用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大獲呈一失手數學
樓主: mw7183
go

大獲呈一失手數學   [複製鏈接]

DadaDD 發表於 17-6-14 14:14
回覆 os_ecu 的帖子

我都想知呀, 因為我小朋友數學唔係太好, 正考慮俾佢學奧數, 但怕有反效果 ...
坊間有一啲操卷班, (e.g. 數x), 個人覺得佢哋幾啱香港既學生既需要. 據聞佢既課程內容係來自出面學校既考卷, 非常考試 oriented,

注意, 唔係推薦佢俾各位, 只係經驗分享. 小朋友學數最基本係首先釐清概念, 並無法速成的.

Hoining 發表於 17-6-14 11:08
...今年音樂老師邀請佢入合唱團同笛隊,佢由小一開始學琴,只喺2年前考過2級,其實學琴只為佢減壓同訓練左右腦發展咋,佢都係hea 學唔肯練琴,我又無逼佢...
至於視藝係佢鍾意畫畫,之前老師都有拎佢d作品出去比賽,依家學緊油畫。
我希望多方面比佢試,佢想學嘅只要我有能力同時間都一定支持,佢就係咁玩玩吓玩到肯讀書,佢知要有基本嘅學術成績,我先會答應佢想學嘅嘢同做嘢嘅自由
咁佢真係文武全才喎, 音數視藝都掂. 難得.  

簽名被屏蔽

小草地 發表於 17-6-14 14:35
數學真係睇下小朋友有無數感, 數感強的話, 唔駛操都高分, 數感弱的話, 常操都唔高分. 唯有針對性應付考試範 ...

agree, 我屋企有2個極端sample! 操數只可免強保住呈分,長遠數學要靈活運用,尤其我校有份數卷2叫高階思維,好多同學死操都無用,轉少少就5識答。

小草地    發表於 17-6-14 17:32

Hoining 發表於 17-6-14 14:54
無人估到佢試過比老師針對,全級考過尾五,呢幾年真係陪住佢由零開始,所以佢今次呈分試放棄,我係傷心多 ...

我囡今年小六……经驗話我知,雖然,中英數比重同樣是9,但想真d,數分價值最高,不同中英文,因這2科有作文,oral及listening溝淡……

所以,呈分試……只要數學考得好,就可抛離一條街!

此外,有d小朋友受不到壓力,臨場會失手。有d小朋友要有壓力才能越戰越勇!

要睇下小朋友前者定後者,前者既話,就不能在他面前成日提住呈分試有幾重要!

我們呈一,除了全級叻開的前3、4名保住,後面已大洗牌,有人模擬呈分考11x,呈一變Ix,升了100名!

Eat_Sleep_Play    發表於 17-6-15 17:13

回覆 super_aries 的帖子

我地就, 除左三甲(神級)不會動搖之外, 級4-30 就會大洗牌

妹妹頭 發表於 17-6-15 08:31
回覆 super_aries 的帖子

我地就, 除左三甲(神級)不會動搖之外, 級4-30 就會大洗牌 ...

我們考完呈三……老師已話無人跌band, 所以呈一及呈二……是用來決定band, 呈三是保band, 呈三要跳band, 並不容易!

經歷完呈三,才理解到呈一及呈二既重要!

lojo11    發表於 17-6-15 09:28

呈一和呈二是關鍵, 如果考得好, 呈三只要不是趺得多, 基本上是不會趺BAND, 除了1C2A, 2C3A 小朋友, 就要加油啦. 稍一不慎就趺BAND.

super_aries 發表於 17-6-15 08:27

我囡今年小六……经驗話我知,雖然,中英數比重同樣是9,但想真d,數分價值最高,不同中英文,因這2科有作文,oral及listening溝淡……

所以,呈分試……只要數學考得好,就可抛離一條街!

此外,有d小朋友受不到壓力,臨場會失手。有d小朋友要有壓力才能越戰越勇!

要睇下小朋友前者定後者,前者既話,就不能在他面前成日提住呈分試有幾重要!

我們呈一,除了全級叻開的前3、4名保住,後面已大洗牌,有人模擬呈分考11x,呈一變Ix,升了100名!
Same here, 有啲考開頭幾名, 今次竟然係其中一主科主卷 (唔記得係中文/英文) 撻Q, 據知嗰位同學父母係超級緊張"名次", 如果唔係嗰次考試某個名次小朋友係會被鬧得好慘好慘差啲唔俾佢返屋企咁滯.  壓力太大了.

主科主卷佔 50%, 就算有其他細卷溝淡都難收復失地了.

11x 嗰位同學會唔會可能知道係摸擬考所以hea考保留實力, tactic嚟咋, 幾十爆上都易啲, 成百爆上嚟要有神助先得喎 (just kidding)

os_ecu 發表於 17-6-15 09:22
Same here, 有啲考開頭幾名, 今次竟然係其中一主科主卷 (唔記得係中文/英文) 撻Q, 據知嗰位同學父母係超級 ...

