用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門幼兒園介紹
樓主: PWY0326
go

屯門幼兒園介紹 [複製鏈接]

Re: 屯門幼兒園介紹

我今天打過電話去新一代, 原來它們都有playgroup, 逢星期六番學, 每月2堂, 每堂1小時, 未定價錢, 9月底才接受報名, 可以諗諗, tel:24625728
Carmen is Mama and Beta is Papa

gogoblue,

妳好! 屯門最好的幼稚園是st. peter(siu lun), 但很難入, 要講運氣. 其實每間幼稚園都有乖和曳的學生, 最重要是學校怎樣處理. 貴學校未必是一間好學校, 如某間北角xx幼稚園,萬幾一個月, 無番咁上下家底都睇妳唔起 :tongue: 揀幼稚園最主要其教學方式適唔適合孩子的性格.

點解唔俾bb番n1 除了學自理能力外, 又可以和其他小朋友玩, 加強社交能力, 對他日後讀k1有很大益處.
個人覺得做大仔著數過做細仔.
Carmen is Mama and Beta is Papa

以前參觀新一代時, 介紹過一個月一次的playgroup係免費的, 我留過電話, 當時話九月前call我, 依家同oscar合併了, 可能已經無免費playgroup了

gogoblue,
如您想貴的幼稚園, 新一代同啟思您都可以諗下, 同事囡囡讀緊全日國際班($4000未連什費 x 12個月), 應是屯門最貴的了, 大興啟思半日班($1800)全日班($3070) x 12個月
或者遠d去到愛琴海岸的啟思(半日$2310 x 11個月)

其實唔係貴就一定好, 好似富健的x德肋撒

如果唔番N1, 咪俾bb返playgroup玩下, 讀n1都唔怕repeat 既, 又唔係返學讀書, 返去都係玩同埋學自理+社交, 返playgroyp同n1其實都係俾錢佢同人玩

candy & carmen,

你唔好誤會,我唔係好有錢架... 我意思係自己能力範圍比到多少少都想佢讀好學校.講真,我都唔識研究邊d學校先叫好.我都係成日上bk睇意見架ja.

我想囡囡讀國際班,學好普通話& eng.
想佢做細仔,係因為佢係女仔,若佢第時讀中學時,我怕佢比人覺得佢年紀大ma(其實我自己讀書都係咁諗人)
佢而家未夠2 yrs, 即係下年插班n1, 我都想報青山st. peter.但係未必有位啦.

咁你地對新一代有咩意見呢? thx~!

CarmenBeta, Candybarhk

今天打電話問, 8月是暑假暫停一次, 9月2日要去拔臣家長會, 10月7日公衆假期要順延至10月14日, 長週要返工, 所以最後都沒有報名.:cry:

今天去Babysky的playgroup, 不夠上次參加的那個好玩, 又因下雨關係, 計埋我囡囡只有4個小朋友.

每個月一次聚會的提意不錯, 我放紅日, 星期六長短週, 都好易夾到時間出席.
我住的屋苑都有club house, 但guest 好似要收訪客費.

你好,我想知多些有關baby_sky的playgroup(愛琴海岸)的資料,例如聯絡電話,日期等可否告訴我,謝謝.

gogoblue,

我自己就不會報跨區的幼稚園, 小朋友太長車程返到學校都很累, 未必有精神學習, 幾貴幾好的幼稚園便等同浪費.

以下是新一代的基本資料, 睇吓幫唔幫到妳.
地址: 新屯門中心L3
Tel: 2462 5728
創校年份: 1990
教學模式: 綜合教學形式
合格幼師: 4人  教育證書: 2人
全園面積: 20,000平方呎    戶內遊戲室面積: 1200平方呎
一般升讀小學: 何日東, 保良局梁周順琴

