用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學 馬頭涌官立小學家長請入來傾吓
樓主: mimi622
go

馬頭涌官立小學家長請入來傾吓 [複製鏈接]

Re: 馬頭涌官立小學家長請入來傾

Leolonglongma,

囝囝e+好d未呀? 我看到你囝囝的情況好嚴重,我都係人母, 我睇到你留言我心都痛      ,點解個班主任可以咁無情咁自私, 只係顧住間學校, 今次唔係普通皮外傷, 係頭破血流咁大件事呀, 今次大人同小朋友都造成好大的傷害, 我覺得要好好同校長及社工傾吓個問題.

我諗我, helen同yung媽都唔會介意你係喥"呻".祝你及囝囝身體及心靈早日康復!
活得幸福的女人

YUNG媽,

我囝囝都唔齊呀! 只有8-12PAGES, 無咗13同14PAGES.  
活得幸福的女人

Leolonglongma:
多謝你的提點,因為睇完你的topic後,十分之震驚,所以先至會誤解了"紅馬"sorry,個別老師有問題,(,樹大有枯枝)咁其他d老師ok嗎?因我交表那天自己大頭蝦,忘了攞一份文件的正本,(知道自己衰) 但那男工作人員態度不太好,但見校長及其中一位老師又好nice,真是弄不清楚.好彩聽完你講之後,個心都定d, Thanks!
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

My son also studied in primary one in 紅馬.  I feel very tired to manage his homework (5-6 樣 homework) everyday.  Therefore, he completed homework at about 10pm everynight.  Besides, there was English dictation every week and the words are too hard for him.  My son studied in kindergarten 活動教學個種.  Any 紅馬家長 can share the experience with me.  Do u feel there are too many homeworks for the primary one students.

sail1031,

希望你唔好介意, 因個人經驗告訴我有某些學校老師(我姨娚女的學校便是)會專入中學生寫的網上日記看, 遇有她們不能接納的事件; 睇完日記後抽出可疑的一批同學, 大肆迫供, 集體處分.  所以亦擔心秋後算帳, 而且確實對學校和其他老師不公平, 始終是個別事件.  校務處的員工, 其實質素很參差, 我試過打電話問一件事, 一個星期都沒有回覆, 每次接聽都是同一位男工作人員, 但十問又九不知, 留電話亦無人覆, 但在該校工作的阿嬸, 反而又好nice, 很幫忙, 至於老師, 暫時接觸尚少, 我的評論不見得中肯, 所以暫時幫不到你.

Hi chunchun,

really nice to meet you here, my kid was also came from an interactive kindergarten, he had no experience of dictation before.  But I think volumn of homework is okay for him (4-6 homeworks/day), as some of them are just only need to reply few questions.  If he doesn't have extra curricular activity on that day, he can finish his homework within 30-60 mins.  And he can complete his studies in 4 websites (of course not 100% correct) by himself before my return.  We have only 2 dictations before and he can handle them easily as not that much vocabulary (his English is not that good).  But this time, no. of vocabulary increase a lot suddenly (Bk 2 + additional 3 pages of vocabularies), I believe he needs to take few days for the review!  Why your kid takes such a long time to finish his homework, any difficulties in understanding the instruction of the worksheet/homework?

ngyanting2000,

情況係點暫時未知, 因為都未幫佢拆紗布, 不過真是有點擔心自己去幫去洗傷口, 怕弄痛他, 又驚弄得不好, 令佢發炎.  至於小朋友適應問題, 可能我稍後會約駐校社工傾, 希望調節一下老師及自己的分歧.  無論點, 好多謝你們的關心.

