用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 已DEL~~
樓主: minnieevergreen
go

已DEL~~   [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-2-27 14:30
咁你哋呢個心態,唔係好適合入神校
神校都要自動波

所以我地只係平民
阿女其實都有自學﹐但僅限自學同一課本﹐
佢9-10月已經自學完成個上學期﹐但係佢就唔會話要追學下學期。
佢有時間會拎去做其他娛樂。

我又諗﹐人已經咁辛苦﹐做乜咁細個要迫到咁。
我相信佢入到去﹐都會HANDLE到﹐佢係遇強愈強果種﹐
不過我同佢都無話好有心要入神校﹐我地都覺得來自普通小學〕好似成個世界都唔一樣
所以只係報左GH試下﹐HYS、SPCC呢類完全無報過。

liverpool2023 發表於 24-2-27 14:32
坦白講,如果你女對GH嗰種氣氛唔舒服,我就覺得匯基佢會讀得開心啲
其實佢一開始就講明考到GH﹐如果匯基收佢都唔讀我都講明如果佢最後咁揀會尊重佢﹐
所以我地都無咩HARD FEELING

我地一開始SET既目標就唔高﹐
我地傾好左只要任何一間直資/自行有offer都唔抽獎。

minnieevergreen 發表於 24-2-27 14:10
學校將呢D全部放落下半年先教﹐佢話仲有問圓形

佢連公式都未知﹐書都未有。

名校同普通學校嘅差異,由其課程上,所以呢類學校確係鍾意起升中時收較催谷嘅學校,因果類學校為補業績,一定要教深教快,令到小朋友升中成績理想,確實亦做到(其實家長發功先最重要),8/90名都可以有band1ab收(識一個港島私小真係呢個名次上下,被今年成績好好嘅九龍區1A,今年1A咋,自行後補收咗,不過呢間私小唔洗補業績,因為已經有直中,只係想帶出名校嘅收生取向)
小女校都係好鍾意收某九龍被吹捧英小,自行都有收級50左右,仲要每年都收幾個,係大戶,但唔見升上嚟後,成績好突出。不過我想講,呢類學校教前教深教快,佢哋小朋友好多優勢只在於升中階段或考pres1或初中第一年,就自己觀察,升中後好多真正級願,係細時唔洗教前教快,永遠自動波,有極好學習態度,所以入唔到某類名校亦唔需要可惜,因為邊個行到終點先叫贏呀!?

PTL_L 發表於 24-2-27 14:50
名校同普通學校嘅差異,由其課程上,所以呢類學校確係鍾意起升中時收較催谷嘅學校,因果類學校為補業績, ...

又係果啲小六用中一課本既小學?~

PTL_L 發表於 24-2-27 14:50
名校同普通學校嘅差異,由其課程上,所以呢類學校確係鍾意起升中時收較催谷嘅學校,因果類學校為補業績, ...
有時都好睇小朋友究竟係唔係一個谷得同吸收到、有天資既人﹐ 囡囡分別有幾個同學﹐小3,4果兩年借著移民潮轉走左去兩兆﹐
係原校一個級10幾﹐一個級5,6

幾年後﹐級10果個讀得好好﹐係精英班﹐BAND1A﹐
反而級6-7果個已經跌到B1B-C 。
吹開水先知﹐原來級5,6果個係本來已經好勤力先谷到級頭﹐去到強校覺得好透支
反而級10果個不嬲HEA住讀﹐去到先發力﹐心態KEEP得好好

有時我覺得太早谷盡小朋友﹐或者去到太強既學校就蘿底橙﹐某程度上未必對小朋友最好。
我寧願KEEP佢想學習既心態到尾﹐好過一早盡左。
當年就係考慮好多因素﹐先無幫佢轉校。

minnieevergreen 發表於 24-2-27 14:29
主要係2nd in既情況。
我地見一個教數學既副校。
根据你所形容的,可能那位GT副校长刚刚被人骂了一顿,委屈未能抒发,碰巧你们进去他的办公室,所以他便显得拙拙逼人,无敌天下,霸气侧漏,傲睨万物。 GT一直都有一批坚定的支持者,照理它的管理层应该不会那么糟糕的。

mcl233 發表於 24-2-27 15:22
又係果啲小六用中一課本既小學?~

都唔使講到小六

我見我朋友個仔幼稚園﹐D英文難到痴線。
幼稚園已經有哂中英數考試﹐有排名有分數
當年我地HAPPY SCHOOL﹐阿女最大印象就係煮飯姐姐整既清蒸蛋糕、同埋訓醒起身行去學校花園淋花

minnieevergreen 發表於 24-2-27 14:36
所以我地只係平民
阿女其實都有自學﹐但僅限自學同一課本﹐
佢9-10月已經自學完成個上學期﹐但係 ...

我仔當時仲有參加運動、辯論、奧數校隊架!
仲日日追小丸子、叮噹、愛回家
級頭小朋友通常做野好快手既

猴子爸 發表於 24-2-27 15:27
根据你所形容的,可能那位GT副校长刚刚被人骂了一顿,委屈未能抒发,碰巧你们进去他的办公室,所以他便显得 ...