我聽d朋友說青山村的st.peter都不錯的,他的教學法也不比siu lun 差,而且他們有半日班的n1的,你可以考慮下,學費也不是太貴半日n1是$15xx(已包茶點、什費,12個月),收費ok
有婆羅洲生活的人

claralee,

妳可登上www.babysky.hk/ 然後登記成為會員便可參加playgroup. 嚟緊8月已經接受報名, 詳情可click上網站睇睇

baby_sky的playgroup(愛琴海岸)是由Mrs.Lau辦的,

Baby Playgroup
地區:屯門區
地址:屯門愛琴海岸會所(Function Room)
時間﹕2006-08-26 星期六 ( 17:00 至 18:00 )
對象﹕9-13 months
負責人﹕ Mrs. Lau
網址: http://toddler.babysky.hk/
費用﹕50.00
名額﹕10
報名人數:4
截止報名日期:2006-08-25 12:00:00

Toddler Playgroup
地址:屯門愛琴海岸會所
時間﹕2006-08-26 星期六 ( 18:00 至 19:00 )
對象﹕13-22 months
網址: http://toddler.babysky.hk/
費用﹕50.00
名額﹕10
報名人數:1

sophyma,

would you pls check pm, thank

CarmenBeta,candybarhk, sophyma,
Hi, 如果你地真係自組playgroup/聚會,可唔可以預埋我呀       
我都想暑假搵d嘢比亞b玩,babysky嗰個時間太短,每一part都好趕咁.
到8月底,我都會報creative既pg比亞仔玩,睇下到時見唔見到你地啦     

Denise_Chan,
九月應該見唔到我地lu, 上完啟思七月中的playgroup堂就無玩啦, 九月開始返拔臣的playgroup, 平d又近d

candybarhk,
其實兩邊我都近,我都有報左星期2,4既上午呀,但係唔知返唔返好,拔臣好似好舊咁.
你報星期幾呀   

Denise-chan,

我報了這個playgroup, 一齊參加. 而拔臣我報了1,3,5上午班.

Toddler Playgroup
地址:屯門愛琴海岸會所
時間﹕2006-08-26 星期六 ( 18:00 至 19:00 )
對象﹕13-22 months
費用﹕50.00
名額﹕10
報名人數:1

sophyma,

我上網check過,揾唔到新一代web site....好難參考佢間學校係點樣.不過,唔該哂你提供既資料.咁你報咗學校未呀??

carmen,

我都會報babysky既pg 架....岩岩報咗你個class...    請問愛琴海係邊呀?

gogoblue,
新一代因為經費的問題已經停左個web-site, 因之前收生不足同新屯中商場租貴, 依家接收了大量的奧斯卡學生, 希望好快有番個web-site, 其實你可以參觀奧斯卡的web-site, 因奧斯卡的校長,老師甚至校工都過檔新一代, 我同事同我講話新一代一切都跟番奧斯卡, 國際班同佢囡囡學開的小提琴及畫畫都繼續有, 佢因此才肯讓囡囡跟過去, 佢話囡囡有中英文默書, 有好多課外活動(自費)參加, 讀得都開心

愛琴海岸在黃金海岸商場對面

Denis_Chan,
我囝囝會返拔臣一三五上午班, 你可以試下番, 一個月通知就可"退學", 又唔洗買校服

我都報了這個playgroup, 妳們有無興趣? 我bb現時22個月,唔知可唔可以參加?

地址:地址:屯門友愛體育館大活動室

* 請帶備大毛巾及入數收據。

時間﹕2006-08-20 星期日 ( 15:00 至 16:00 )
對象﹕6 - 20mths
負責人﹕ Jennifer (聯絡 Jennifer)
網址: http://jennifer.babysky.hk/
費用﹕40
名額﹕10
報名人數:4
截止報名日期:2006-08-18 11:09:44

活動內容:
BB互相認識、跳跳舞、唱歌仔、自由時間、玩遊戲(盪鞦韆、彩虹傘、爬行比賽)、按摩等…(內容由負責人決定)

candy,

thx~! 原來係咁. 我之前都有睇開oscar, 不過又係覺得個web site 無野睇 仲有咩方法可以知多d新一代既野呢?? eg. 上午/下午班,國際班/主流班,教學方式?? 讀半日又幾錢呢??

gogoblue,

其實最好約時間參觀學校, 順便攞到最update的資料!

以下的website, 都有一些資料:

http://embhsc2.hkedcity.net/kindergarten/
http://www.y28kids.com
‹ 上一主題|下一主題