用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校真係難考
樓主: Sallyqiqi2
go

[中學] 國際學校真係難考   [複製鏈接]

deco99 發表於 22-6-28 03:10
之前我喺呢度都講過,識個小朋友由細讀IS,Anfield,RC,到十歲仲聽到佢講港式英文,open the light果啲, ...

其實我手寫我心,聽講讀寫是相輔相成

964000 發表於 22-6-28 06:52
同意Kellet相對某些學校例如Harrow ,收生對學術要求係冇咁高,相信尤其對外國人。
分享下好多IS even sel ...

可能,IS轉IS嘅難度無咁高吧?我仔嘅小學本身一條龍上中學,以往好少人轉校,但由於本身屬區嘅中學大裝修,暫時搬咗去老遠地區,所以有部分家長選擇轉校。當年我見轉入Harrow的小朋友,都唔係成績好嗰D,幾個都普普通通。Kellett亦係,唔係淨係外國人,香港人都有,都係成績普通嘅同學。轉過去的外國人有D直情學術上麻麻地。去咗GSIS同HKIS嘅同學就係學術上比較標青嗰D,所以我估計呢D學校可能對學術要求高D。而呢D轉校的同學,有香港人也有外國人或mixed, 本身都在IS大,所以英文都係native或接近native。

幼稚園入學,一般小朋友都無乜學術可言啦,所以都係睇其他嘢。但一D重視學術嘅學校,會偏向揀比較易教、坐得定、無咁調皮的學生。其實,就算坊間分咗某D學校non-selective, 但一樣有佢哋自己嘅收生要求,唔係絕對的non-selective. 例如ESF, 有朋友美國家庭,唔係mixed, 純白人,ESF小學有面試機會,但reject 咗佢。亦有朋友香港家庭,小朋友英文ok, 讀IS幼稚園,又係比ESF小學reject 咗,但ISF收咗佢。當年佢考GSIS幼稚園又係reject 咗佢。但十年過去,而家中學了,考咗入GSIS。

我仔另一個同學,個家長由小朋友三歳開始年年考GSIS, 終於而家Year 10, GSIS收咗佢。所以,什麼研究都好,小朋友幼稚園階段,語言上點唔夠叻,都唔能夠反映佢將來嘅能力嘅。相信大把呢D細個考唔到神校,大個學術成績好又考返入去的例子。另一個朋友,佢仔細個考GSIS, local 名校都唔收,ESF收咗,而家Year 9, 英國Eton收咗佢。又係一個好例子。

964000 發表於 22-6-28 06:52
同意Kellet相對某些學校例如Harrow ,收生對學術要求係冇咁高,相信尤其對外國人。
分享下好多IS even sel ...

真IS就有這個「承擔」

Xxxxx

真IS其中一個極大嘅好處就係呢樣。在阿女學校睇到,佢哋收得嚴,但係收到之後會盡力幫你,如果你爛泥扶唔上壁亦都唔會趕你走。俾你嘅感覺係佢哋真係辦教育,唔係爭平均分爭排名,但係佢哋升大學記錄又非常好,有麝自然會香。

所以有時我睇啲坊間嘅IB排名都有啲好笑,一啲本地學校/PIS揀完右揀,精英中嘅精英,點同呢啲國際學校比?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

aidan08 發表於 22-6-28 08:29
可能,IS轉IS嘅難度無咁高吧?我仔嘅小學本身一條龍上中學,以往好少人轉校,但由於本身屬區嘅中學大裝修 ...

自古成功在嘗試
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-6-28 08:41
真IS就有這個「承擔」

Xxxxx

非常認同!
嗰D爭排名嘅LS所謂「神校」或者傳統名校, 有D仲衰到如果你要轉校或去外國,佢唔會寫好你封reference letter, 等你無咁易走甩,又或者一洩培育你多年而家你唔幫學校攞彩之憤。聽過好多LS名校家長呻呢樣野,要學校比封好好睇睇的reference letter難過乜!有間所謂「神校」IS, 收家長$500一封reference letter, 簡直搶錢!

呢方面ESF真係好好,佢哋對離開轉校嘅學生體現感情同諒解,好願意寫reference letter. 你之後想返番去讀仲有priority, 盡量收返。佢所謂’non-selective’, 但出來成績靚靚仔仔,好多狀元由細讀起。唔會放棄任何學生。呢方面,佢哋真係對得起辦教育呢件事!

嗰D LS神校,篩乾篩淨比最top一班人去考IB, 有好成績係好應該。

aidan08 發表於 22-6-28 08:29
可能,IS轉IS嘅難度無咁高吧?我仔嘅小學本身一條龍上中學,以往好少人轉校,但由於本身屬區嘅中學大裝修 ...

當然小時候表現不能直接反映將來成績,研究得出的statistics只是一個統計上的「現象」,大家都知會有好多例外和外在因素,男仔語言本身又係慢d。

aidan08 發表於 22-6-28 11:31
非常認同!
嗰D爭排名嘅LS所謂「神校」或者傳統名校, 有D仲衰到如果你要轉校或去外國,佢唔會寫好你封refe ...

