用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你見過最「肉赤」面試情境?
樓主: evil
go

你見過最「肉赤」面試情境?   [複製鏈接]

回覆:maomaochoi 的帖子

多謝你分享。以為自己crazy,原來有人仲恐怖

想小朋友搵到間好學校,父母係壓力大,但去到interview的時候,喪鬧已經太遲...

回覆:你見過最「肉赤」面試情境?

我覺得最辛苦係考K1,因為PN家長比較接受小朋友各式各樣的表現,喊啊、跑咗去下,真係家常便飯,但K1就會好緊張,因為對小朋友有期望,要做到起碼的“基本”嘢,早晨、唔該、eye contact,笑容,還要答問題同唔準喊etc。。。K1家長還要一起in,所以目睹小朋友一舉一動,真係好容易失控。我記得囡囡in聖心幼稚園(最後一間,厭“戰”),連自己名都唔肯答,激到我。。。 小一因為小朋友自己入去面試,出來我又無問佢,所以我直到現在為止還可以控制到我情緒。

個仔面完試出黎散左,其實小朋友同樣有好大的壓力,我仔仔上年就係收到封REJECT LETTER喊到癲左,因為佢自己都好大壓力。

回覆 宏心 的帖子

唔開名la, 只可說家長對校長又愛又恨,這幾年每年都有熱列討論。

其實小朋友大壓力係咪原自父母俾嘅?點解小朋友收到reject會識大喊?我相信係你點樣deliver個message佢知,佢就會有咩反應。

回覆 Dinosaur430 的帖子

點deliver個message係一樣,成個interview過程,見甘多間、歷時甘耐,你點樣同小朋友講解成件事。
小朋友都5歲,老師會講、同學仔會講、其他家長會問,佢地吾會完全吾知發生什麽事,以為去玩……

有d小朋友内向細膽,你要鼓勵佢; 有d小朋友玩到癲的,你要同佢解释事情的重要性。家長睇小朋友類型,自己執生。

引用:其實小朋友大壓力係咪原自父母俾嘅?點解小

原帖由 Dinosaur430 於 14-10-04 發表
其實小朋友大壓力係咪原自父母俾嘅?點解小朋友收到reject會識大喊?我相信係你點樣deliver個message佢知, ...
Agree. 我小朋友真係以為去玩,有時仲會問我仲有邊間小學要去玩,大人之間係小朋友面前講都只會話去玩,即使有小朋友知係面試,收到reject佢哋都冇hard feeling, 所以我都理解唔到點解會有小朋友知道reject會喊。

其實每隔一段時間,老師會問小孩考到邊間學校,學校又會請家長寫出面試問題和形式以作來年參考。

如果在考試時遇上其他同學,之後D同學會問學校收唔收你呀,因為大家也想一齊讀書又人陪!

Kamei

畢竟成個K3,搵小學可說是最重要的事,好難完全密封消息,小朋友會吾知係一個選拔過程。

不過,又真係一定有書讀,考吾到,分分鐘抽到更好又免費,做人都係盡人事應天命啦。

都一路同我女講,要盡力做到最好,得就開心吓,之後繼續努力;吾得就learn from it,繼續努力,下次做好d。

佢而家小一,前幾日公佈咗測驗日期,佢問我「測驗wor」,我都係咁同佢講。人生年年月月咁多挑戰,小朋友的心靈要強大,先可以遇強越強,做到自己最好。

引用:回覆+Dinosaur430+的帖子 點deliver個mess

原帖由 Jane1983 於 14-10-04 發表
回覆 Dinosaur430 的帖子

點deliver個message係一樣,成個interview過程,見甘多間、歷時甘耐,你點樣同小 ...
如果個家長喺小朋友面前講話冇書讀,冇學校收,咁副面嘅方式帶個message俾小朋友佢地一定有壓力。同學與老師真係會時時刻刻同自己仔女講?講嗰個咪又係啲家長

引用:Quote:原帖由+Dinosaur430+於+14-10-04+發

原帖由 hagupit 於 14-10-04 發表
Agree. 我小朋友真係以為去玩,有時仲會問我仲有邊間小學要去玩,大人之間係小朋友面前講都只會話去玩,即 ...
係,我仔有間冇second in, 佢淨係「哦」咗一聲,我都好放心佢完全冇事

So how can we make it less stressful for the kids. I think my son is starting to feel the pressure from all these interviews. My hubby offers presents if he does well (not sure if that works or will make him even more stressful). The thing is, my son is a bit rebellious like today's interview he was asked to say the names of the fruits in English. He knew all of them but he said some of them wrong on purpose! He said he wanted to make them sound Italian!!! My husband got so mad and I had to be the one to calm them down😭

下年到我細女, 我會同佢畫一個張mind map, 解釋下考這十間、八間的情況,和各學校的收生要求、程序等。如果佢考到,可以自己擇學校。如果考唔到,就學校揀佢。

睇到大家嘅分享真係有血有淚,希望各位父母放鬆D心情,當呢D interview係一埸遊戲(有D殘忍嘅遊戲),入到心儀嘅學校當然開心,但係亦無保證小朋友可以從此光明ㄧ遍,呢個世界根本無所謂“嬴在起跑線“,小朋友嘅成長以致未來係一個長途賽,與其著眼於所謂“神校“,不如好好培養小朋友嘅個人興趣、EQ、自信心、人際及領導才能,有D嘢“神校“不一定畀到,係要靠父母嘅愛心、包容及接納。

licpd    發表於 14-10-6 09:30

MrBeast 發表於 14-9-30 18:09
回覆 宏心 的帖子

唔開名la, 只可說家長對校長又愛又恨,這幾年每年都有熱列討論。 ...
係咪係長沙灣嗰邊.....

hadwinboy 發表於 14-9-22 00:30
This girl is quite suitable for 某間神校。某間女神校根本就是promote 這種風氣。

...
any hints which school?

Carsonsh 發表於 14-10-6 09:06
睇到大家嘅分享真係有血有淚,希望各位父母放鬆D心情,當呢D interview係一埸遊戲(有D殘忍嘅遊戲),入到心 ...
完全同意

‹ 上一主題|下一主題