在此和大家分享一下, 我有個朋友, 他是做報館的, 他告訴我其實學校引導我帶小朋友去私家醫院是很不妥當的做法. 首先, 人命攸關, 以學校經驗; 小朋友撞傷頭, 學校應第一時間call 白車, 由一位老師陪同小朋友到醫院, 再在救護車內通知家長會去那一所醫院.  由於是學校case, 受傷者是不需要等候便可獲第一時間處理(無需分流等候),  call 白車原因, 醫院會有警察跟進情況, 而最大問題是所有要call 白車進院cases, 學校要寫詳細報告呈交教統局.  就因為學校引導了家長自行帶子女到醫院治療, 學校就免了呈交報告及學生的責任.  他更說, 學校是沒有理由不派任何老師陪同家長及小朋友到醫院, 藉以了解小朋友進一步情況的, 以他在報館的經驗, 學校處理方法很不妥當.  希望你們將此信息傳遞予朋友touch wood, 日後小朋友在校有何問題, 家長會知道自己可行駛的權利.

只要積極正面去處理, 事情總會解決. 我相信學校方面都會這樣處理.  希望駐校社工幫到你和囝囝. 快d好番, 開心上學去.

Leolonglongma~
我今先開電腦就睇你仔仔既事, 我心內面覺得好唔舒服, 希望你仔仔早康復, 唔好將呢件事記係心裏面啦, 可以快快樂樂咁成長~~
而我當然唔會介意你係度呻啦, 而且更加希望大家可以傾多d, 交流下大家既學校問題添!

YUNG媽, ngyanting~~
我仔仔都無派到p.13喎!!!

helenting,

係你o地這個forum 裡覺得好warm, 可能大家都係媽媽o既關係, 有時真係會身同感受, 好感激您們的關心和鼓勵, 我和囝囝都會好快無事的了, 多謝您們!

囝囝今日傷口好d嗎? 今日囝囝有無返學, 如果有返學叫囝囝小心d個傷口.
活得幸福的女人

ngyanting2000,

多謝問候, 佢表面無特別o架, 只係每次藥力(醫生開了panadol俾佢)散後就會嗌頭痛!  昨晚幫佢洗傷口, 仍有少許血水滲出, 傷口好似一條好醜樣o既魚骨, 唉! 無辦法!  我有照俾佢返學, 亦有叮囑佢千祈唔好貪玩俾傷口小朋友睇, 希望經過今次之後佢會定番D, 唔再紥紥跳啦!  不過見佢駁咀仍然好快, 我估佢無撞傻呱!

另外, 我想了解下, 兩間mtc的英文教材是否一樣, 我仔第一本教的是"I love my family", 第二本是"one teddy all alone", 第三本....... opps, 自己都未記得, 還有有其他輔助教材嗎?

係哋都係用英文故事書, 第一本同你地一樣"I love my family", 第二本"What would you like", 第三本"A monster sandwich",我諗兩間mtc的英文教材應該一樣,但可能次序唔同,我都另外買咗一本英文書(我唔記得咩名),不過就留咗係學校,只係派過一次返屋企做功課.
活得幸福的女人

唔該晒, ngyanting2000!

唔駛客氣
活得幸福的女人

ngyanting, YUNG媽~
我知道你地2個都要返工, 咁平時仔仔邊個湊架?
係唔係姐姐湊?  如果係, 咁你地平均每個月大約要用多幾多錢呀?

helenting,

我囝囝平時婆婆湊,唔係姐姐湊.遲d我亞媽可能無時間湊,我諗住比囝囝去補習班,放工去接返囝囝.
活得幸福的女人

ngyanting~
我個情況同你一樣呀, 仔仔又係婆婆湊, 但我媽咪就快唔可以幫我湊啦
咁你有無做過research邊間補習社好呀?
如果交左比補習社, 咁你係唔係自己煮飯呀?

helenting,

係呀要自己煮飯呀!不過我就唔係咁識煮飯,我老公話到時他煮飯(簡易D),我就幫囝囝對功課同溫習,我媽咪最快都要到下年年頭先無時間湊我囝囝,我都有三個多月時間搵補習社,我對補習社要求就唔高,我只係諗住有個地方比囝囝做功課同等我收工,最緊要間補習社D導師有愛心,同學生乖就OK啦!
活得幸福的女人

ngyanting~
我媽咪都係下年年頭到唔同我湊呀, 不如, 如果大家找到好既補習社時交換一下丫... :wink:
‹ 上一主題|下一主題