], thanks

另外有冇人知道沙田d小學有邊d已經可以攞報名表呀, 真係好希望有人可以幫吓我, thanks

ada_pmlo 寫道:
另外有冇人知道沙田d小學有邊d已經可以攞報名表呀, 真係好希望有人可以幫吓我, thanks

See if you like to attend this one:

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
2008/09年度小一入學簡介會(第二埸)
(更新日期:2007-05-28)
由於簡介會反應熱烈,現特加開一場;詳情如下:
日期:2007年6月28日 (星期四)
時間:下午6:30 - 8:00pm
地點:中學部禮堂

First 簡介會 will be on June 23.

WYmom 寫道:
[quote]
ada_pmlo 寫道:

See if you like to attend this one:

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
2008/09年度小一入學簡介會(第二埸)
(更新日期:2007-05-28)
由於簡介會反應熱烈,現特加開一場;詳情如下:
日期:2007年6月28日 (星期四)
時間:下午6:30 - 8:00pm
地點:中學部禮堂

First 簡介會 will be on June 23.

[/quote]

HI HI

呢間學校好唔好呀? 佢會唔會有網址呢?, ANYWAY, 唔該晒你呀, THANKS

ada_pmlo,

This school is a new DSS in Shatin, but seems that many people are interested in it.  I don't know if it is good or not.  You can read a lot of comments of it from the BK topics of this school.

Its website: http://educ.hkbu.edu.hk/school/

各住媽咪, 因為我自己唔係好清楚小一收生的規則, 我想問吓, 如果我自己係住馬鞍山, 但係好想同個女讀沙田呂明才小學, 咁我想知呢間係咪一定係要等政府派位呢? 咁我個女可唔可以選擇沙田嘅小學呢? 呂明才可唔可以自己考入去架?, 真係好多問題呀, 希望大家幫幫忙, THANKS

我有個囡囡想報gt,現須寫profile,故我又想要一份樣板,如果有, 請e-mail [email protected] 給我,thanks!
此外、菜繼有於 6/30 有個簡介會!

醒目開學勳章

各位,

有無新的資料update?

我都記得睇過報紙話02年係仲少出生率過01年ga~~
but其實冇咩代表性,因好學校永遠都係咁多人爭~~第一同計分25分個d就話入硬jei~好多人都係20分,20分lee批就會抽籤,同第二階段一樣靠運氣~~唉~~最後階段就又係辛苦d家長同小朋友走幾間學校去叩門,幾十人爭一個位~~lee個game真係玩死人~~有$就話讀私校jei,冇$就要玩game~~唉~~
我初頭都諗住讀私校好d,但有朋友提醒我,唔係only俾得起學費就得,平時仲有好多雜費,加埋都幾係ga~~仲要學lee樣個樣tim!!!
冇計啦,而家我都係諗住搵d冇咁貴既私校囉~~
真係好煩呀!!

醒目開學勳章

我仔仔黎緊都會係k3, 有冇人有九龍區既資料呀, 我就諗住考禮賢/培正, 其他都未有心水呀!   

培正真係好難考嫁喎, 我就冇打算去試 ...

叮叮噹噹 寫道:
我仔仔黎緊都會係k3, 有冇人有九龍區既資料呀, 我就諗住考禮賢/培正, 其他都未有心水呀!   

醒目開學勳章

saui,

我都知培正好難考, 諗住試一試咋, 你係咪都係九龍區架?有冇咩心水?

我老公個表姐個女 緊培正,我本來都諗住考,但係表姐話培正只會收 31/8 出世既小朋友(我個女 10月出世),加上部份位會留比佢地幼稚園 D 小朋友,又多人揀,所以我想揀呢間都無得間。
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

請問有沒有港島區的私校可分享 ?

WYmom
Thanks for yr advice.  Any school suggest for me?

bbq71,
I think my daughter is  so shy that even will not say goodbye. :cry:

yi 寫道:
WYmom
Thanks for yr advice.  Any school suggest for me?

bbq71,
I think my daughter is  so shy that even will not say goodbye. :cry:

yi,

There are so many good schools, for example, Holy Family (Kowloon Tong) girls are quite happy and friendly with good conduct, and the school is not very pushy like those very famous top schools.  But of course it depends on what you like, no. of points you have and which net you are in.

醒目開學勳章

up
‹ 上一主題|下一主題