用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普小?廣小?
樓主: suki44
go

普小?廣小?   [複製鏈接]

其實在香港究竟用普通話還是用廣東話去教授中文 最適合呢?可以參考一下這些年來的研究報告.

香港的研究 主要是在津貼小學進行一般是追蹤研究追蹤一個學期 一年兩年 或三年 一般的研究結果是普教中班的普通話進步程度較快,但中文的進步程度就較粵教中班慢。

相差多少呢?如果用分數去表達,中文卷就是平均相差三至八分左右.

其中一個研究,在一年級時是全級粵教中,全級平均分是大約75分 在二年級時編班, 編一班為精英班推行普教中,其餘三班維持粵教中。由於是精英班緣故 在二年級 開始的時候 中文科是90分 非精英班一開始的時候 大約是七十分 但經過一個學期或一年之後 普教中班 的分數輕微下跌至八十幾,而粵教中班就繼續維持七十分左右

punlik 發表於 17-7-4 16:18
請問粵教中既學校應怎樣提高學生既普通話能力?增加普通話堂還是由得學生講到好似上一代人, 唔鹹唔淡就算?  ...

而家討論普教中係『學好中文』定係『學好普通話』?! 你執著於普通話都要流利已係另一個題目。事實絕大部份係學校學到既文言文, d 作者創作時都唔係用普通話黎去諗吧?!搞清楚d而家係『學中文』定係『學普通話』? 唔係茶樓一味兩食呀,
同時我亦唔明咩叫『學生講到好似上一代人, 唔鹹唔淡就算?』
我呢d 年紀3x既算唔算係上一代?!  如是, 我想講我以前讀書時都係用粵語教中文既,中文雖未算好, 但最少要升學時我既中文科分數都見得人, 普通話亦唔係唔鹹唔淡, 同北京d客溝通時都會被讚兩句。任何語言都係多講多練習先會係純熟, 唔單止講普通話, 英文都係啦, 不過對自己母語可以咁輕親既人, 全世界都應該無咩幾多個地方係咁。

宏心    發表於 17-7-9 11:13
hppa    發表於 17-7-4 17:50
Felix223    發表於 17-7-4 17:44

補充少少, 教育局之前都找大學找了n間中學及小學進行普教中教育研究。結論都是普教中班的表現沒有比粵教中班優勝 在分數上 普教中班比粵教中班略低 只是在統計學上未算顯著而言 可能是因為樣本數量不足。

我想 如果台灣的學生及內地的學生的中文水平真的比香港學生高的話 可能是因為 內地及台灣的中文 使用率比較香港為高 而且他們大部分的大中小學都是用中文作為教學語言 用得多學得多中文字然教優勝 未必是因為使用了 哪一種口語 作為教學語言的因素

Chirley 發表於 17-7-4 17:14
而家討論既普教中係『學好中文』定係『學好普通話』?! 你執著於普通話都要流利已係另一個題目。事實絕大部 ...

我好讚同你所說!有D人係拉到越來越遠,連自己人的母語廣東話都唔重視,而家奇怪咗有呢d人!曾接觸過有家長平時小朋友已經上英普班,放學後和小朋友用英語交談,只準小朋友看英普卡通卡/電影,個小朋友根本已經不懂廣東話。
我都是嗰句唔反對學多種「方言」普通話,但是學好中文一定是粵教,嗰班人抝乜啫?自己的母語都要滅?

Chirley    發表於 17-7-5 10:20
taxibird    發表於 17-7-4 17:59
hppa    發表於 17-7-4 17:51

punlik 發表於 17-7-4 17:35
如果普教中/粵教中既中文程度沒分別.但普通話聽講能力有分別吧.一雞兩味好食D喔. ...
針冇兩頭利, 凡事有取捨!

punlik 發表於 17-7-4 17:57
問題是只識母語,等於自斷一臂.有得選,點解唔可以選雙贏.
有一年系機場,見到一個臺灣遊客詢問機場職員,個 ...

唔該你睇清楚學普通話有普通話堂啦!點解會自斷一臂?你喜歡普教咪你喜歡!唔代表你要我學你「自己滅了自己語言」!唔好將上面一套家長式訓導要全世界圍住普通話來轉!正如我見D本港兒童被d崇英普家長攪到而家講嘅廣東話都好爛!

Felix223 發表於 17-7-4 17:42
我同讚同你所說!有D人係拉到越來越遠,連自己人的母語廣東話都唔重視,而家奇怪咗有呢d人!曾接觸過有家 ...
其實, 當你瞓醒個心一諗嘢時, 個腦海出現既係邊種語言, 個種就係母語.

做人唔好成日扮乜扮物, 要呢樣native個樣正宗, 咁樣其實只係好似Michael Jackson咁, 將自己漂白話自己係白人, 其實只係自欺欺人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 17-7-4 18:01

唔該你睇清楚學普通話有普通話堂啦!點解會自斷一臂?你喜 ...
乜啲人以為普教中啲普通話就必定好,唔會爛架咩
大把人落黎香港,不單只學校,直頭全天後講粵語,佢地啲粵語咪一樣咁爛

punlik 發表於 17-7-4 18:12
正因為太遲學
氣地幼稚園已煎係坑港讀喎...

Chirley    發表於 17-7-4 22:24

回覆樓主

不嬲我首選粵教中!好明確!

點解學普通話要學拼音? 英文唔駛學拼音?

普教中...... 連國語又幾多種又未知, 中文標點符號有幾多種更加唔駛講

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題