用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九月入讀黃埔宣道小學家長聚會
樓主: Butterfly668
go

九月入讀黃埔宣道小學家長聚會 [複製鏈接]

Re: 九月入讀黃埔宣道小學家長聚會

家居廣場附近有好多間.其中一間有好多native speaker,重係 educational professional (HK$150/session).但我個仔學咗半年就唔想學.不過應該係我個仔嘅問題,我覺得佢地幾systematic,但阿仔唔鍾意,佢鍾意D對佢無要求,淨係玩嗰D.如果你個仔坐得定D,應該都適合.

而家佢係都會軒一間學緊reading,不過好貴(HK$200/session).

mk2000

Is it you are talking about " English wise".  If you are saying that one. I know that most of them are British.
(HKD150/session reasonable)

eltonmama,

係呀.佢地D workbook 都幾好.家長容易知道進度.但我個仔曳,可能成日俾老師話,佢唔鍾意.阿仔話第2間D老師成日讚佢excellent,呢間D老師成日話"Oh, Dear!"(你要想像下D情況先明"Oh, Dear!"點解.)

mk2000,

唔該晒! 今晚如果早收到工去望一望.

學校的中文每日一篇原來在十月一日己開始了, 亞仔又無講係我無意中發現, 你們開始做未, 我見他那班不是太多人做, 所以問問各位, 英文的每日一篇亞仔就識同我講話十月十日才開始, 請各家長留意

派密碼嗰日,中文同英文每日一篇都入唔到.10月3日上去中文每日一篇,人地已經開始咗.最衰D題見無發聲,如果有,阿仔咁鍾意玩電腦,可以自已做,但而家佢唔識解題,要我幫.

琴日好開心,阿仔好早做sai 功課(我返屋企之前),中默又100分. :  

請問手冊貼上2個label, 一個是中文每日一篇, 另一個是什麼密碼? 是否學校的內聯網? 但我入不到.  

Bryanmama,

是學校的內聯網,我入到.

各位媽咪,

我問阿仔點解唔鍾意返學,佢話D同學唔友善.今日係阿仔生日,無同學知.以前幼稚園個個月都有生日會, warm好多,而且佢同好多人都好friend.而家問佢同邊個最friend,佢話無.希望各位媽咪叫你地D小朋友同我阿仔講聲生日快樂(佢係李智仁).

mkmama,
我已經同我個仔講好了, don't worry. 我仔話無問題.
我又問過我仔,他說 李智仁在學校好開心, 成日玩/笑. 我想應該無問題的,

okmam,

我check 過他office hour 是到6:30pm. 他可以試堂. 你打去問下喇。

eltonmama,

Thank you.  我知佢成日玩,重俾班長"擇"名.不過佢話出貓嗰兩個係班長.

佢話10月10日考分精英班試,有無媽咪知道詳情?係唔係真?

MK2000:
我已叫Bryan同你仔仔(叫Vincent有無錯呀)講生日快樂!

Everybody:
分精英班試, 無聽過.
會唔會係小測呀, 因之前我問過班主任係唔係10月小測, 她答係, 問我點知, 我話校曆表11月考試, 9月開學, 小測更係10月la. 她好似話不會事前通知邊日.
其實我問此問題是因為擔心細路看不明問題(日常工課不能自行解題), 不要說懂or不懂答. 好在老師說到時會說一次題目給他們聽, 又不知細路有無留心聽.

各位(1D)有無留意昨日家課黑板, 旁邊有號碼及"正"字, 亞仔話你'擇"名的.

Bryanmama,

佢叫Brian.阿仔話係評估.佢好想入精英班(不是我要求的),可能老師提過評估D分數有助入精英班掛.禁我就話,如果想入精英班就俾心機溫書.

琴日D"正"字號碼無我阿仔份(唔知係影唔sai,定真係無呢).阿仔話有小朋友笑下都俾人'擇"名.

eltonmama,
Thank You 晒!

mk2000,
唔好意思剛剛先知道今日係你仔仔生日, 今晚我會返去同仔仔講叫佢做D 野! 但我想你仔仔未必無朋友的, 好似我仔仔咁他初初返學都話日日無人同他玩, 小息自己一個行來行去, 講到不知幾慘, 但當我送他返學原來已有幾位同學識得他, 重有講有笑, 所以你不用太擔心他. 我發覺他們有時係不想講,就會話唔知, 無啞, 唔記得.

