用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10A狀元﹕榮譽歸補習社
樓主: mission
go

10A狀元﹕榮譽歸補習社 [複製鏈接]

Re: 10A狀元﹕榮譽歸補習社

virgokaren 寫道:

咁皇仁都可以收多25個他校高材生喎!
以皇仁咁名的名校都只有85人有14分或以上,咁其他學校第一階段就收滿的中學,豈非成績很好?
普遍兩班F.6計,起碼有60人夠14分。

(無計夠14分又plan好出國留學果批)

我唔清楚QC的情況,但大部份BAND1英中都唔會夠位收晒自己14分以上的學生,St Mary's喇沙Maryknoll等名校如是,以至普通英中如華英開平都要20分以上才有機,我就唔多相信QC無足夠的14+學生去填滿自己的中六位。

不過,成績有上有落,港九華King's都係咁,QC都有可能。

希望有人可以提供下QC的收生分數。

咁又唔係咁講呀~~~

唔建議佢報十科, 可能係為佢自己好, 因為分散左時間, 始終係蝕底左.....或者老師認為佢考八科而全A, 用番d時間響社交同埋課外活動, 佢會學到更多呢~~~~

學校唔係補習社, 尤其鄭榮之係一間教會學校, 講求全人發展(我都有兩個朋友係舊生, 又讀得又玩得又好好人果隻), 唔建議佢考10科, 不等於係學校的私心--相反, 其實邊間學校唔想有個10A狀元省下招牌喎~~~

我真係唔知老師點解唔比佢報十科,根据報道: "校方亦要思遠通過額外的測試,證明他有能力應考獲合格成績,不會影響學校合格率才允許思遠報考十科。" 根据此報道,所以我覺得係出於私心。

"其實邊間學校唔想有個10A狀元省下招牌喎~~~ ",係,邊間學校唔想有個10A狀元省下招牌?,但當一小朋友話報十科時,小眉小眼的鄉下仔會話:"你得唔得阿,別影響合格率啊",然後左質疑右質疑,係背後話:"得唔得啊,別大想頭啦,我地只是鄉下仔...",遇着呢的人,條命短十年。相反,小朋友到另一學校話報十科,人家根本不當十科是一回事,小朋友在這里自可毫無壓力地去追他的目標。

小眉小眼的鄉下仔要求的是合格率,而小朋友却要十A,這是深層予盾,小朋友唔離開,無可能解决。

All in all, personally I will 給他一個信心, 一個肯定 but definitely it does not represent I will recognize and agree with his motivators.  The stories behind of his 信心 and 肯定need someone to guide or himself to think in depth.  No blaming but surely he needs help.  I believe a lot of discussion here are not going to give him ' a death sentence' on his replies to the newspapers, but obviously he need helps to re-adjust his consideration.

wunma: 為什麼? 為什麼不給他一個信心, 一個肯定, 他將會是個很有成就的人?
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

用鄉下仔去形容呢間學校, 一係就係對沙田的學校認識不深, 一係就係俾近日的報道所荼毒了。

報道中的"校方亦要思遠通過額外的測試,證明他有能力應考獲合格成績,不會影響學校合格率才允許思遠報考十科。"有幾多成可信?  有待查考, 但報道中直接引述小朋友的說話的, 卻怨氣十足。

你好搞笑,大家都是看同一份報章,你不被荼毒,而我便給荼毒了。

我真係唔知沙田的學校,呢間學校我睇報章幾次,都記唔起佢個名,咁又點?我只是根据報道,以事論事。

當一小朋友話報十科時,小眉小眼的鄉下仔會話:"你得唔得阿,別影響合格率啊",然後左質疑右質疑,係背後話:"得唔得啊,別大想頭啦,我地只是鄉下仔..."。哈!此鄉下仔者,並不專指住在鄉下的仔仔或鄉下的學校(事實上,香港是國際出名之都市),此鄉下仔專指小眉小眼,目光如豆,抗拒改革,抱殘守缺之人或事。

就係咁多。

judy 寫道:
"其實邊間學校唔想有個10A狀元省下招牌喎~~~ ",係,邊間學校唔想有個10A狀元省下招牌?,但當一小朋友話報十科時,小眉小眼的鄉下仔會話:"你得唔得阿,別影響合格率啊",然後左質疑右質疑,係背後話:"得唔得啊,別大想頭啦,我地只是鄉下仔...",遇着呢的人,條命短十年。相反,小朋友到另一學校話報十科,人家根本不當十科是一回事,小朋友在這里自可毫無壓力地去追他的目標。

