用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 望穿秋水...小一收生結果
樓主: edea
go

望穿秋水...小一收生結果 [複製鏈接]

Re:

del

Re: 望穿秋水...小一收生結果

14 days to go...................   

ready our count down?

13 days to go ......

Hello!

請問派位結果公報時, 是以咩資料去check收唔收呢?? (名字/有無d 咩no. ga!!)

THANK YOU!

onon530,

應該以小朋友既姓名 + 自行派位申請表號碼去check.....

好開心! 培道收我囝囝呀!不過唔知培道好唔好呢?  要28/11交註冊費.
但11/11 in唔in 培正呢! 希望各位家長比意見我.

有的會公布小朋友姓名,有的只公布學校編號/表格編號,你最好打電話去學校問清楚。因有些學校會以保密為理由而不公開小朋友姓名架
onon530 寫道:
Hello!

請問派位結果公報時, 是以咩資料去check收唔收呢?? (名字/有無d 咩no. ga!!)

THANK YOU!
弱者困於環境;智者利用環境。

如果你好心意培道, 就不用再考其他學校。

以下資料可參考 :
培道中學是女校,小學Band 1 學生若30幾%,有3班/90人。培正有9班/324人,有直屬中學(中中)但英文程度不差,且有名人舊生省招牌,但校風就xx(我以前住何文田就親眼見識過,若有心揀此校有時間一定要親身觀察現在實況)。

claudi-mama

唔該晒大家呀! 等我打去學校check真d 先!

THANK YOU!

Thanks!
我可能帶仔仔in(見識吓).
等候聖三一(11/11通知),如果o.k.我有唔知點算呀?    

王國長老

真係好失望,一間又間拒收囡囡.

我尋晚訓到半夜喊起上黎,好失望.

醒目開學勳章

唔使咁快 啦, 或者抽到呢. : 希望在明天!

edea 寫道:
真係好失望,一間又間拒收囡囡.

我尋晚訓到半夜喊起上黎,好失望.

王國長老

JaniceYiu 寫道:
唔使咁快 啦, 或者抽到呢. : 希望在明天!

多謝安慰. 幫囡囡報左六間,而家已經有三間唔收,越黎越憂心, 至少有一間收都好,好驚大抽獎唔知抽左乜出黎....

Hi edea

I do feel for you....seeing your posts and sharing it's true to worry.  But you still have 3 more to go and the "lucky draw"!  So don't give up, it's really " you worry when you have it, you worry when you don't have it".  I found from some other parents there are still chances to ask for a seat later on with some schools.  So don't give up!
該用戶已被刪除

王國長老

仲有三間係優才(首選), 九龍塘同宣小.

有d失望, 唔係要睇囡囡睇得太高太好,但囡囡一向好乖,係文靜但又不致於好怕醜,學業k1同k2都得獎,都唔係太差o者..

佢唔係讀名校,我地又冇同佢用英語溝通,唔知係咪因為咁....

點解冇學校欣賞囡囡. 好down.

不過打定輸數啦,係時候叠起心水揀津校,唔係話津校唔好既意思,津校都有好多好學校,但係驚唔知抽到乜野學校,ban 5咁就死火啦,又要周圍叩門,如果入到私校/直資係自己揀既,就唔駛食驚風散

Edea,
same as U la...Today get failed in Pui Kiu and CKY and now remaining Hon Wah next SAT....GT waiting list for 1st round , that mean result to be announced coming 15/11....so only this 2 "hope"

edea 寫道:

有d失望, 唔係要睇囡囡睇得太高太好,但囡囡一向好乖,係文靜但又不致於好怕醜,學業k1同k2都得獎,都唔係太差o者..

佢唔係讀名校,我地又冇同佢用英語溝通,唔知係咪因為咁....

不過打定輸數啦,係時候叠起心水揀津校,唔係話津校唔好既意思,津校都有好多好學校,但係驚唔知抽到乜野學校,ban 5咁就死火啦,又要周圍叩門,如果入到私校/直資係自己揀既,就唔駛食驚風散

Maybe your kid can admit into 九龍塘同宣小 le!! Or even GT!! Don't be upset.  

The track record of these DSSs are yet to observe, but the competition is too keen. To me I have not much confidence.  

My baby is also a girl.  Instead I like some traditional private schools such as True Light or SFA!!

edea:

你唔好咁快打定輸數,我朋友的女兒一間私小�直資都無考,淨等津校,到派位都派唔到第一志願,之後去叩門.最後都比佢入到啊.況且,你仲有幾間未放榜.不過你都唔好咁緊張,仲有成世流流長要擔心亞女架.

edea 寫道:

囝囝報左一間直資一間私小,今日直資有結果, 無佢份,我係公司真係喊左出黎呀!其實都唔敢抱太大希望,但那樣失望真係控制唔到,不過發洩完就無事啦∼

大家有開心唔開心都上黎講下啦∼千奇唔好比小朋友知自己失望呀∼   
‹ 上一主題|下一主題