用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仁愛堂家長請入
樓主: A-one
go

仁愛堂家長請入 [複製鏈接]

Re: 仁愛堂家長請入

pp123529 寫道:
cckann

我同意妳的講法。
今日收到去參加陽光笑容的活動通告,我都唔明點解無地址。
重有唔參加活動的小朋友就不需要返學。
如果全家要外出工作,邊個幫我睇小朋友。
多數學校會分配幾位老師留在校內,照顧唔參加活動的小朋友。
我小朋友都是讀k2,我都唔明學校點分配老師,一個老師教咁多學生,一定有d小朋友無人理,現在還要學寫字,一個一個教,我估我小朋友d時間都是用來等。唉..........
(我自己都是教小朋友,我1:12都已經好不容易,現在佢地重要1:20或以上)
我明天都要打電話回校問下:

咦!你也是教書的?? 我都有問過老師,佢話分組時間,好似寫字、電腦等都會有兩個老師。
至於通告,我諗佢地係配合課程先有參觀,咁你咪當上堂law!!咁你地會唔會參加??

hihi, 我都係教幼稚園,舊年畢業。剛剛路過,順便講兩句。係我未入呢行之前,都以為1:15,到16-17個學生就有兩個老師,但原來唔係ga, 好多幼稚園就算全班30人,都係係寫字、分組同音樂先至多一個老師。

我諗「仁愛堂」咁大個機構唔會違法gei!!不過教統局咁計法就唔岩啦,唔通校長會入課室教書咩??

pp123529

你小朋友讀k2邊班?我小朋友k2上低愛,學校有問題一定要提出,要同主任講,還有,參加完比賽活動,有獎小朋友好多學校都會有一張獎章,但是這校沒有,如要考學校,什麼都沒有給到他校睇.因有幾個小朋友媽咪,都是這樣講.有一個小朋友媽咪女兒想讀荔枝角天主教小學,這校真是要睇.我上年有同校長講,佢話會睇睇.上年在聽講座後佢都有講,會有一張証書給有時時出席聽講座家長,但是都沒有,有一次校長自己講,話有個家長想入讀一校,這校不收這小朋友,回校要校長幫,校長打電話問這校,這校答,因為這家長沒有參加學校活動,講座,所以不收這小朋友,所以,校長話會給家長,出席証書.唉......講了又無了件事....... :cry:  :cry:  :cry:
:-D  :-D  :wink:  :pint:  :lalala:  :lalala:  :hammer:

唔會gei,上年我小朋友k1時都有去嶺南之風,佢地除左班主任帶之外,仲會有家長義工幫手。

cckann 寫道:
參加完比賽活動,有獎小朋友好多學校都會有一張獎章,但是這校沒有,如要考學校,什麼都沒有給到他校睇.因有幾個小朋友媽咪,都是這樣講.有一個小朋友媽咪女兒想讀荔枝角天主教小學,這校真是要睇.我上年有同校長講,佢話會睇睇.上年在聽講座後佢都有講,會有一張証書給有時時出席聽講座家長,但是都沒有,有一次校長自己講,話有個家長想入讀一校,這校不收這小朋友,回校要校長幫,校長打電話問這校,這校答,因為這家長沒有參加學校活動,講座,所以不收這小朋友,所以,校長話會給家長,出席証書.唉......講了又無了件事....... :cry:  :cry:  :cry:

係law,好似d興趣班都無證書。其實唔係我地功利,係而家d小學的基本入學要求!!

k2上低愛邊個老師?

你地知唔知仁愛堂龐盧淑燕幼稚園d英文如何?呢間學校係我屋企附近,其實我正考慮比小朋友讀九龍塘d幼稚園定係讀呢間?因為佢比較近,番風落雨唔使怕。

不過擔心呢間學校有好多大陸新而民。其實我唔係岐視佢地,只不過有時覺得佢地好粗魯。好似我個次行過海麗的百佳,見刑個媽媽用粗口罵自己個仔(著住仁愛堂既校服),你地話個仔成日聽埋呢d野,唔多唔少都學大人啦。如果佢地番學又講呢d野,咁其他小朋友未學到law

其實我都覺得呢間學校的行政有d亂,不過諗住小朋友係度讀得開心,老師好,咁就算啦,最緊要是小朋友開心就得。

至於新移民,舊年我小朋友讀幼兒班時,班裡都有好多新移民,但佢地大都唔算粗魯,小朋友都算斯文。但今年開學至今(可能多左d k1小朋友),就真係多左新移民家長,我就覺得佢地有d粗魯,講野好大聲,成條街都聽到。佢地任d小朋友周圍走,一d家教都無,真係教死老師。

k2班張老師.
:-D  :-D  :wink:  :pint:  :lalala:  :lalala:  :hammer:

今日經過仁愛堂龐盧淑燕幼稚園,順便ling表,d老師又真係好nice wor,好有耐性咁解答我既問題。

不過我會睇定d,返放學會多d留意下d學生質素。其實我自己就5擔心老師質素,因學校一定會請d乎合要求的老師,但擔心小朋友、家長既質素。

gary_tong,

你拎左表啦??多唔多人? 我打算星期一去拎

simon_cheng 寫道:
我諗「仁愛堂」咁大個機構唔會違法gei!!不過教統局咁計法就唔岩啦,唔通校長會入課室教書咩??

同意,校長係唔會入課室教書的。佢仲好忙,成日開會。有時間我都會同校長反映下會唔會增聘人手,好似高老師,一個人教上下兩班低班;羅老師仲慘,教兩班高班。你知啦,一班成30人,上下午就成60人。好辛苦ga。對小朋友來說,亦唔係一件好事。

ringo1314,

係呀,我都覺得羅老師好辛苦!不過唔知點解今年張老師唔洗教下午班??

gary_tong 寫道:
你地知唔知仁愛堂龐盧淑燕幼稚園d英文如何?呢間學校係我屋企附近,其實我正考慮比小朋友讀九龍塘d幼稚園定係讀呢間?因為佢比較近,番風落雨唔使怕。

不過擔心呢間學校有好多大陸新而民。其實我唔係岐視佢地,只不過有時覺得佢地好粗魯。好似我個次行過海麗的百佳,見刑個媽媽用粗口罵自己個仔(著住仁愛堂既校服),你地話個仔成日聽埋呢d野,唔多唔少都學大人啦。如果佢地番學又講呢d野,咁其他小朋友未學到law

新而民就好多地方都有,你又唔洗擔心。其實最近要係小朋友讀得開心。唔開心就算係全港最出名的學校亦無用!!

至於英文,一星期有兩日係外籍老師教。

cckann 寫道:
k2班張老師.

我個人就比較鐘意張老師,因為佢比舊年既班主任較嚴,要求較高。你知啦,低班啦,唔似bb班咁得閒。要開始寫字,要求高d正常既。

我覺得無獎狀都唔緊要,係成績表寫番參加過什麼活動都好呀!!

其實我覺得呢間學校好似無什麼獎,淨係得成績獎印係成績表到。我朋友d仔女都會有d清潔獎、勤到呀...........好似豬肉獎咁,大家都開心d。

認同

ringo1314 寫道:
我覺得無獎狀都唔緊要,係成績表寫番參加過什麼活動都好呀!!

其實我覺得呢間學校好似無什麼獎,淨係得成績獎印係成績表到。我朋友d仔女都會有d清潔獎、勤到呀...........好似豬肉獎咁,大家都開心d。

咁都係,人人有份,好似開心d。不過話時話,咁多獎,唔怕變得唔 "經貴"。

係呢,你地知唔知呢間學校點樣interview?
‹ 上一主題|下一主題