其實……我們不用日日提,小朋友都已很大壓力,我同女講,只要同平時一樣就可,越緊張,越易失準!
只要阿囡吾失準,已萬幸,沒寄望在這危急關頭有大突破!

由11x跳上1x的是我女的好同學,我只知,到呈分試,d同學及家長好勤力,嚇鬼死我同阿囡!d同學補習幾乎補足7天

总之…………呈一……真係精彩及刺激。

我女有個同學, 自從呈一輸了比我個女後, 佢亞媽就唔比個小朋友同我個女玩. 要佢日日專心做練習, 所有課外活動停直至考完畢業試才可以玩. 我個女說這位同學在學校顯得不開心, 常常說晚上做練習做到十一點. . 雖然呈分很重要, 但不可能強迫小朋友從放學後就好似坐監. 無晒娛樂.

lojo11    發表於 17-6-15 09:48
2jkidsfather    發表於 17-6-15 09:47

小草地 發表於 17-6-15 09:15
呈一和呈二是關鍵, 如果考得好, 呈三只要不是趺得多, 基本上是不會趺BAND, 除了1C2A, 2C3A 小朋友, 就要加 ...

沒錯……大洗牌出現在呈一,
呈二有相差,但不會太大
呈三……邊緣同學最緊,太大名次變動已不大可能,名次變化最小

小草地 發表於 17-6-15 09:40
我女有個同學, 自從呈一輸了比我個女後, 佢亞媽就唔比個小朋友同我個女玩. 要佢日日專心做練習, 所有課外活 ...

我女的好同學也cut了好多activities, 秘密練兵加操,我囡問他在那裡補英文,也不肯說!

super_aries 發表於 17-6-15 09:45
我女進了100名的好同學也cut了好多activities, 秘密練兵加操,我囡問他在那裡補英文,也不肯說!
...
一入五年班下學期成個氛圍唔同晒, 之前個個有分享有講有笑, 一到呈一啲家長嚮group問嘢無人答, 個個收收埋埋. 驚死講多咗會蝕底咗俾你過佢頭. 期考一出咗名次見你考得好即刻變臉. 但又會搵小朋友嚟問你嘢問你點讀書等等, 好精神分裂呀 !

os_ecu 發表於 17-6-15 10:00
一入五年班下學期成個氛圍唔同晒, 之前個個有分享有講有笑, 一到呈一啲家長嚮group問嘢無人答, 個個收收埋 ...

唉……沒錯……氣氛真的好恐佈!
d家長明查暗訪我囡考什麼學校,在哪裡補習,補什麼,好恐佈!
有時d說話……好鬼難聽,不過,聽完就算!

其實,d同學之間暗地裡鬥分數,所以,d小朋友自己怎沒有壓力!!

super_aries 發表於 17-6-15 10:09
有時d說話 ...
係呀 exac7ly , 講埋啲嘢話你因為識得阿邊個邊個有試卷所以考得好,唔係阿邊個邊個俾料你你個仔邊樹會咁叻 ... 等等  花心機宮心計攪咁多小動作不如認真溫習好過啦,係因為渣唔夠人砌咪自己檢討下反醒下,諗太多了.

啲媽咪們自己內鬥, 同學仔有得玩睬你都傻啦. (你叫佢唔好一齊玩,入到學校你見唔到時咪又玩到癲咗)

小草地 發表於 17-6-15 09:40
我女有個同學, 自從呈一輸了比我個女後, 佢亞媽就唔比個小朋友同我個女玩. 要佢日日專心做練習, 所有課外活 ...
後尾嗰位媽咪有無得嘗所願呀 ?

super_aries 發表於 17-6-15 10:09
有時d說話 ...
有冇咁恐佈呀?
MCS奮鬥中        

對呀! 都唔明點解要搞到小朋友好似敵人咁, 一派卷就計算誰高分過自己, 誰低分過自己. 甚至付奚落一些低分的同學(可能低幾分咋). 對高分的同學又話人囂張(可能自己妒忌感覺). 有D仲搞笑, 自行面試時(同一間中學), 有D有Second In , 有D無Second In, 無得IN的同學會視那些有得IN的同學為敵人, 常常搞針對. 有D成績好些的同學, 選自行時,老師叫佢看高一線, 可選博一間神校, 佢地以為入硬了, 就同其他同學講你地要輪落到入平民學校. 自己有能力入神校了. 最後他沒有被Second In 那神校, 跟住比同學仔笑佢不自量力.  

RE: 大獲呈一失手數學

os_ecu 發表於 17-6-15 10:24
後尾嗰位媽咪有無得嘗所願呀 ?
小朋友呈二呈三都很好成績, 我都為佢而高興的, 因為他真的付出不少, 是值得的.
‹ 上一主題|下一主題