用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集 ...
樓主: Marcus媽
go

2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集 [複製鏈接]

Re: 2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集

gkmyeung,

我都係住藍田
99話BB今日放學心情幾靚 ;而老師話佢今日冇喊,但就硬係唔肯坐低 返去要train多D同check下BB 個pat pat係咪尖先!    

99都話今日少o左BB喊,亦無早幾日喊得o甘淒涼。
爸爸媽媽們,就見到曙光啦!繼續努力、加油呀!

TO Marcus媽&TongSzeLai, THX

大家早晨:
工人姐姐不見了仔仔的校褲,昨日到開心再買一條$65元.看都是白色,便回公司,但再看有不同是前面是有鈕扣和拉鍊,後邊一樣有彈力的. 同仔仔早前買的全橡根不同.是不是我們訂錯了?

Hello 晉燁爸爸:
早晨,我囝囝個件都係全白色,有鈕扣和拉鍊,後邊一樣有彈力(象根)的,應該係冇問題。

晉燁爸爸 寫道:
大家早晨:
工人姐姐不見了仔仔的校褲,昨日到開心再買一條$65元.看都是白色,便回公司,但再看有不同是前面是有鈕扣和拉鍊,後邊一樣有彈力的. 同仔仔早前買的全橡根不同.是不是我們訂錯了?

我記得99講過話之前在學校訂校服時,橡根褲頭要special request,有鈕扣和拉鍊係正常款式o黎o架。 :wink:

Hi, TongSzeLai ,
I live in Laguna City (Phase 3),  let have some short gathering nearby later .  

Do you join any English playgroup in this area?  I plan either in Helen Doran or John, do you have any comment on these?

I pick Ching Ching to school today morning.  Seem that the situation is OK, not many children cry.  Ching Ching started to play with 2 boys in banana group and can share toys together (1 basket toys & 3 children play together).  Seem that everything is in progress.....

gkmyeung,
Your ching ching is a very good girl.  My Marcus still don't know how to share toy with another childrens...... hammer:

gkmyeung 寫道:
Hi, TongSzeLai ,
I live in Laguna City (Phase 3),  let have some short gathering nearby later .  

Do you join any English playgroup in this area?  I plan either in Helen Doran or John, do you have any comment on these?

I pick Ching Ching to school today morning.  Seem that the situation is OK, not many children cry.  Ching Ching started to play with 2 boys in banana group and can share toys together (1 basket toys & 3 children play together).  Seem that everything is in progress.....
:

我唸除o左本身屋企有兩,三個小朋友的BB會一開始識得sharing之外,大部份屋企只得自己一個小朋友的BB都要返學先會學到呢樣野,一步一步o來啦!
我暫時都無法知到我BB肯唔肯同人share玩(我估都係唔肯多),因為miss到而家都只係話佢坐唔定,同鍾意一個人搞搞震。
gkmyeung,
我地住得好近喎!

Support  
等我叫晉晉媽媽出現先

Hello Tong C9

我今朝差唔多9:10先走,我見到毅毅今朝心情好似幾靚Woh, 我同佢打招呼,佢個反應係 "你邊位"呀?? 佢一返黎廖老師先同佢洗手,然後大家就去禮堂玩,老師叫個個小朋友請坐,毅毅同Marcus都坐底,等到老師話可以玩,佢地先起身,好乖呢!     

不過我頭先問姐姐,姐姐話我走左之後Marcus又0咸了,不停叫媽咪跟著仲失手tim,要老師幫佢換褲  :chair。

Marcus媽 寫道:
Hello Tong C9

我今朝差唔多9:10先走,我見到毅毅今朝心情好似好靚Woh, 我同佢打招呼,佢個反應係你係邊位呀?? 佢一返黎廖老師先同佢洗手,然後大家就去禮堂玩,老師叫個個小朋友請坐,毅毅同Marcus都坐底,等到老師話可以玩,佢地先起身,好乖呢!     

不過我頭先問姐姐,姐姐話我走左之後Marcus又0咸了,不停叫媽咪跟著仲失手tim,要老師幫佢換褲  :chair。

Marcus媽,
我今朝大清早都知BB心情好靚o架啦,因為佢朝朝都會送我落街返工,逛個圈,然後回家著衫返學;今朝佢等我o個陣自己一路騰一路唱“一步一步”,仲主動走o黎俾我探熱tim。聽到你話佢“等到老師話可以玩,佢地先起身”;我真係好欣慰。 :  :
有時我都想知阿仔個腦乜構造,同佢去街,九唔搭八D人佢會走去撩人(人家唔蘇佢都繼續撩),我識得o個D或者主動撩佢o個D,佢就垂低好似好怕醜唔啋人。R哂頭! 唔好意思呀!
你BB今日掛住你,意外失手,其實我BB早幾日已經開o左齋 lu!!     

TongC9,
千奇唔好咁講,毅毅唔蘇我其實真係好正常,因為佢當時玩緊,你毅毅真係好可愛,佢都好聽話呀,老師話小朋友要洗手先,佢就俾老師拖著去洗手    ,very good boy.  

因為佢真係好鍾意好鍾意洗手o羅!!!   

剛剛經過此標題,見到可能我們見過, 因我仔仔都係小組206班,唉,佢日日都唔想返學仲   ,都唔知點好.

206baby,
慢慢o黎啦! 我BB最初都好起伏,第一個禮拜唔喊,第二個禮拜第一,二日又喊,而家先叫好o左D je。我覺得幾位miss都好有愛心,佢地應該有方法令你BB漸漸覺得返學係好開心ge :wink:

係呢!你BB係邊個生果組呀? 99話BB們呢兩日已經無乜大喊,有進步o羅喎!

爸爸,媽媽們,o黎緊星期五去唔去家長會呀?我就一定會去

Hello 206baby,

你囝囝係唔係這幾天是Daddy同佢返0個個呀! 慢慢來啦! 千奇唔好放棄,努力呀!    

我25號個晚家長會一定到!到時同大家打招呼   :

我BB係蘋果組
Marcus媽, 係我自己同佢返.我個仔叫樂樂, 你們個小朋友叫什麼名?
25號個晚家長會我都一定到. 到時見.

Is OK for me to have weekend short gathering in podium open area or clubhouse (Phase 1 or Phase 3)?  I will join the talk on Aug 25.  See you there.
Some photos sharing for Ching Ching first 2 days school life here:-
http://fotobay.com/search.asp?username=gkmyeung&skin=summer1

大頭相是晉晉和老師的手工. 晉晉媽媽會出席25号學校的活動.

我想問下各位爸爸媽媽,你地25號個日"家長會"會唔會帶小朋友去ka?

Marcus媽 寫道:
我想問下各位爸爸媽媽,你地25號個日"家長會"會唔會帶小朋友去ka?

比唔比帶呢? 比帶的話,帶埋佢去玩陣都OK;不過,我BB就可能要早走,因為佢九點半就訓。
‹ 上一主題|下一主題