用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗啟思幼稚園
樓主: COCO0624
go

元朗啟思幼稚園 [複製鏈接]

Re: 元朗啟思幼稚園

充充好斯文~~上堂唔會四圍走架~~ 好乖咁坐係個位度架~~小朋友冇父母係度係唔同d既~~

我住係雞地果邊, 送完佢返學之後就撘巴士返工  

Dinosaur:
座定定咁好
係呢星期日你有無返學校ar? 講左d咩ar 我地就去左南丫島,o個日好彩唔係好熱,都幾好反wo,有時間都帶你仔仔去行下啦^^   

唔好意思~~我尋日都冇去聽講座, 因我尋日早上跌爛左眼鏡, 戴住副舊眼鏡勁唔舒服, 所以都冇去度. 仲要去配過副新鏡tim, 又要破財 :cry:  :cry:

係呢,你仔仔最近有無講多左野ar?睇左e生未ar?

多左發音, 但都唔係成日講, 佢下星期五約左見言語治療師   

係呢? 你仔仔幾時開始講野架?

我仔仔大約2歲識唱有隻雀仔趺落水.但每個人發展都唔同,加上亞仔好早期已經入學,所以你都唔須要太擔心

Dinosaur 寫道:
多左發音, 但都唔係成日講, 佢下星期五約左見言語治療師   

係呢? 你仔仔幾時開始講野架?

你仔仔好叻呀~~   

係呢, 你仔仔參加合唱團開心嗎?  

呢排唔知佢做咩, 特別痴身,分開o個刻一定喊,返學係咁連去唱歌都係咁,所以我要倍住佢先得lor,因為我一走佢就喊影響到其他小朋友,唉,都唔知佢做咩,唔通呢個就係3歲既變化?

你仔仔好叻呀~~   

係呢, 你仔仔參加合唱團開心嗎?  

有時小朋友的情緒真的好難捉摸     有時表現得好大個, 有時又會表現得好細個. 畢竟佢都係小朋友, 有時都要就下佢.  

你住係朗屏, 咁係唔係撘西鐵返學呀?

係ar,我地每日都要撘西鐵返學ka.
今日睇到周宋主愛有英文會話班,逢星期三4:30-5:30你有無興趣ar?我都想比亞仔去,唉,但係無人湊佢去   
有時小朋友的情緒真的好難捉摸     有時表現得好大個, 有時又會表現得好細個. 畢竟佢都係小朋友, 有時都要就下佢.  

你仔返全日制, 我好有興趣下午有d乜野做架?

另外你有冇睇過啓思d課外活動呀?

哈哈~~我想問周宋主愛係邊架? 我聽就聽得多, 但就真係唔知係邊樹囉~~

COCO0624 寫道:
係ar,我地每日都要撘西鐵返學ka.
今日睇到周宋主愛有英文會話班,逢星期三4:30-5:30你有無興趣ar?我都想比亞仔去,唉,但係無人湊佢去    [quote]

[/quote]

Dinosaur :
下午我估都係好似上堂咁lor.
我有睇過d興趣班ar,想參加拚音,不過好似都幾貴所以無報,另外學英語會話就平d100/1堂,不過師生比例係1:20太多人啦.
周宋主爰係朗屏西鐵站附近即真光幼稚園隔離,o個度有個興趣班(英文會話)外籍教師1:12,$7xx/12堂,你有無興趣ar,佢今日開班la

coco0624

我都想同佢報興趣班, 不過佢又唔識講野, 所以都係放棄lu. 留番下學期先再報   

你平時多數幾點去接仔仔放學呀?

我平時5:30先去接佢ja,次次都係最後1個.
其實我覺得你仔仔只係暫時未識表達,但應該吸收無問題,比佢去學下野感受下都無壞.

hihi!又係我呀!唔知你哋仲記唔記得我呢?我係macy_bb48呀,唉...好頭痛!本來都諗住同囡囡出年9月先返學,但係我諗我要改變初衷啦!因為我囡囡實在太難教,事原就係,因為我覺得亞囡真係坐唔定,就諗住同佢報下d playgourp啦!第一堂都好地地,都肯跟住唱歌跳舞,但由第二堂開始直至今日第五堂,佢就次次上上下堂都話要出房玩,如果唔比佢就又 又訓地..搞到d mami同miss都唔係咁高興,而我..就梗係覺得瘀皮兼心痛    點解佢會咁架!所以我就決定早d比佢返學,希望能夠早d比佢學下規矩,所以我會同佢報啓思,不過我就想問下你地嘅意見,啓思d miss同姐姐係咪都好有愛心同耐性架?因為自問自己都會頂亞囡唔順,所以我都怕同佢返學會成日比老師投訴,因為佢係發俾氣會打人嗰d    好煩呀

macy_bb48 :
你係咪太就佢ar,比佢返下學la,啟思d老師都好好耐性ka,如果你唔係佢身邊比佢一個人,唔知會唔會好d呢

我都揾緊D 趣班俾佢玩下,最好係星期六啦~ 不過啓思星期六得英文班, 我又唔係好想佢學英文. 所以都係屋企附近揾下其他D興趣班.

COCO0624 寫道:
我平時5:30先去接佢ja,次次都係最後1個.
其實我覺得你仔仔只係暫時未識表達,但應該吸收無問題,比佢去學下野感受下都無壞.

macy_bb48

我個仔以前都係咁架, 唔肯留係課室度, 又唔肯跟指示做. 不過大大下就會好DD. 佢初初返學都係唔肯入課室, 到依家返學都要喊兩句先得. 但已經俾之前好好多.

有D 小朋友係聽其他人話多過聽屋企人話, 我個仔就係呢種人, "手指 R 出唔R 入",所以我都建議你俾個女返下學前班, 可能會好D.

諗深一層!我都覺得你講得啱,囡囡有時真係聽其他人話多過聽屋企人話,希望佢返咗學會好D,希望仲有位啦
macy_bb48

我個仔以前都係咁架, 唔肯留係課室度, 又唔肯跟指示做. 不過大大下就會好DD. 佢初初返學都係唔肯入課室, 到依家返學都要喊兩句先得. 但已經俾之前好好多.

有D 小朋友係聽其他人話多過聽屋企人話, 我個仔就係呢種人, "手指 R 出唔R 入",所以我都建議你俾個女返下學前班, 可能會好D.

你今個星期六會唔會出席家長會ar?我會參加ar,希望到時見到你啦

[quote]
我都揾緊D 趣班俾佢玩下,最好係星期六啦~ 不過啓思星期六得英文班, 我又唔係好想佢學英文. 所以都係屋企附近揾下其他D興趣班.

‹ 上一主題|下一主題