小眉小眼的鄉下仔要求的是合格率,而小朋友却要十A,這是深層予盾,小朋友唔離開,無可能解决。

我覺得你在侮辱人,甚麽鄉下仔,你不見上水道教鄧顯中學的成績也是很好嗎?學校為甚麽要阻止他報考十科,實情如何大家都是估估吓,但為甚麽你就要用"小眉小眼的鄉下仔要求"來看,你是不是覺得新界的學校就是低級些全都是鄉下仔。

我覺得你在侮辱人,甚麽鄉下仔,你不見上水道教鄧顯中學的成績也是很好嗎?學校為甚麽要阻止他報考十科,實情如何大家都是估估吓,但為甚麽你就要用"小眉小眼的鄉下仔要求"來看,你是不是覺得新界的學校就是低級些全都是鄉下仔。

咩上水道教鄧顯中學係鄉下仔咩?我唔知道。

The end up result of blindly blaming the one or blindly gives recognition the one will be the same = screw-up the one's life.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

judy 寫道:
[quote]

咩上水道教鄧顯中學係鄉下仔咩?我唔知道。[/quote]

你冇睇清楚呀?我話"上水道教鄧顯中學的成績也是很好",係話新界都有好成績的學校。

你冇睇清楚呀?我話"上水道教鄧顯中學的成績也是很好",係話新界都有好成績的學校。

啊,新界都有好成績的學校,我知!

wunma 寫道:

只說出兩點: 一. 學校多番阻撓他報十科; 二. 補習社比學校更能幫到他取得好成績, 這些都是事實, 如今取得十優, 難道要他遺背自己, 虛偽的向傳媒多謝學校? 以一個十來歲的年青人來說, 是否有點殘忍? 我倒有點欣賞他的直率.

10優很多人說並非很了不起, 但屬極少數, 他們究竟是一個怎樣的人, 沒多人知道. 會否其餘的24個狀元, 或多或少有他的影子? 相信只有他們的親人才能了解多一點.

Wunma:

余同學說學校多番阻撓他報十科是事實, 但我們要看看事實背後.  今年另一位狀元也是五度要求之下, 穫其校長批准考十科, 得到佳績.  為什麼這些學校對學生阻頭阻勢呢?  以前聽說很多名校要學生考九科或更少科目, 學校當然有其原因, 不想學生太辛苦或因分散影響個人整體成績下降, 入中六都是計最好六科.  當然尖子考多一科二科都不是問題, 對其整體成績不會有大影響.  但學校不是看一個或二三個尖子來制定目標政策的, 尤其是那些不是頂尖名校, 狀元對它們來說是十年唔逢一閏.  如破例批准好學生考十科, 基於平機問題, 每一個學生包括包尾個都可要求考十科, 好學生當然望多科好成積, 差學生望多科拉豬賠狗.  整體成績升降要看平均學生質素程度, 如學生可考多一科,  因羊群競爭心理學生讀得更辛苦, 但成績可能相反下降.  正如妳所說, 他親人才能最明白他, 學校才最明白自已學生, 制定政策, 不會因一棵樹破壞個森林.

補習社比學校更能幫到他取得好成績, 是否事實, 我有不同看法.  余同學曾埋怨, 學校照進度教書, 以尖子來說他覺不足不滿, 在補習社尋求更高層次.  學校冇拔尖, 但在另一網站有同學說他經常找老師請教, 也有老師犧牲午飯時間幫他, 不知對他來說是否足夠, 但他都攞到滿分.  是補習社功勞, 但我想祇是增潤, 小學和中學給他打好學業基石, 他自己苦學, 功勞更大.

妳欣賞他的直率, 希望真是直率不是偏激. 直率已對他帶來影響, 有其同學和英皇學長已對其發生意見, 祇是少眾. 但他將來共處的中六同學, 和醫科尖子同學教授對他的看法才重要. 人不能孤芳自賞, 要學欣賞寬恕諒解別人.

Agreed!

囝囝爸, do you know whether HKU has exactly accept this 尖子 at the current stage?

尖子 only the qualification that allow the applicants to apply U, but no gurantee, right? Of course, all university will absouletely accept those 尖子 normally.

Suppose you are the principal of HKU, what do you think of him?

