用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS VS HKUGA
樓主: ferrymama
go

SPCS VS HKUGA   [複製鏈接]

回覆樓主:

冇份既唔可以評論咩?有份既又可以話人護校,使唔使要讀過兩間先可以評論?(咁大家可以散 band啦)
講事實(學校成績)都唔俾人講?仲有評論邊個字有踩學校。
唔中意人哋提學校成績既名校家長?

RainyRice 發表於 24-3-17 10:27
學校面積原來幾有趣,以前都沒留意,但近來家人每次參觀完學校都會comment on 校園大小,才知道原來很多人 ...
睇校園大細,個人覺得係小學階段重要啲,細路仔真係要跑要有郁動比較好,不過事實都睇得唔跑得嘅多

中學我睇嘅係EK講過好多次,唔長氣了!

RainyRice 發表於 24-3-17 10:27
學校面積原來幾有趣,以前都沒留意,但近來家人每次參觀完學校都會comment on 校園大小,才知道原來很多人 ...

復臨學校未列入表中,佔地四十幾萬呎,背山面海,綠草如茵。
至於培僑,近兩年三私一直冇人入過培僑,所以vs offer都係小學部個邊。

bettyay 發表於 24-3-17 10:32
睇校園大細,個人覺得係小學階段重要啲,細路仔真係要跑要有郁動比較好,不過事實都睇得唔跑得嘅多
...
小學我都有留意校園大細。好彩細路間小學環境空氣都不錯。中學鬧市空氣就差D,係課室同洗手間夠大。

cafeva 發表於 24-3-17 10:52
小學我都有留意校園大細。好彩細路間小學環境空氣都不錯。中學鬧市空氣就差D,係課室同洗手間夠大。 ...

係喎!女生又確係會睇埋個廁所嘅

講起空氣,銅鑼灣空氣真係唔好。阿女小學空氣係好啲,有花有草,但有機會比蚊咬!所以呢,每間學校vs都會vs出其好同不足地方。每位家長重視點比重亦唔同,希望準升中家長睇完咁多post, 都能找到心中最啱自己子女的中學就好

有得係學校跑圈
同學校俾唔俾小朋友係學校i.e. resess 跑
都係2件事

marketing 有時對一d學校無深認識的家長,的確有影響
人人心中都有把尺
繼續睇度尺

回覆樓主:

自從去年DSE , 港同的好成績後,EK 內突然出現一種氣氛是,港同勁過晒好多B1A 名校,甚至乎有post 話佢肯定top 5 之內,僅在SPCC, DGS and QC 之後….. (這是EK 世界其中一個奇怪之處 : 捧開一間就捧上天,踩開一間就踩到下地獄咁,仲要係短時間內)
不過,個人睇法還是會對港同採取「觀望態度」,看多往後幾年成績先算。

Greylay 發表於 24-3-17 11:12
自從去年DSE , 港同的好成績後,EK 內突然出現一種氣氛是,港同勁過晒好多B1A 名校,甚至乎有post 話佢肯定 ...

Removed irrelevant part. 在成績record評價這方面,HkUGA在DxxxSir 的學校排名中感覺有高於expectation的排名,被列作1A。雖然他說他是根據坊間流傳的列表加以改動而製成,不知是否也是引起學校近年被吹捧的原因。

RainyRice 發表於 24-3-17 11:20
在成績record評價這方面,請問大家又覺得CKY蔡繼有和港同如何比較?港同2006 ,蔡繼有是2002。是否也仍是 ...

係我自己觀念上,CKY 從來都不是我杯茶。如果你想問我呢兩間我會點揀: 在我自己(強調: 我自己): 兩間也不是我的選擇。
另外其實把CKY and 港同放在一起比較,個人認為並不合適。
除了都是新派後起之秀外,教學模式不太相同。而大家關心嘅成績,CKY 偏向睇IB, 港同是DSE , 怎樣比較呢

在成績record評價這方面,請問大家又覺得CKY蔡繼有和港同如何比較?港同2006 ,蔡繼有是2002。是否也仍是 ...
2間學校方向,學制完全唔同!CKY完全唔係DSE課程,真係唔識比了⋯⋯

bettyay 發表於 24-3-17 11:35
2間學校方向,學制完全唔同!CKY完全唔係DSE課程,真係唔識比了⋯⋯

Agreed .
同埋,我覺得標題沒有CKY, 不適合加落嚟討論

Misaki88 發表於 24-3-17 11:08
有得係學校跑圈
同學校俾唔俾小朋友係學校i.e. resess 跑
都係2件事
如果只講跑圈,相信應該2間學校都有地方跑到圈的,但係唔好問個圈幾大啦!都係嗰句計唔掂的
Recess 時間為安全唔俾跑,大家都應該明白。

CKY 相對容易突圍。佢係少數全民IB既學校中但又唔係 IS 既學校,仲要學費相對平 (相比 ISF,VSA等),成績又好 (係IB既世界佢可能都係B1A)。定位非常清晰,如果行 local school stream 又想肯定入到 IB,又想成績好,基本一定係CKY,佢對手根本少好多。

bettyay 發表於 24-3-17 11:45
如果只講跑圈,相信應該2間學校都有地方跑到圈的,但係唔好問個圈幾大啦!都係嗰句計唔掂的
Recess 時間為 ...
揀中學揀到要考慮中學生可唔可以起學校入面跑圈,新觀點但有冇考慮到,中學生係鍾唔鍾意跑呢?

PTL_L 發表於 24-3-17 11:51
揀中學揀到要考慮中學生可唔可以起學校入面跑圈,新觀點但有冇考慮到,中學生係鍾唔鍾意跑呢?:joyo ...

就嚟行多步都話唔想,仲講跑?

回覆樓主:

Btw , 講番SPCS vs 港同,
會唔會試吓回歸兩個最客觀因素會容易選擇多啲?
1)女校vs 男女校
2)傳統vs 新派 (如果響往新派會帶給你們新氣象,新思維,憧憬未來新派教育會闖出新教育路向,那便選港同吧!)

DenWenMa 發表於 24-3-17 11:48
CKY 相對容易突圍。佢係少數全民IB既學校中但又唔係 IS 既學校,仲要學費相對平 (相比 ISF,VSA等),成績 ...

心儀傳統名校有校友網絡有傳統有成績的話,仍會選擇SPCS.

bettyay 發表於 24-3-17 11:45
Recess 時間為 ...

SPCS外圍個圈好鬼大㗎喎~

回覆樓主:

係咪有人作賊心虛,自己買飛對號入座?~

bettyay 發表於 24-3-17 10:20
如果要計SPCS整體5+都計到架!學校每科都有出5+百份比,連幾多人應考該科都有。 ...

學校lobby有寫晒各科4+,5+,不過我懶無影低,見學校非常透明
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