用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼揀人標準 (純討論)
樓主: pizzafat
go

名幼揀人標準 (純討論)   [複製鏈接]

Jennybearbear 發表於 17-12-14 08:43

好叻!識講好多野!咁都reject, blacklist 間學校啦!!!

其實,又會唔會係我們諗得太多,其實除了某幾間睇家庭背景,大部份都只係睇小朋友住得幾近? 有冇人住得好近名幼/龍幼,面試表現唔差,但結果都係唔收?

利申,住灣仔區舊樓,家境中規中矩,唔識人,只報了灣仔區及兩間中西區/兩間東區名龍。暫時灣仔區派彩全收、中西區全軍覆沒。

真人真事分享,朋友的女兒,上年考,名幼龍幼都收,佢就是第三類,有一間名幼,見佢的老師講左幾次:佢真係好靚女呀(佢女真是有細到大出親街都一定有人話靚),朋友仲見到佢同其他老師打眼色,示意佢地望下,朋友一家只是普通中產,小朋友面試的表現屬中規中矩。

Sunflowerssss 發表於 17-12-14 23:16
真人真事分享,朋友的女兒,上年考,名幼龍幼都收,佢就是第三類,有一間名幼,見佢的老師講左幾次:佢真係 ...

殘酷的現實確係咁。我地job interview咪又類似。靚樣first impression一定會好d。你都會想同佢講多d了解多d。

回覆 戇媽媽 的帖子

請問灣仔區而家有邊幾間公布左呀?

js04 發表於 17-12-14 12:59
以我六年在名幼用家既經驗,最常見有三類小朋友,第一類,坐得定、專注、follow instruction、識野多、學野 ...

名幼一級咁多人,你當個個識飛咩。這三類小朋友間間幼稚園都有,只是名幼比例高小小,大部分其實都是普通資質的小朋友,和其他私幼或學卷學校的小朋友差不多。

有SC,KV,LH,MS,PC offers (不是今年)
N無
大B,小朋友合作完成絶大部分指令。
家長要對自己的小朋友有信心。

ddtt347 發表於 17-12-15 00:26
名幼一級咁多人,你當個個識飛咩。這三類小朋友間間幼稚園都有,只是名幼比例高小小,大部分其實都是普通 ...

果然說出重點來
其實講咩三類人
講類型仲有好多種類吧
大家玩呢個遊戲都知面試表現根本未能反映小朋友真正實力
小朋友叻到識飛但突然心情唔好 (例如病後特別痴身, 肚餓, 眼瞓, 老師不合眼緣) 等都可以令小朋友由1個主動型變被動型, 甚至識晒所有野都唔回答老師問題。咁呢d叻而又面試表現唔好的遺珠都會落入其他學校吧…

chiubbbb 發表於 17-12-15 01:00
果然說出重點來
其實講咩三類人
講類型仲有好多種類吧

我見主題係名幼㨂人標準,所以就分享下自己既經驗同觀察吧!其他私幼當然會有叻人,但未讀過真係唔知當中情況,唔敢講

Jennybearbear 發表於 17-12-14 09:10
坦白講,我個心真係唔舒服左幾日!最唔開心係見到有post講有offer嗰D,係未瞓醒,唔多反應,小組冇答問題 ...

其實你小朋友表現好好,但可能學校見你讀得全日N班,擔心小朋友讀半日,你屋企未必有人照顧到,到最後未必會讀佢地,間間學校都唔想有不必要既admin work。
其實學校未必會揀最叻既學生,但會揀適合既學生。咩為之適合就間間準則不同,有d學校會揀識得栽培小朋友既父母,始終後天既努力重要過先天既優勢。又有d學校會揀父母係名小畢業既小朋友,始終點解叫做名幼,絕大部分原因係考小成績好,你有冇聽人用名幼去形容國際學校既幼稚園。
所以幼稚園唔收你個小朋友,一定唔會係你同小朋友既問題。

konew720 發表於 17-12-15 01:32
其實你小朋友表現好好,但可能學校見你讀得全日N班,擔心小朋友讀半日,你屋企未必有人照顧到,到最後未必 ...