Bryanmama,
我仔仔叫(Vincent Fung), 唔知你仔仔是否認識他, 他是一個很怕羞及容易哭的小朋友, 如果真的那麼快評估, 都唔知他們得唔得!

其實我阿仔無話唔想返學,只係每朝早都木無表情咁(可能唔夠瞓),而且佢之前是想入另外一間小學,所以有D擔心.佢以前係幼稚園同暑假都肯做功課,但升咗小學之後就唔肯做,不過剛剛派嗰D係堂上做嘅 exercise 又O.K.噃.

各位:
亞仔話今日評估了數學, 請問下各子女是否堅料.

我個仔Bryan Man同Elton, Vincent, Brain Lee都幾熟.

亞仔話男班長就抄, 不知堅唔堅. (抄是他講, 但他不識解, 係我解給他聽).

昨日我仔回來右眼四週有5個傷痕(不是很傷, 有少少血), 話用昨日file打開放頭和同學對打(頭部)做成, 在轉堂發生, 男班長知, 我即打電話通知班主任, 我以為班主任今天會跟進, 今日問亞仔, 結果是老師完全無提亦無看他傷勢.
我不是要追究(細路係拽), 但我覺得家長向你返映, 老師亦要了解一下及同同學們講這是不對的, 日後不要做才對.

MK2000:
今日Bryan Man(我個仔)已同Brian Lee講happy birthday, but Brian話他是昨日生日, 不過都好la.

ok2005:
我個仔同Vincent都熟, 昨日Vincent美勞堂漏了帶回筆及rubber回班房, 想去取回, 班長不approve, 他有少少想哭.
我仔都漏, 話後來老師來到給他去取, 他一d不緊張無得取回, 昨日欠帶回一只手"就", 他根本唔知, 今日問他, 他話唔記得去找.    

Bryanmama,

我問亞仔是否有評估, 他竟然問我係嘜, 都唔知點講   我今朝問他是否在美勞堂時漏了rubber他話無, 但如果依Bryan 所講的過中情節我估90%係我仔仔, 只是他不認, 因我最近時時講得出他在學校發生的事, 他已好驚訝, (因我一早講他是好少好少提學校事的) 他昨晚便問我是否識Bryan & Brian的媽媽, 我話少少識啦! 你們不介意呵

eltonmama & Bryanmama,

Thank you. 阿仔好開心.

琴日真係評估咗數學.其它科相信陸續有來.

我都覺得老師跟唔足.阿仔上星期無帶常識科工作紙回家,欠交功課,我寫手冊說遺失了工作紙,後來同班主任及常識科老師講,結果到現在都未攞番.

如果各位唔介意,可否講小朋友D中文名,因阿仔淨係知中文名.

我仔話同男仔玩多, 好少同女同學玩, 因女同學不睬男仔又惡死.
你地仔仔有沒有講?
我仔可以說出十個男同學的英文名, 女同學只說得出一個,
(我在每日一篇的名字list逐個問), 應男仔較熟.

你地是否已在校訂冬季校服, 訂了多少套?
我只訂了一套(無訂斗篷), 要700元, 幾貴.
本想訂多件shirt and sport wear, 問幾錢, 訂校服那人不答我, 算數, 遲d自己再去旺角買.

你地仔仔有無要求帶生果午餐吃? 係唔係好多人有帶?
我仔Wed要求帶萍果, 我wed買了thur給他帶返學, fri又帶萍果同他講聲, 又要求香蕉.
每日夜晚已食橙, 洗唔洗錦多花款.
(不過我個仔幾怪, 唔鍾意飲汽水, 因唔鍾意有汽)

我阿仔唔肯食生果,但我間中會俾香蕉佢帶返學.佢會帶番D蕉皮番屋企,話學校無垃圾桶(係唔係真?).佢話學校D飯唔好食,大部份同學都帶飯.

阿仔話有個姓陳嘅女同學好靚,不過唔同佢玩,其他女同學就唔靚.個個同學都曳,淨係佢自已乖(事實就係佢成日俾老師罰)   
‹ 上一主題|下一主題