用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴媽媽請進!學琴意見!
樓主: shirleylam111
go

學琴媽媽請進!學琴意見! [複製鏈接]

Re: 學琴媽媽請進!學琴意見!

Dear all,

i find that attending piano class with yr kid can make GREAT improvement!!!  Of course everyday practice is important.  

[size=small]家長覺得小朋友學琴目的為什麼?
Shirley

增强自信、專注力同協調性

[size=small]分享買琴譜最好地方!就是在深圳書城,真係又平又多選擇,本人剛剛買了幾本,非常開心,比在HK買平成四份三,還可以選擇有CD的,才多幾元,可以給小朋友聽
Shirley

((急))
我個囝囝(而家五歲半)舊年十月係

[quote]
Huisys 寫道:
((急))

Huisys :
我應為先唔好用曲目練習,因不須顧及音準&拍子
要改善某一技巧,不可混入太多限制

1)先用單音練放鬆
2)彈琴蓋/枱
3)試吓企起身彈,feel吓手腕不受壓力

多謝kcarol比的意見,我會盡力同個仔改善!

多謝Yanni比的意見,請問第二項建議是什麼意思???是否用手指彈個琴蓋而不要彈琴鍵呢??
另外果兩項建議我會叫個囝試

各位有經驗的媽媽
我個女三歲, 我想比佢去Yip's學幼兒音樂和藝術班, 但聽講可能會影響將來學琴, 怕D音唔準 (即不同的老師教法和音有不同), 令小朋友confuse, 是否真的 ?

請問有冇人在Yip's學幼兒音樂和藝術班呀, 請分享下呀 !!

kimimi,
我的小朋友都在 Yip's學幼兒音樂和藝術班上堂,由1.5歲至現在三歲多,班中有兩位小朋友,母親是外面上門教琴及在商場開鋪教琴,所以我覺得沒有問題 而且未發現有一些好的堂,給我的小朋友,如有請share!   
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

對,彈琴蓋,容易掌握指型。

我自己本身都有教琴. 我都可以比少少advise
(1) 手指係應該90度曲,唔應該軟.因為,現在係要學好手型先.(你都可以睇吓表演琴的人.都係好曲). 因為,曲才可以好有彈性咁彈.係要從小訓練

(2) 手指彈到哂出黎...就真係手型錯左la! 不過,我都係suggest 你唔好太迫小朋友.因為,彈琴真係唔好太緊張.同埋太多家長太concern 好practise 嘅時間.我suggest 每次開始時.叫囝囝"好似hold 住雞旦"先....係初級琴書(Children Pieces) 係有介紹正確彈琴的手型

(3)隻手個重心埃左落個手掌底度.....都只係所有小朋友的通病....我會放一隻筆係佢手掌底...提佢有問題.你又可以留意吓係未張chair 太矮.你可以放一個cushion 幫一幫佢. 又有可能係練得太待而倦.

[quote]
Huisys 寫道:
((急))

可以訓練

1. 耐性
2. 手眼配合
3. 集中力
4. 情緒平衡 (因為,有途徑比小朋友relax)

shirleylam111 寫道:
[size=small]家長覺得小朋友學琴目的為什麼?

Huisys,

第(1)及(2)項都是手部放鬆的問題,這是學琴者常常遇到的情況,一般老師(或細心的家長)亦很容易察覺。察覺問題倒是不難,但要令學生懂得「放鬆」卻一點也不易。

需明白「放鬆」只是一個抽象的描述,其過程牽涉不同的身體協調動作,鋼琴老師須具體地、仔細地向學生解釋身體各部份姿勢及施力情況,方能令學生逐步掌握。

用一個真實的例子可能會讓大家較容易明白:筆者曾遇過不少「硬手腕」、「虎爪」等,往往其問題徵結不在手指或手腕,而是外傾的手肘、縮起的肩膊、往前靠的腰支,甚或前伸的雙腳;在上述情況下,不根治導致身體緊張的來源,則永遠不能讓手腕鬆起來。這不是以千千萬萬次的練習可解決的問題,老師須憑經驗推敲情況,較常用的方法包括各身體部份活動的觀察/檢查(就像醫院驗傷/物理治療師檢查一樣 )。

另外亦可從學生的日常生活著手,因為很多令手部緊張的「元兇」乃是來自生活中的壞習慣。例如:用力握筆寫字(寫穿紙的倒見過不少)、握筷子、做功課的姿勢、提起重物/起床撐起身子的動作,更要命而普遍的情況則是「無腰骨」,不是「左倚右靠」就是用手來撐著身體。

「習慣成自然」,壞習慣亦然。只在對著琴的時候才去想「放鬆」,壞習慣可不願放開您呢! (續)
我的個人網誌:**請按這裡**

thx ew911,多謝你的意見

何謂手指90度曲??係咪即係用指尖彈呀??我個囝就成日用錯力彈--隻隻手指伸直哂(用手指第一即差不多中間位黎彈)我要成日提住佢曲返d手指~~

thx fingers_party^^

同意你的講法,放鬆真係一様好抽象的東西,唔係咁容易解釋同學習得到, 我都未搵到引致我囝放鬆唔到的原因,之前老師有話過佢夾住"格啦底"黎彈,但之後已經改善左,有時我發覺佢膊頭好硬,亦已提過佢放鬆,張琴

KCAROL

請問你邊度可以租piano

kcarol 寫道:
tweetybird
我pm 左你啦, 你check下

Yanni,

Can you advise how should the note with a short line on or below it be played?  I have checked with some piano books that the line means "sustained" but I am not sure how it should be played...

Thanks.
‹ 上一主題|下一主題