用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 17-18 95校網揮手區
樓主: zoewor8481
go

17-18 95校網揮手區 [複製鏈接]

選校方面
我覺得可以問下幼稚園老師平時小朋友表現
聽下老師意見,是否適合家長所選學校

回覆:lhyxxx 的帖子

其實我開放日都去過不同學校參觀,未參觀前我心有兩間心水,馮晴同王余,但參觀完我就想女兒入馮晴多小小,因為王余應着重運動,我跟你諗法大致一樣,想女兒入一間傳統小小既小學,但又怕太谷嚇怕佢依家對學習既興趣,反而壞左件事,都想大家俾啲意見

回覆:yoyo0606 的帖子

其實除了馮晴買有边間升中派位都五錯既呢

yoyo0606 發表於 16-9-13 15:41
其實除了馮晴買有边間升中派位都五錯既呢
黃永樹都派得好,比馮晴更受歡迎

回覆 yoyo0606 的帖子

黃永樹20/9晚有簡介會去聽下你想15分有機會抽,升中派位好
除左馮晴,可留意埋黃永樹

回覆:apple~y 的帖子

黄永樹離我屋企較遠

回覆:17-18 95校網揮手區

黃永樹我會去聽,但馮晴已經過左聽唔到

引用:五好意思想請問你大女升小三,其實係咪都五

原帖由 yoyo0606 於 16-09-13 發表
五好意思想請問你大女升小三,其實係咪都五難處理功課,係咪專心上堂都可以應付學業,謝回答

...
功課本身其實寫不多,深度合適,一般勤力專心既學生都可應付。然後就睇家長要求,但求交到功課可check下收工。要考試好當然要小心做,小心check,又要明解學過既野,又要自發溫習。付出越多,成就越大,真功夫係冇任何捷徑的。

回覆:lhyxxx 的帖子

多謝回覆

引用:其實我開放日都去過不同學校參觀,未參觀前

其實我開放日都去過不同學校參觀,未參觀前我心有兩間心水,馮晴同王余,但參觀完我就想女兒入馮晴多小小, ...
坦白講,只要考試制度存在,而升學又要睇成績,長遠任何一間官津學校都冇可能維持像幼稚園般既愉快教學。

田小算熱門?
15分,想活動教學,宣基 / 將循 / 明道 / 田小。。。點揀好?
仲有其他活動教學的小學介紹嘛?
王余同馮晴係谷d的一類?

emmanuel325 發表於 16-9-13 22:44
田小算熱門?
15分,想活動教學,宣基 / 將循 / 明道 / 田小。。。點揀好?
仲有其他活動教學的小學介紹嘛 ...
你指咁多間冇一間係活動教學喎.

回覆:apple~y 的帖子

咪係,唔知有咩特別😂😂

引用:回覆+yoyo0606+的帖子 剛過星期五你有無聽

原帖由 apple~y 於 16-09-12 發表
回覆 yoyo0606 的帖子

剛過星期五你有無聽馮晴簡介會馮晴活動有份4社,好似我以前中學甘
咪係,唔知有咩特別

引用:請問兩個一係指边部份呢,通常考咩中文問題

請問兩個一係指边部份呢,通常考咩中文問題呢,多謝回答
自行+乙一,如誇區自行+甲一

引用:我星期五未有時間去,請問當日有冇咩重點可

原帖由 yoyo0606 於 16-09-12 發表
我星期五未有時間去,請問當日有冇咩重點可以分享一下,15分有冇機會入,還有是否要111先有叩門分呢

...
扣除必收,有31個位for 15分

回覆 emmanuel325 的帖子

好小津校活動教學
田小課外活動種類較多
同埋田小校長簡介會花較多時間介紹課外活動
好多家長以為呢間活動教學

回覆:17-18 95校網揮手區

15分馮晴有31個位都抽得過喎

引用:15分馮晴有31個位都抽得過喎 +

原帖由 zoewor8481 於 16-09-15 發表
15分馮晴有31個位都抽得過喎
15分褔音

回覆 amyami 的帖子

好奇一問,簡介會上校長有否提及,扣除兄姊在校的必收弟妹外,自行計分還有 20分(馮晴沒宗教分應該沒有25分吧),後才到 15分。不敢質疑,只是好奇會否有這麼多位供 15分抽。
身邊一些朋友怕將天和馮晴谷,好愛宣基和將循,勢要111。真係家長各有各喜好。
‹ 上一主題|下一主題