用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 91 網 交流站 - 點樣排位好
樓主: htcmama
go

91 網 交流站 - 點樣排位好 [複製鏈接]

Re: 91 網 交流站 - 點樣排位好

簽名被屏蔽

胡下都是好學校點會收唔夠學生,我朋友的仔女都是在呢間學校畢業,都話d老師唔錯,另外.聽講報了第一輪小一,教統局先公佈佢地轉校舍,教統局比得間新校舍比胡下,就無理由唔比學生佢,睇翻上幾年呢間學校都派3班,加上今年落實08年轉全日制,反而會多左家長選,所以我都叫人選胡下在5位中,希望對大家有幫助

簽名被屏蔽

htcmama
唔好提傷心事, 我係一呂小舊生, 居然1st round 衰

舊生都衰了 ! 咁餘下的未凍過水!!

[quote]
carnationyiu 寫道:
htcmama
唔好提傷心事, 我係一呂小舊生, 居然1st round 衰

真係要多謝大家的意見, 我先可以決定點排位好,

1) 沙呂
2) 胡上
3) 朱正賢
4) 蕭漢森
5) 梁炬鏐
6) 主風
7) 循道
8) 田家炳

真係度到頭都疼埋,大家有冇咩意見呀?

希望各位都有好結果啦

想問下聖公會主風小學的校風好唔好,派英中的概率高唔高啊?梁炬鏐好,還是主風好呢?今日去睇過,學校的校舍比較痲痲哦。請各位媽咪幫幫手,俾點意見。     

根據舊年囡囡經驗, 如果沙呂抽唔到, 胡上 排第二 & 朱正賢排第三 都唔會有.   

應該會 有機會去到 蕭漢森 or 梁炬鏐.

不過我舊年 派左第七選擇 >_<

簽名被屏蔽

一呂, 沙呂, 培基, 朱正賢及胡上, 應該經過在乙(一)後, 會滿額的, 所以在乙部(二)至(七)都唔應該選擇佢地, 免得浪費中其他學校的機會.  其實, 最緊要是隨機號碼好, 如果不是多好的排位, 都是冇用. :-|

簽名被屏蔽

係呀, 大家都終於交晒表喇, 等6/2希望大家都有好消息啦.
我的最終選擇是沙呂沙, 田家炳, 主風....
我SAT. MORNING (AROUND 10:30) 去都無乜人, 坐定定填完就上埋三樓交表, 仲同收表個工作人員傾咗兩句(佢都幾好人). 我同佢講好擔心, 佢話都唔駛緊張, 最緊要小朋友的隨機編號前, 咁就可以派到, 真係要講彩數, 佢話我都好穩陣, 填晒十六間, 有好多人都只係填幾間, 提咗D家長都仲係堅持, 佢地都無辦法. 仲有佢話萬一唔得都仲可以叩門, 佢話叩門學校好多時唔係睇個小朋友叻唔叻, 返而係睇家長有無誠意, 對學校的參與積唔積極, 有無用心去培養個小朋友, 所以佢話通常家長都要去INTERVIEW.

我就係你講果d 家長喇, 我只填4間, 培基, 蕭漢森, 胡上&kk leung! 職員同我講你唔填晒, 到時會亂派架 wow, 我答佢無所謂啦, 反正你要我填我都係亂填架咋, 因為我淨係識e 4 間, 其他果d 你比邊間我都無咩分別!!!! haha
htcmama 寫道:
係呀, 大家都終於交晒表喇, 等6/2希望大家都有好消息啦.
我的最終選擇是沙呂沙, 田家炳, 主風....
我SAT. MORNING (AROUND 10:30) 去都無乜人, 坐定定填完就上埋三樓交表, 仲同收表個工作人員傾咗兩句(佢都幾好人). 我同佢講好擔心, 佢話都唔駛緊張, 最緊要小朋友的隨機編號前, 咁就可以派到, 真係要講彩數, 佢話我都好穩陣, 填晒十六間, 有好多人都只係填幾間, 提咗D家長都仲係堅持, 佢地都無辦法. 仲有佢話萬一唔得都仲可以叩門, 佢話叩門學校好多時唔係睇個小朋友叻唔叻, 返而係睇家長有無誠意, 對學校的參與積唔積極, 有無用心去培養個小朋友, 所以佢話通常家長都要去INTERVIEW.

我只是填了三間:一呂、梁鉅鏐、主風,因我比較心儀教會學校。

其實因為我聽好多專家講話要填晒好d, 所以我先將所有學校都填入去.
無論如何, 祝各位好運啦.

joeykcwu 寫道:
唔該哂twytung!想問08年搬新校轉全日會有乜野轉變?例如人手上或者校長、主任、老師會唔會有唔同?

我出發喇!先去食早餐,十一點零到!今日著啡色褸,有緣撞到就打聲招呼啦!

祝大家好運!

我知道佢地係全間搬校,所以無論老師、主任同校長都是不變

joeykcwu 寫道:
相信大家都已經塵埃落定,揀好哂,交哂表。我今次個次序係:培基、胡上、蕭漢森、主風、田家炳、信義、梁鉅鏐同循道衛理。我都係選得比較大膽,第二同第三都未必穩陣,搏一搏啦!

依家唔想再諗住,六月二日再見,祝大家好運!

唔大謄呀  , 係好正路的排位.

培基派唔中 , 胡上多計數ok.  
胡上家長報料指高小功課己淺了好多.  
小 6 呈分考試昤 , 名次全年級有半的有 90 幾分
近一, 二年入英中己表現略遜 ,  
真的不知是真還是誤傳..  

[quote]
Tara 寫道:
我就係你講果d 家長喇, 我只填4間, 培基, 蕭漢森, 胡上&kk leung! 職員同我講你唔填晒, 到時會亂派架 wow, 我答佢無所謂啦, 反正你要我填我都係亂填架咋, 因為我淨係識e 4 間, 其他果d 你比邊間我都無咩分別!!!! haha
[quote]
當然宥分別.......

如果每位家長像這樣亂填 , 是會影響全區的排位. 也影響別人的 選擇.

而且到 6 月 , 真的有一間是後起之秀的小學獲得你住的那區家長應同時. 而你卻沒有潠擇, 不是很可惜嗎 ??

HPChingchingma

sorry 我唔明我會點樣影響到人地wow... 我個排位應該好保守, 1-3 位都唔中, 甘 K K Leung 我一定中啦, 因為佢收生不足而且又唔多人選...甘我再填 5, 6, 7, 8位都係無意思架啦!!!

HPChingchingma 寫道:
如果每位家長像這樣亂填 , 是會影響全區的排位. 也影響別人的 選擇.

HPChingchingma 寫道:
[quote]
Tara 寫道:
[quote]
當然宥分別.......

而且到 6 月 , 真的有一間是後起之秀的小學獲得你住的那區家長應同時. 而你卻沒有潠擇, 不是很可惜嗎 ??

olkan 寫道:
一呂, 沙呂, 培基, 朱正賢及胡上, 應該經過在乙(一)後, 會滿額的, 所以在乙部(二)至(七)都唔應該選擇佢地, 免得浪費中其他學校的機會.  其實, 最緊要是隨機號碼好, 如果不是多好的排位, 都是冇用. :-|

說得對 .
其實最重要是還有 .........你會給小朋友去讀第二, 三選擇的學校嗎 ??

答案是既話.  就要慎而重之去將你的第二, 三位的學校填上去. 好過到時去叩門時, 還是你的第三選擇. 那時倒也是頭痕兼心煩.
‹ 上一主題|下一主題