用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b3 校風較好中學
樓主: mimi005
go

b3 校風較好中學   [複製鏈接]

香港聖公會何明華會督中學, 雖然之前有單唔好新聞.
但校長,副校好有教育熱誠.

(雖然好唔like聖公會,依間例外)

引用:香港聖公會何明華會督中學,+雖然之前有單唔

原帖由 Hillkymama 於 16-08-03 發表
香港聖公會何明華會督中學, 雖然之前有單唔好新聞.
但校長,副校好有教育熱誠.
你講銀禧?點會係b3呀

Hillkymama  已打學校全名 : ) 觀塘那間.  發表於 16-8-4 15:10
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

引用:Quote:原帖由+Hillkymama+於+16-08-03+發表

原帖由 kikiboy 於 16-08-03 發表
你講銀禧?點會係b3呀
佢是否講觀塘果間?

Hillkymama  Yes  發表於 16-8-4 15:06

校風以外,其實最重要都係睇你小朋友係個到會同咩人相處,去左新學校就要多d關心仔女先

中西區的聖士提反堂又如何?

回覆:憫父 的帖子

今年换了新校長,返了幾天適應班,
聽了中一家長會後,不是綱上說的
一回事,立即轉走,好彩走得快!

如果女生,英文有讀障, 所以英文較差,其它科一般.操行好,鍾意視藝, 在校積極參與校內活動.
匯知中學.. 去過聽簡介會, B3校, 初中話劇是必收科,都重視藝術科, 這點很合適我們. 但網上評價麻麻.
九龍塘學校(中學部).. 剛認識此校, 以B3來說評價高, 我都打算11月會去開放日睇下 (但都想參考多些意見)

請問以band3來說, 九龍塘學校(中學部) vs 匯知中學, 那間較合適我個女呢?

謝謝!
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

回覆 小皮優 的帖子

請問馬鞍山有無校風好學校介紹?謝!

引用:如果女生,英文有讀障,+所以英文較差,其它科

原帖由 kpbb 於 16-09-07 發表
如果女生,英文有讀障, 所以英文較差,其它科一般.操行好,鍾意視藝, 在校積極參與校內活動.
匯知中學.. 去過 ...
看見你的囡囡,我就想起我的囡囡,我都懷疑妹妹是英文讀寫障礙,但因為她是中國人,所以不可能被判斷為英文讀寫障礙,妹妹其他各科都ok,視藝很好,我覺得她有繪畫天份,由於所讀的小學水平較高,就算英文不合格,仍是B2生,我為她選了一間可以DSE考視藝的學校,幸運地她以第一志願派入這間學校,開學一星期,她適應得很好,也發現這間學校老師很勤力,你是那一區?

MariaTsui 發表於 16-9-13 13:15
看見你的囡囡,我就想起我的囡囡,我都懷疑妹妹是英文讀寫障礙,但因為她是中國人,所以不可能被判斷為英文 ...
Maria Tsui,我是葵青或荃灣區的
雖然我們間小學係我們呢區成績都唔錯。但我囡囡其他學科成績普通,並不特別,所以當初先考慮滙知中學。
介唔介意話我知你小朋友入左邊間呀?
可唔可以比d意見我呢!
Thank you
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-9-13+13:15+看

原帖由 kpbb 於 16-09-14 發表
Maria Tsui,我是葵青或荃灣區的
雖然我們間小學係我們呢區成績都唔錯。但我囡囡其他學科成績普通,並不特 ...
我跟你不同區,是深水埗區,因為學校近荔枝角mtr,自行時,你可以一試,我pm你詳談

MariaTsui 發表於 16-9-14 10:42
我跟你不同區,是深水埗區,因為學校近荔枝角mtr,自行時,你可以一試,我pm你詳談

...

Thank You!

PP媽媽 發表於 16-8-16 23:56
中西區的聖士提反堂又如何?
千祈唔好

小皮優 發表於 16-9-15 14:32
千祈唔好
其實我一直都有個疑問,好多人話聖士提反堂唔好,但喺以前有時經過佢哋學校門口,見啲學生又唔覺得好壞,當然亦無附近兩間B1啲仔咁純品。

呢間野除左成績唔好外,學生行為都好多問題。

醒目開學勳章

placebo50 發表於 16-7-6 11:46
佢係我初中母校 (n年前仲係男校年代), 以前真係好叻, 睇下d校友都不少猛人, 但真係估唔到依家搞成咁...: ...

係,我細佬20幾年前畢業,果時好好的
‹ 上一主題|下一主題