用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝
樓主: rabbittwin
go

多謝   [複製鏈接]

Szetimmy0225 發表於 23-2-23 20:44
如果真係四個打一個, 重要打到入院都檢查出有傷, 我個人就一定吾會算數。
...

1) 四打一,武力不對等
2)上PE堂時,有老師在場畤發生,可以係乜嘢程度嘅「狂野」至做得出呢件事?平時佢哋嘅態度係點㗎呢?
3)運動人,好少動武,知道要守紀律:音樂人,唔會啩?外來生,成績好嗰批,都似唔會。DBSPD上嚟嗰啲…..?(純粹推理)
4)被打者。被打到話要自殺,其實係嚴重㗎喎!

DD仔 發表於 23-2-23 22:09
1) 四打一,武力不對等
2)上PE堂時,有老師在場畤發生,可以係乜嘢程度嘅「狂野」至做得出呢件事?平時佢 ...
最不解係,出院後,父母繼續送佢「上學去」!

PTL_L 發表於 23-2-23 21:28
其實迫退學生一定比俾機會學生改過更易,如果SJC迫退學生既話,呢間名校真係要起個人心目中要從新訂位喇! ...

但打到入院都好嚴重wor..
除非純粹入院去check 下。
唔趕出投受害人家長係會唔gur架。
或者賠罪受害人,校方記2個大過+比次機會守行爲

PTL_L 發表於 23-2-23 22:48
最不解係,出院後,父母繼續送佢「上學去」!

最近hit爆嘅「黑暗榮耀」,被虐者繼續唔識反抗(到大個咗至有能力報復),佢媽媽以為小事,亦接受妥恊(劇情係話收著數啦)。
好多時,好多嘢,外人都好難明白…

jesswu 發表於 23-2-23 22:58
但打到入院都好嚴重wor..
除非純粹入院去check 下。
唔趕出投受害人家長係會唔gur架。

其實SJC件事已經發生起上年11月,應該有少少錢銀關係,有人有借冇還,所以被追還錢時起爭執,雙方都有郁手,無論點都好,郁手同被郁手既都唔啱!呢個係鐵一般既事實,12歲少年入院數天冇事,14歲少年被罰停課若干日子及已被警司警誡。近排,14歲少年被罰後上課,有成年人覺得懲罰不夠亦不滿,務求要14歲少年被退學不果,就拉橫額控訴。
小朋友都係得14歲啫,要做得咁盡咩?

PTL_L 發表於 23-2-23 23:08
其實SJC件事已經發生起上年11月,應該有少少錢銀關係,有人有借冇還,所以被追還錢時起爭執,雙方都有郁手 ...

原來事出有因。這就不是純粹比人蝦的bully.
有恩怨在先。
不過動手就失策了

jesswu 發表於 23-2-23 23:14
原來事出有因。這就不是純粹比人蝦的bully.
有恩怨在先。
不過動手就失策了
同DBS情況唔同,DBS應是bully事件。

PTL_L 發表於 23-2-23 23:17
同DBS情況唔同,DBS應是bully事件。

純bully就抵罰。
那個衰在郁手,但受害人應該都不是善男信女,不是上等人(有借冇還 )。
第時大左咁,在外面一樣比人打。
不過打人,又好難開脫。
最慘被退學後個底花左可能好難找新學校落脚,都係慘

其實SJC件事已經發生起上年11月,應該有少少錢銀關係,有人有借冇還,所以被追還錢時起爭執,雙方都有郁手 ...

14歲欠12歲錢,仲傷到12歲?

DD仔 發表於 23-2-23 23:24

我以爲債主打債仔添。。

DD仔 發表於 23-2-23 23:24

12歲欠14歲
以上全部聽聞同網上睇咋,戴頭盔先

不過兩間學校都有共通點「體藝學院」

PTL_L 發表於 23-2-23 23:41
12歲欠14歲
以上全部聽聞同網上睇咋,戴頭盔先

12歲欠14歲錢,唔肯還,起爭執,互相動武,12歲俾14歲打傷,依家12歲家長話要罰14歲重d?
乜嘢世界呀?欠人錢晤還仲咁惡?而且14歲已經俾學校罰咗啦。

DD仔 發表於 23-2-23 23:53
12歲欠14歲錢,唔肯還,起爭執,互相動武,12歲俾14歲打傷,依家12歲家長話要罰14歲重d?
乜嘢世界呀?欠人 ...
郁手就係唔啱,但希望呢件事發到咁大,14歲仔會真心改過。

PTL_L 發表於 23-2-24 00:06

我估買到大教訓。以後醒醒定定。

PTL_L 發表於 23-2-24 00:06

係雙方打鬥,但12歲被打傷。
如果我係12歲嘅父母,就冇面喺學校門口大字報了,始終都係自己個仔欠人錢在先。

medicine 發表於 23-2-23 20:28
拔萃男書院被指爆圍毆事件 校方:數名中一生肢體衝突 已罰4人 (hk01.com)

公平少少,大家都有細路仔玩的 ...

以前年代DBS唔會報警,DBS 一般會對肇事學生打藤懲罰了事。唔少DBS舊生都受過呢種獨有加持。

agree, 學校都罰咗,就應該畀個機會,尤其係初中生,應該明白學校係教育學生唔係趕盡殺絕,個家長做乜要做到咁盡拉晒橫額令全世界都知? 收埋呢啲家長嘅學生真係令學校好頭痛。

回覆 mimiho20002000 的帖子

搞咁大, 自己個仔仲只係中一, 有排讀.   到頭來搞到個仔咋。

11922645co 發表於 23-2-24 10:28
回覆 mimiho20002000 的帖子

搞咁大, 自己個仔仲只係中一, 有排讀.   到頭來搞到個仔咋。

我估12歲應該會轉校啩?否則點會咁樣同學校對著幹?

回覆樓主:

如果系公司對他人進行身體襲擊,報警是基本嘢,炒人亦正常。
系學校,襲擊同學受傷,人地報警,要求學校處理有咩出奇,放過是人情,唔放過是道理。
如果學校對依啲嘢唔從嚴處理,學生敢怒不敢言,唔通要吃兩晚夜粥練兩野先可以返學。第日發生系自己小朋友身上咁點?
傷人仲要人地俾次機會?能夠咁樣傷人都唔是善男信女,去到依個程度學校都要划條界。
從嚴處理,反而是幫到學生。

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