我都覺得ESF呢辦學團體真不錯,佢包容個range好大,畢竟係全港最大的IS機構,做到教育又兼顧到個市場,而且資源都多,由physio/occu/speech/社工/gifted program 等乜都有,當然佢都有佢本身短版(借國內用語呢個term好似好過缺點/不足)不過搵學校都係自己搵啱自己想要的便可。

aidan08 發表於 22-6-28 11:31
非常認同!
嗰D爭排名嘅LS所謂「神校」或者傳統名校, 有D仲衰到如果你要轉校或去外國,佢唔會寫好你封refe ...

講起Reference letter,當年亞女轉lS只係報咗二間,第一間收咗之後,讀咗幾個月學期中,第二間打電話嚟邀請佢去面試,仲話要而家學校嘅推薦信。我解釋過啱啱轉校只係幾個月,學期中我點搵學校俾推薦信,佢話冇辦法冇推薦信唔可以繼續考慮女兒申請。

shadeslayer 發表於 22-6-28 08:41
真IS就有這個「承擔」

Xxxxx

又無謂分真唔真,每間學校有自己特色,家長有責任自己做功夫。直資考non dse始終有人數上限,用 screening好,matching 好,總要有方法分流學生。除了 SPCC ib and dse同樣成績亮麗外,其他好似ib成績好D。你可以話選叻人去考ib, 亦有人会話因ib容易D。

poonseelai 發表於 22-6-28 13:34
又無謂分真唔真,每間學校有自己特色,家長有責任自己做功夫。直資考non dse始終有人數上限,用 screening ...

當然唔同學校也有其好處壞處,我只是道出有一類IS 對學生不離不棄,我甚欣賞。我自己就識唔止一個學生,成績比平均分差好遠,無迫佢地走,但學校無得選課程,所有人只有考IB。

我對學校總平均分唔太過關心,因為IB到40分左右,甚本上英國最好的大學也夠分。我看重畢業生入乜嘢大學多啲。

回覆 deco99 的帖子

哈哈,呢兩間又真係比較多香港人,我仔讀咗幾年小學中文反而進步咗~不過我在家仍然講英文的,又同仔一齊睇美劇,我始終覺得淨係靠學校變native唔夠穩陣(尤其呢兩間)

shadeslayer 發表於 22-6-28 13:46

當然唔同學校也有其好處壞處,我只是道出有一類IS 對學 ...

明嘅会睇埋 placement,  唔明嘅見到 ib平均35 or 36 会話"咁低嘅"

poonseelai 發表於 22-6-28 14:07
明嘅会睇埋 placement,  唔明嘅見到 ib平均35 or 36 会話"咁低嘅"
35/36 其實夠分入絕大部份英國大學大部份科目。

回覆 shadeslayer 的帖子

Some universities accept GCSE Eng but not iGCSE Eng.  This is the reason why many ordinary local (UK) students will not take iGCSE Eng, but when talking about most (but, interestingly, not all) other subjects, public or independent schools prefer iGCSE over GCSE, while state schools lost the freedom to do so in the year 2014.  See e.g.

https://www.theguardian.com/education/2018/jul/10/exams-political-decisions-igcse-gcse-universities

https://schoolsweek.co.uk/dont-blame-independent-schools-for-choosing-igcses/

回覆 aidan08 的帖子

早前疫情緩和,政府定下學校復課要求,包括教職員打針。好多本地學校、教師工會都係理由多多,想繼續上zoom。
Esf作為IS大校,第一間高調行出來講,學生最好係返學,佢地全體教職員願意做所有事去令學生盡早復課。呢樣真係大校風範,值得一讚。

Jane1983 發表於 22-6-28 14:56
回覆 aidan08 的帖子

早前疫情緩和,政府定下學校復課要求,包括教職員打針。好多本地學校、教師工會都係 ...

係呀,其他IS全部都係睇佢頭㗎,一讚!
同佢地有次驚D老師出咗去返唔到港開課,就「溫提」D老師,要留意唔好擔誤學生開課面授時間,只要一心以學生福址為上,就唔洗下下乜都政治化。

shadeslayer 發表於 22-6-28 13:46

當然唔同學校也有其好處壞處,我只是道出有一類IS 對學 ...

其實以前都唔興年年報乜鬼IB狀元,係本地學校帶起(仲要鬥快),咁ESF冇資助之後又要攪下marketing, 班記者又年年make a big fuss。其實各學校屬邊個tier placement 如何都好consistent大家心中有數,都唔洗年年比較上落個幾多個價位聽完就算啦。

mandy_ng207 發表於 22-6-28 13:59
回覆 deco99 的帖子

哈哈,呢兩間又真係比較多香港人,我仔讀咗幾年小學中文反而進步咗~不過我在家仍然講 ...

我始終覺得淨係靠學校變native唔夠穩陣

Xxxxxx

除非屋企有人係native English speakers,否則唔靠學校靠屋企都難到native水平。

kaplanmeier 發表於 22-6-28 14:48
回覆 shadeslayer 的帖子

Thanks.  The IGCSE and GCSE should have the same standard.  Actually why do we need IGCSE in the first place?

964000 發表於 22-6-28 17:53
其實以前都唔興年年報乜鬼IB狀元,係本地學校帶起(仲要鬥快),咁ESF冇資助之後又要攪下marketing, 班記 ...

其實以前啲IS都好低調,依家大部份都好低調,ESF 這幾年算經常上報。

‹ 上一主題|下一主題