後黎有聽其他朋友講﹐呢位副校比較我行我素﹐
佢聽TALK有打斷校長發言 ( 我無去INFO DAY﹐統聽人講返)。

不過我地IN左咁多間﹐都未試過咁唔愉快出返黎係真。
阿女咁大個女係未試過比老師鬧過惡過(佢係學校係扮演著一個模範生角色﹐係學校定補習社老師都係讚)﹐我都相信佢係老師喜歡既類型﹐所以佢都有唔開心左一陣子。
但冷靜過後﹐我地解釋比佢聽可能係試下你既轉數同反應﹐可能佢對每個學生都係咁﹐咁我地買左一個經驗﹐佢就放低左。

liverpool2023 發表於 24-2-27 15:30
我仔當時仲有參加運動、辯論、奧數校隊架!
仲日日追小丸子、叮噹、愛回家
級頭小朋友通常做野好快手既

都係真﹐佢永遠係學校已經做完大半功課﹐
返到黎唔使補習既第一時間食下午茶訓覺﹐
但我返到屋企﹐佢永遠已經玩緊﹐默書永遠唔見佢溫(但佢話已經溫完)
平日佢都學樂器、運動、補習、畫畫﹐佢一路話忙﹐但永遠見到佢都係床上面攤

minnieevergreen 發表於 24-2-27 15:28
都唔使講到小六

我見我朋友個仔幼稚園﹐D英文難到痴線。

印象中以前都分享過,以前年輕人果間KG淺到近唔識字,名㗎,上到小學一樣冇問題。小學又係淺淺淺糸列,以為又唔掂,又入咗坊間話強中,又以為要上補底班,又又唔使喎,分組仲疑似好過大部份九龍強小添。世事就係這麼神,弱又似乎唔係咁弱,強又似乎唔係咁強,都係果句,讀書靠自己,別人的,聽完就算~

minnieevergreen 發表於 24-2-27 15:33
佢聽TALK有打斷校長發言 ( 我無去INFO DAY﹐統聽人講返)。
"試下你既轉數同反應" - 都有这个可能。只是我都未听过SPCC, DGS, DBS。 LSC这些学校用这个方法去考学生的轉數同反應,GT果然是有它的一套方法的,请问家长需不需要上课并做功课,才可以有面试的机会?

猴子爸 發表於 24-2-27 15:40
"試下你既轉數同反應" - 都有这个可能。只是我都未听过SPCC, DGS, DBS。 LSC这些学校用这个方法去考学生 ...

我知道我朋友都有問D比較難答既問題﹐例如"咩係IB"(問小朋友)﹐但的確係未聽過用呢種語氣﹐我自己覺得問題難係正常﹐老公話為人師表唔係身教好重要咩?

升中唔使家長讀書﹐但家長係成個interview參與度好高﹐交左CV之後 selected interview﹐
first in 學生考學術、科學(我囡話計地心吸力)、語言能力﹐
家長都傾左好耐計﹐了解你對學校既認知、你對小朋友既睇法、點樣培養小朋友等等
first in我地係同老師傾得好開心...

minnieevergreen 發表於 24-2-27 15:45
我知道我朋友都有問D比較難答既問題﹐例如"咩係IB"(問小朋友)﹐但的確係未聽過用呢種語氣﹐我自己覺得問題 ...
CV - 是家长的CV? 看来,那位副校应该只是个别例子,一间学校可以纵容一位高管以这样粗劣的态度对待申请者和家长,这间学校必定是有其过人之处。

minnieevergreen 發表於 24-2-27 15:33
優X 副校真係倒自己米,令到本來想入讀嘅同學都會卻步⋯⋯

猴子爸 發表於 24-2-27 15:52
CV - 是家长的CV? 看来,那位副校应该只是个别例子,一间学校可以纵容一位高管以这样粗劣的态度对待申请者 ...
不是﹐是小朋友 ﹐應該係Portfolio ﹐哈哈。我都認同只是個別例子。
有時候係運氣同緣分吧

mimiffy 發表於 24-2-27 16:06
優X 副校真係倒自己米,令到本來想入讀嘅同學都會卻步⋯⋯
通常天才都比较有个性,副校是天才,学生是天才,GT名副其实是天才集中地。 凡人可能去其他地方比较妥当。

mimiffy    發表於 24-2-27 16:26

minnieevergreen 發表於 24-2-27 16:08
不是﹐是小朋友 ﹐應該係Portfolio ﹐哈哈。我都認同只是個別例子。
有時候係運氣同緣分吧
SMC应该是另一种style. 相信汇基东九龙都会有好消息!

猴子爸 發表於 24-2-27 16:35
SMC应该是另一种style. 相信汇基东九龙都会有好消息!
小朋友Feedback 老師係友善﹐兩次interview佢都係好開心跳下跳下出黎。我地家長second in有壓力既﹐都問得幾深入﹐圍繞教育小朋友既方針為主﹐對學校既認知為次﹐不過過程係有禮貌。

我地都係平凡人士﹐其實SMC咁早收我地都好Surprise

匯基(東九)99%收,等好消息!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