用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY VS 女拔
樓主: pugusan
go

CKY VS 女拔   [複製鏈接]

retriever 發表於 20-1-13 17:34
congrats. recalled that you preferred to have IB as an option. why hesitate?

Because another school also has IB option at a later stage of learning........ I need to understand more before I make up my mind.

pugusan 發表於 20-1-13 12:45
我一直唔希望單純以「入大學」去局限選擇。
坦白講,一個學生表現正正常常,喺而家呢個時代有乜可能入唔到 ...
你似乎外判左父母既工作俾学校……如果接受每样野都有opportunity cost, set好priorities, 其实唔难揀。

993rs 發表於 20-1-13 12:43
IB 要自我挑戰嘛  nothing to lose,段估唔會 year 1 就踢我個細路出校。

其實我甚至唔在意某一次半 ...

聽聞cky小一都有留班,唔知真假

Yanamami 發表於 20-1-13 20:19
你似乎外判左父母既工作俾学校……如果接受每样野都有opportunity cost, set好priorities, 其实唔难揀。 ...
呢個係成長必經的路…我講緊家長

slingbb 發表於 20-1-13 18:27
其實將一間傳統學校,和一間非傳統學校去對比,將DSE 和 IB去對比,一定各花入各眼,各有各好

做媽媽應該 ...
鬼唔想自己小朋友愉快中被啟發咩,但事實是否每個學生都適合這模式,什麼特質的小朋友會在ib 模式do well,或者這是更重要的考慮因素

請教一下,我自己都非常心儀CKY個教學模式,因為好接近國際學校,但迷思係其實佢同國際學校有咩分別?CKY最終唔一定可以考ib係好多人擔心o既問題,咁佢比起國際學校o既過人之處係咩呢?謝謝!

ceciduck 發表於 20-1-14 10:20
請教一下,我自己都非常心儀CKY個教學模式,因為好接近國際學校,但迷思係其實佢同國際學校有咩分別?CKY最終唔 ...

我覺得CKY 比國際學校嘅過人之處:-
1. 著重中文
2. 用繁體中文
3. 兩文三語
4. 重視品德教育及中國人文化價值
5. 大部分學生都是香港人,文化生活背相近

babysuccess 發表於 20-1-14 11:17
我覺得CKY 比國際學校嘅過人之處:-
1. 著重中文
2. 用繁體中文

我一直冇考慮國際學校,但鍾意CKY,都係包括呢啲原因

maylulu 發表於 20-1-13 16:53
咁DGJS比CKY少一樣exposure哦 男仔呀!屋企又冇兄弟嘛!

說得對啊
這是其中一個糾結的地方

p.s. 除左女拔,其實我冇報過其他女校

lambeanmama 發表於 20-1-13 18:28

Because another school also has IB option at a late ...
Then, I would consider location if I were you (your two choices are too far apart)

pugusan 發表於 20-1-14 11:42
Then, I would consider location if I were you (your two choices are too far apart)

但假如不考慮距離呢?我可以搬屋.......

當年都有這兩間offer.
我會揀DGJS.

lambeanmama 發表於 20-1-14 12:32
但假如不考慮距離呢?我可以搬屋.......
我有冇記錯,你另一個選擇係赤提?

回覆樓主:

我自己N年前選大學,成績入到港大同科大,自己想選科大,因為科大當時比較新,覺得科大肯洗錢請有質素嘅外國professor,但長輩提醒我一句: 你估公司會請科大畢業生定港大畢業生? 我最後選了港大。So far 冇後悔。港大有佢既歷史,自然有佢既價值。

可能今時不同往日,我個case只可作歷史咁睇下

cafeva 發表於 20-1-14 12:40
當年都有這兩間offer.
我會揀DGJS.
咁你而家讀緊DGJS? 定第三間學校?

pugusan 發表於 20-1-14 12:47
我有冇記錯,你另一個選擇係赤提?

Yes..... similar in nature in many aspects.

lambeanmama 發表於 20-1-14 13:16
Yes..... similar in nature in many aspects.
its campus is unbeatable~
just curious, is it a must to pay millions for a "priority"?
or there are 2 different queues?

學生留係學既時間到底用到校舍既咩設施呢?

大家可能住係豪華會所上蓋,但實際享受過幾多豪華會所既設施呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-14 13:41
學生留係學既時間到底用到校舍既咩設施呢?

大家可能住係豪華會所上蓋,但實際享受過幾多豪華會所既設施呢 ...
可能我自己讀的中小學真係冇乜設施可言,入到大學有種豁然開朗的感覺
所以而家幫個女揀學校,都幾重視校園

pugusan 發表於 20-1-14 13:22
its campus is unbeatable~
just curious, is it a must to pay millions for a "priority"?
or there are  ...
two different queues. I did not pay for anything. Campus should not be a key consideration la.......
‹ 上一主題|下一主題