用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中派位結果入來分享呀.
樓主: Happyfamily
go

升中派位結果入來分享呀. [複製鏈接]

Re: 升中派位結果入來分享呀.

派到心儀中學的家長===恭喜..恭喜 ..恭喜晒            

派唔到心儀中學需要叩門的===預祝你們成功

明年到我個女啦! 好擔心      

Hi RyanDaddy,

恭喜!恭喜!大家都派到第一志願,我本來叫他在課室send sms給我,他有send但我收到個空白的sms,我以為是第二志願,後來他下來跟我說派到第一志願,我的眼淚亦失控湧出,真失禮!
我地個班考第一的同學,派了去何記(自行的),她的媽咪說不讓她讀,要去考英中,早知想入英中就不要浪費自行的學位啦.
他跟我的仔講,昨天跑了5間英中(走來走去),他說其實是想去何記,但他媽咪不想喎!   

FROM RyanDaddy,
你個仔即係派左去 " 何記 " 啦 !
好好彩, 我個仔都係派到第一志願 - 協記.
多謝完班主任,At once 去德福飲茶.

但真係有幾個很高名次的同學仔派左第三 , 第四志願.
唉, 真係 " 鄧 " 佢地唔 " 低".
佢地即刻去"左 " 找學校.  :cry:

鬆哂 !!!     

[/quote]   

醒目開學勳章

請問咁多位媽咪, 你地的仔女派到好學校, 主要除了成績有一定水準外其它課外活動有幾大幫助呢? 請給少少提示讓我作應戰吧!

我囡囡讀葛量洪學校今年有7個同學入此校, 18號我都請唔到假,叫囡囡自己去編班試.你囝囝叫什麼名?!

HI FANNYAYMS,

恭喜呀!我個仔都係派到第一志願旅港,但係18號我沒有請假,叫我老公帶他去編班試.學校今年有4個同學入此校,可以有個伴.希望此校正如我希望的校風純樸吧.

你囝囝那間學校有多少人入讀旅港?

我個女都派到第1志願, 佢開心到彈起, 我就可以髮一口氣
希望要叩門的同學仔/媽咪, 可以成功, 快d搵到好心儀學校.
明天會更好!

nganc9 寫道:
我仔有個同學屬band2, 佢第一至十五志願都排Dband2-band3嘅中學, 但十六至三十就填晒band1, 結果唔好彩三十個志願都無份, 派咗一間無揀到嘅band3尾中學. 所以選校策略都好重要.        

請教, 小朋友屬band2, 首選band2的學校, 其餘至選band1, 但三十個志願都無份, 這關乎選校策略??
不是band2生應首選band2校, band1生應首選band 1校嗎??
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

dabbycheung

please see pm.

gracehui :
恩主教點呢 ?[/quote]
大埔3間頂立既中學是莫壽增,柏雨及恩主教,各有特色,3間都無叩門表派的,而且是全港少有被批核可以收90個預科位的,恩主教數學是比一般學校高一線的,所以你可以放心!
至於有學校在8月先收你,好可能是有學生出國留學而退學,先有學位,一d都唔出奇!

familychan 寫道:
gracehui :
恩主教點呢 ?

大埔3間頂立既中學是莫壽增,柏雨及恩主教,各有特色,3間都無叩門表派的,而且是全港少有被批核可以收90個預科位的,恩主教數學是比一般學校高一線的,所以你可以放心!
至於有學校在8月先收你,好可能是有學生出國留學而退學,先有學位,一d都唔出奇![/quote]

是全港少有被批核可以收90個預科位的 ==> 其他學校不會有90個預科位 ??
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

柏雨講明不收外校中六生,算你10科A,祗收本校會考生.至於四班
中六的有喇沙,皇仁,拔萃等,13x多人.

HI FANNYAYMS,

我囝囝叫林啟鋒,在牧愛小學讀,希望編在一起啦!

我阿女都係band 1尾band 2頭, 選校係第一二志願係band 尾band 2頭既中中, 之後第三至十志願都係band 2, 再之後先係band 3, 最後係band 1英中, 好好彩, 阿女係自行收生時已經收左, 所以唔知呢個方法選校係咪正確, 但係正常都係咁選.
Mrs.Chan 寫道:
[quote]
nganc9 寫道:
我仔有個同學屬band2, 佢第一至十五志願都排Dband2-band3嘅中學, 但十六至三十就填晒band1, 結果唔好彩三十個志願都無份, 派咗一間無揀到嘅band3尾中學. 所以選校策略都好重要.        

請教, 小朋友屬band2, 首選band2的學校, 其餘至選band1, 但三十個志願都無份, 這關乎選校策略??
不是band2生應首選band2校, band1生應首選band 1校嗎?? [/quote]

亞仔派去自行果間, 學校話自行階段已經收咗, 亞仔開心到一見到我即刻做個勝利手勢     

[size=x-large]恭喜各位派到心儀學校!!!

派不到的即預祝[size=x-large]叩門成功!!!

我朋友個女叩門叩到文理喎, 佢老師講呢間收90% Band 1生架, 本來佢派去永光架, 文理即考即收, 我朋友好開心, 可以鬆番晒.

RyanDaddy 寫道:
[quote]
BennettMami 寫道:
係呀,亞仔有幾個同學(band 1生),唔知點解派咗去文理(band 2),要即刻去揾學校,見到佢哋都好慘! :cry:  :cry: [quote]
RyanDaddy 寫道:
Hello 3kids媽咪,

你個仔即係派左去 " 何記 " 啦 !
好好彩, 我個仔都係派到第一志願 - 協記.
多謝完班主任,At once 去德福飲茶.

但真係有幾個很高名次的同學仔派左第三 , 第四志願.
唉, 真係 " 鄧 " 佢地唔 " 低".
佢地即刻去"左 " 找學校.  :cry:

鬆哂 !!!     

你個仔都係 " 錦記 小學學生" 嗎 ?
[/quote][/quote]

Mrs.Chan 寫道:
[quote]
familychan 寫道:
gracehui :
恩主教點呢 ?

至於有學校在8月先收你,好可能是有學生出國留學而退學,先有學位,一d都唔出奇![/quote]

是全港少有被批核可以收90個預科位的 ==> 其他學校不會有90個預科位 ??[/quote]

一般是60個.

binbindog,

阿女間學校好好呀, 先係操場度公佈各小朋友既成績, 當然唔會有小朋友個名啦, 只有佢地既學號, 等家長預先知道結果唔駛擔心, 之後小朋友再上課室拎派位證.

rclamlam 寫道:
binbindog,

阿女間學校好好呀, 先係操場度公佈各小朋友既成績, 當然唔會有小朋友個名啦, 只有佢地既學號, 等家長預先知道結果唔駛擔心, 之後小朋友再上課室拎派位證.

rclamlam,

亞仔琴日舉行畢業感恩會, 並行畢業禮, 差不多10點才上課室派結果, 家長個個就心急在等   
不過亞仔未上課室之前, 佢4年班個班型主任已經走嚟恭喜我, 話派得好好     

anybody home????     

我個仔間小學,在我認識的 band 2 學生中有很多派不到頭三個志願,我個仔派 12 志願。       

我姪仔係BAND 2生, 派咗去BAND 3學校, 已經跑咗2日啦!
請問知唔知黃大仙聖文德轉咗男女校之後好唔好?
謝謝幫忙

‹ 上一主題|下一主題