係呀,有朋友個仔in LS間間都reject, in IS間間都有offer,IS欣賞佢個仔敢講敢問敢學。

js04 發表於 17-12-15 01:27
我見主題係名幼㨂人標準,所以就分享下自己既經驗同觀察吧!其他私幼當然會有叻人,但未讀過真係唔知當中 ...

明白! 但以我觀察身邊朋友的情況卻未能反映你所講的三類型
大部份都係有關係而入 (你可睇返之前我的回覆)
現實的制度係活生生咁話比你知
名幼生的類型大部分係以下:
世襲, 兄弟妹係舊生, 父母舊生, 父母係校董會, 父母喺教職員
至於佢地嘅子女係咪(必定)乎合你所講的3項, 就係1個大問號了.......

chiubbbb 發表於 17-12-15 01:40
明白! 但以我觀察身邊朋友的情況卻未能反映你所講的三類型
大部份都係有關係而入 (你可睇返之前我的回覆)
...

你講果d比較適合形容津小。
2個朋友大果個都讀LH, 2個既細佬都冇收。
朋友係SC舊生,有second in, 但最後都冇收佢個仔。

konew720 發表於 17-12-15 01:50
你講果d比較適合形容津小。
2個朋友大果個都讀LH, 2個既細佬都冇收。
朋友係SC舊生,有second in, 但最後 ...

不難理解, 當有關係人士(世襲, 父母係舊生.......等) 的申請超過學額時, 當然會以面試表現和其他因素作決定吧。名幼大多幾千人申請, 當中假設有300個有關係人士, 而學額只得200, 當然未能滿足餘下100人吧。

chiubbbb 發表於 17-12-15 02:01

不難理解, 當有關係人士(世襲, 父母係舊生.......等) 的 ...

言下之意,你覺得全部都係有關係人士?
我家N無,唔係教職員,唔係舊生,唔識人,唔係有錢人家,唔係名小畢業,但當時細囡都有SC 及LH PN offer。
身邊熟既同學仔,大部分都係同我一樣。

konew720 發表於 17-12-15 02:11
言下之意,你覺得全部都係有關係人士?
我家N無,唔係教職員,唔係舊生,唔識人,唔係有錢人家,唔係名小 ...

絕不是, 請不要誤解
我只係舉例而已
這只是大部份人

我囝囝係中細B (7月尾),N無人仕。今年年頭考PN in 幾間名幼全軍覆沒。事隔半年考K1, 考到SC 同 KV both AM offer! 我覺得囝囝最大改變係變得outspoken同有反應。所以你問我,我依然覺得係睇面試表現居多

"這只是大部分人" 有幾大部份呢?

你觀察到嘅,又或者你身邊嘅朋友,佔呢d學校家長嘅幾多%呢?

加入咗一d學校嘅已收生家長whatsapp gp,發現所謂名幼,收咗嘅學生家庭背景都幾廣泛。當然家庭因素係有影響,但並非唯一,喺任何學校都係。

只能説無人際關係、家境一般嘅,也有很多。

SabrinaR 發表於 17-12-15 01:36
係呀,有朋友個仔in LS間間都reject, in IS間間都有offer,IS欣賞佢個仔敢講敢問敢學。
...

我也欣賞這類孩子,可惜local school不欣賞,他們只要聽教聽話,好管理果D。
亦可惜IS好貴,不是個個能負擔得起。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

如果講寶x,好敢肯定講校長係睇父母成就。我舊老闆同佢細佬都帶過小朋友去見。老闆本身名校生外國留學醫生資歷再做返family business,佢老公仲堅,神校模範生模範生之後係名醫
校長好直接話咁細個小朋友無咩好assess。睇父母成就就知會點栽培小朋友

我老闆個細佬,無心機讀書外國滾完個學位返黎打風流工,娶個日本老婆。寶x校長果時直頭唔想見,話佢地教育理念唔會同寶x一樣。

結果拉攏左一輪,見完都係唔收

至於SPK,係收獨立醒目女,好知自己想要咩。我識得入到嘅女仔都有呢個特質(得罪講句,90%父母都覺得自己果個獨立醒目架啦!但老師要求嘅係面試中「最」獨立醒目果個囉)
‹ 上一主題|下一主題