據我所知,一般大學醫學院收新生時,除了學業成績外,對學生的品德也非常著重,因為他們希望未來的醫生,除了有高超既醫術,也需要有醫德。相信港大醫學院也不例外。

virgokaren 寫道:

咁皇仁都可以收多25個他校高材生喎!
以皇仁咁名的名校都只有85人有14分或以上,咁其他學校第一階段就收滿的中學,豈非成績很好?
普遍兩班F.6計,起碼有60人夠14分。

(無計夠14分又plan好出國留學果批)

皇仁係有85個23分以上o既原校生

其實我覺得余同學細路仔, 唔知傳媒威力, 用朋友仔訴苦的方式,講左一兩句比記者, 就比人寫成咁.

事實上間學校可能真係Support 唔到佢, 同學間程度可能有分別,佢走去第間學校都好正常, 比佢係我個仔我都會叫佢咁做.

而且choose King 都係正確, 因為好多上一代的醫生係king 舊生, 如果尖子計劃要interview , 佢係king's 學生, 可能有幫助.

總之, 而對傳媒, 佢以後可能都會知要小心講野!

Totally agreed.      
囝囝爸 寫道:

Wunma:

余同學說學校多番阻撓他報十科是事實, 但我們要看看事實背後.  今年另一位狀元也是五度要求之下, 穫其校長批准考十科, 得到佳績.  為什麼這些學校對學生阻頭阻勢呢?  以前聽說很多名校要學生考九科或更少科目, 學校當然有其原因, 不想學生太辛苦或因分散影響個人整體成績下降, 入中六都是計最好六科.  當然尖子考多一科二科都不是問題, 對其整體成績不會有大影響.  但學校不是看一個或二三個尖子來制定目標政策的, 尤其是那些不是頂尖名校, 狀元對它們來說是十年唔逢一閏.  如破例批准好學生考十科, 基於平機問題, 每一個學生包括包尾個都可要求考十科, 好學生當然望多科好成積, 差學生望多科拉豬賠狗.  整體成績升降要看平均學生質素程度, 如學生可考多一科,  因羊群競爭心理學生讀得更辛苦, 但成績可能相反下降.  正如妳所說, 他親人才能最明白他, 學校才最明白自已學生, 制定政策, 不會因一棵樹破壞個森林.

補習社比學校更能幫到他取得好成績, 是否事實, 我有不同看法.  余同學曾埋怨, 學校照進度教書, 以尖子來說他覺不足不滿, 在補習社尋求更高層次.  學校冇拔尖, 但在另一網站有同學說他經常找老師請教, 也有老師犧牲午飯時間幫他, 不知對他來說是否足夠, 但他都攞到滿分.  是補習社功勞, 但我想祇是增潤, 小學和中學給他打好學業基石, 他自己苦學, 功勞更大.

妳欣賞他的直率, 希望真是直率不是偏激. 直率已對他帶來影響, 有其同學和英皇學長已對其發生意見, 祇是少眾. 但他將來共處的中六同學, 和醫科尖子同學教授對他的看法才重要. 人不能孤芳自賞, 要學欣賞寬恕諒解別人.

goat 寫道:
皇仁係有85個23分以上o既原校生

是不是皇仁只收23分以上o既原校生?
14+ 的原校生也不收嗎?(有學位也不收嗎?)
第一階段收生不是14分而原校有位便要收嗎?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

"其實我覺得余同學細路仔, 唔知傳媒威力, 用朋友仔訴苦的方式,講左一兩句比記者, 就比人寫成咁."

這就是余同學本人講,除了上學、補習、讀書,一切activities都無的side effect? F.5 畢業,好多人都已經要揾工做,唔算細路仔,況且現在資訊發達,平時唔同人傾計,都會睇吓報紙,無理由連media power 都唔知,如果真係,佢就一啲sense都無。

你睇佢搬埋補習社嗰兩叠notes, 畀記者影相(papers higher than him when he sat) -from Ming pao

Do you really think that he用朋友仔訴苦的方式,講左一兩句比記者, 就比人寫成咁?

Does he think that he need to be interviewed by HKU, how will he explain to the examiner 他今日所做嘅嘢?Do you think the examiner will appreciate /同意佢嘅成就,學校全無勞?

今屆有25 尖子,又唔係得佢apply 醫,no gurantee 收佢。

佢無疑係好叻,但亦好唔成熟,率直也不應率性而為,I know he is still very young but at least his conduct should be up to the standard for ready嘅大學生,對嗎?
‹ 上一主題|下一主題