用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你心目中的超谷小學是?
樓主: AnnieSammy
go

你心目中的超谷小學是?   [複製鏈接]

反而當年呀仔考到龍校都揀私小, 就係怕佢 hea 讀, 到考公開試先知天外有天就遲。

yuenkw 發表於 16-10-31 21:40
反而當年呀仔考到龍校都揀私小, 就係怕佢 hea 讀, 到考公開試先知天外有天就遲。 ...

藝高人膽大!  佩服!
現在再次選擇,也是相的決定嗎?

keep-calm 發表於 16-10-31 17:05
明白谷唔谷好睇個別學生/家長要求⋯如果計九龍區的直私小,3大私小一定唔輕鬆,另外民生、培正、德望、九龍 ...

請問是那三大私小?

AnnieSammy 發表於 16-10-31 21:08
呢啲學校有樣好,升中派位不閃縮,大大方方你睇。 你看看佢 website 便一清二楚結果去边樹,頂多 band 2c ...
之前看過一分享,自稱sfa生,入了b1尾b2頭,名例前茅,話好感激學校,佢咁講我咁聽。

monkeydiary 發表於 16-10-31 19:04
agree, 好過hea慣左,想谷都谷唔起
雖然我都相信成功是要苦幹,但童年時谷學業是否一個好的段練方法,im not so sure,最好就好似港同壯元咁,得閒有時間可以睇下劇

hippoo 發表於 16-10-31 21:49
藝高人膽大!  佩服!
現在再次選擇,也是相的決定嗎?

我同意呢間私小課程係有難度,但又未置於好似樓主見到份功課練習就要驚到《投降》咁搞笑;當年決定前有比較過 SFA、TSL、KTS 同有 offer 間龍小的 paper,前 3 者 P1 計中英數水平相若,較適合小兒。入讀後付出的、收穫的都係意料之內。

yuenkw 發表於 16-10-31 23:41
我同意呢間私小課程係有難度,但又未置於好似樓主見到份功課練習就要驚到《投降》咁搞笑;當年決定前有比 ...
我都覺得係好係小朋友能力,我識有D小朋友樣樣精,你唔谷佢,佢都唔游咗去邊,仲話上堂悶,做功課多抄寫,佢先慘。

yuenkw 發表於 16-10-31 23:41
我同意呢間私小課程係有難度,但又未置於好似樓主見到份功課練習就要驚到《投降》咁搞笑;當年決定前有比 ...

一般人只睇昇中,請教你未昇中會感覺收獲左物野?

MrBeast 發表於 16-10-31 21:53
之前看過一分享,自稱sfa生,入了b1尾b2頭,名例前茅,話好感激學校,佢咁講我咁聽。 ...
个底打得好,私校尾尾果班入1C/2B校都入U. 當年APS畢業ChiChiPaPa囡就係經典例子~當然孩子既持續努力係必須既。

retriever 發表於 16-11-1 07:00
一般人只睇昇中,請教你未昇中會感覺收獲左物野?

同輩良性影響及數好的英文數學水平等

其實我覺得而家就算一般二線小學,都係谷的。就算你小朋友入間二線學校,但佢天資一般都係會做功課都做死。就算小一、小二輕鬆,但到小三、小四開始都係會谷到死。我覺得如果小朋友能力高,轉數快,就選間程度高的學校。我比較PREFER選一線學校,係唔係因為貪佢出名,而係呢些學校已有佢固定的課程,家長只要配合學校(當然要出力,無論錢同時間)去教小朋友,佢CATCH UP到進度,成績唔會太差,有中學老師同我講過,小朋友個底好緊要,至於你說值唔值用全個童年去成績,我覺得真係睇個小朋友,有些同一間學校,做野好慢,有些好快,有些學校教完,返屋企完全唔洗PG家長指引自動波,同題題要你提點做,又真係好唔同,所以唔係間學校谷唔谷,而係你同學校有無錯配。

我朋友那個SFA CASE,雖然成績唔好,但其實佢係讀得唔吃力,因為佢個女本身資優加上情緒問題,所以成績好唔好。所以我只係覺得,如果小朋友要PUSH點,但其實你都KEEP ON見佢進步,呢個繼續留係呢間學校可能對佢係好事,但如果好似先前似負能力增長,PUSH極反而情緒失控,你可能要同佢選跳船。

Wapi37  題外話,可以分享多少少你朋友個女在SFA有沒有SEN支援她的情緒問題?學校又能否包容這些學生呢?   發表於 16-11-1 22:34

Yanamami 發表於 16-11-1 07:32
个底打得好,私校尾尾果班入1C/2B校都入U. 當年APS畢業ChiChiPaPa囡就係經典例子~當然孩子既持續努力係必須 ...
絕對冇質疑個故事真實性,只是可能背後好多枝折未必會看到。所以我都話at some pt, 家長和小朋友會settle down to佢地位置,之後能否番身,就要看eq 了

要读一线小学读得好,有感而发,除了学生要被谷得,自己有斗心,有passion外,父母一定要好好配合,要认真,要仔细,要牺牲很多私人时间,又要EQ好,否则只可以一厢情愿地唱‘明天更好!“...  

Felix223    發表於 16-11-1 12:10

回覆樓主:

Yanamami 發表於 16-11-1 07:32
个底打得好,私校尾尾果班入1C/2B校都入U. 當年APS畢業ChiChiPaPa囡就係經典例子~當然孩子既持續努力係必須 ...

chichipapa果case,佢話攪好個底係指學習態度,唔係ek一般主流講既學術底。

AnnieSammy 發表於 16-11-1 12:06
我仲有幾間谷學在心中,私小有九龍塘,高主教,九真
津貼有協恩,油天,基湾
歡迎討論

九龍塘,我估系程度深但功課不多
協恩,我都覺得谷,d女好忙
‹ 上一主題|下一主題