用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Deleted Post
樓主: BB0628
go

Deleted Post   [複製鏈接]

BB0628 發表於 12-9-18 17:53
回復 moon2000 的帖子

Login Name 較早前老師已在班上告訴了每位同學 (仔仔說是一張紙看完後要學生各自記 ...
BB0628,
你再試吓,因為我剛剛試完沒有問題。是不是打password時,沒有用大草英文字母?如果再試都唔得才打去校務處問清楚。

我反而幸慶學校仲有D 默書同Test喔, 起碼等佢唔敢太Hea, 有番D責任心, 如果功課又無, 默書測驗又無, 一黎就考試咪死得!?  起碼知佢默書或Test時既分數情況, 就知佢識唔識, 程度去到邊, 都起碼仲有得追下(補習下).   我就因為見阿仔佢近來的默書同測驗都唔錯 (全部都有9字頭), 所以我先無理佢, 由佢放學玩咋, 如果唔係, 我即刻連Ipad都鎖埋入柜, 日日督佢溫書啦!

回復 bigbabycity 的帖子

Bigbabycity,

終於入到啦! ^_^ 原來真係因為我用左小寫英文字母既原因喔, thx !  大家都快D試下入唔入到啦!

回復 BB0628 的帖子

終於成功可以上到網了,我建議你在pass word 那一欄如果輸入身份證號碼不行的話,你就輸入你仔仔的教育局學生編號(即是派位證上的學生編號),看看行不行,因為我剛剛打過電話回學校,他們教的。

我入到喎!身份証上的英文字母要用大階及要打埋()內的數字喎!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

因為工作關係,冇辦法出席今日的水運會,阿仔返來話都唔錯,起碼是第一次參加游泳比賽,佢亦好好彩,游得完五十米蛙泳,不用中途放棄。

至於食午飯時,佢跟同學仔第一時間去了澳牛,外賣了蛋治,然後入去麥文記食埋碗雲吞面。仲冇飽,又去買多串魚旦。呢一餐真的好豐富。大家都可以想像我阿仔係好為食!

佢話到最後,仲有外籍人仕表演海豚式泳術。聽落都唔錯。明日又可以放一天假,休息番吓。

大家好,都有一段時間沒上來聊了,大家各自都很忙吧,說真的,現在阿仔的學習還真緊張的,就說這個星期,每天都有test,不要說他了。我也有點喘不過氣了,今天看他那功課冊,記錄的全是他這個假期和下個星期的作業,還有幾科下星期考試的通知,阿仔都大叫今年的中秋節真是難過啊。

我都有提醒阿仔,要勤力D,唔好以為開學時功課量較輕,便掉以輕心。
我仲特登趁減價,買了一盒模型,仲講明白只要佢努力溫書,在默書及統測成績好,便可以收到模型作為獎勵。希望令佢有足夠推動力,放多少少時間溫書。因為佢好多時寧願不斷重看金庸小說,都唔願去溫書。咁盒模型又係佢的心頭好,我知道佢不斷儲起零用錢,不過儲得尼都要年尾才儲夠錢買,所以「重賞之下必有勇夫」。。。

一連四天假期,之後又有陸運會同補假,可能令佢心都散哂,如果唔督促佢,到正式上課後不斷有測驗,臨時抱佛腳就斃了。

各位家長, 你地仔仔星期五買個套運動衫有無甩色呀?  我發覺套運動衫褲會"甩色"格, 好彩我醒目先用左些少洗衣液加水浸下咋, 如果唔係, 真係成機衫 (連學校D白恤衫)都俾佢污染埋. 都唔知有無攪錯! 等左咁耐製造D垃圾出黎, 校服都會"甩色"!?, 幼稚園到小六成9年都真係未試過喎 (就算係D深藍色既學校冷衫校褸), 到底搞?鬼! 我要向學校投訴呀, 我最憎D衫會甩色, 搞到鬼咁麻煩, 要分開處理! !!

雖然好嬲(忍住度氣先)都要同大家講聲 : 中秋節快樂, 一家團團圓圓, 開開心心!

大家中秋節快樂!聽聞今年中一生有體育服,還未見過?甩色!當然要向校方及家教會反映!到時運動會可以見到了,亦可以分辨出哪些是中一生!(因舊生沒有的)你地啲仔仔有無在陸運會訂飯?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

BB0628 發表於 12-9-29 23:17
各位家長, 你地仔仔星期五買個套運動衫有無甩色呀?  我發覺套運動衫褲會"甩色"格, 好彩我醒目先用左些少 ...
我都冇留意到就一機衫咁洗咗,好在全機衫都係深色的,所以完全冇發現條褲會甩色。咁下次洗運動褲時,我要另外手洗了。
阿仔著起件運動衫都唔啱身,我覺得D質地比較厚,唔似一般的運動衫咁會快乾同透汗。因為平時阿仔打籃球,我就係Uniqlo買波衫波褲,又平又好著,相比之下,這套新運動服好似麻麻地。我仲好笑,只俾了$100佢,所以買得一套,佢事後話見同學買了2套,我唯有話每星期只得一堂PE,一套都可以勉強應付到。

Crabtree 發表於 12-9-30 08:53
大家中秋節快樂!聽聞今年中一生有體育服,還未見過?甩色!當然要向校方及家教會反映!到時運動會可以見到 ...
我幫阿仔訂哂兩日飯,不過,佢番來話同學講在運動場附近有一間麥記,到時,我肯定佢地會一大班人去麥記再食野,起碼我阿仔實會食麥旋風。
我也祝各位及家人有一個愉快的中秋及國慶假期!

醒目開學勳章

回覆:長沙灣天主教中學-家長交流區

各位中秋節快樂! 阿仔就係買了2 套運動衫,因星期二佢要晨跑,又要pe 堂,爸爸話唔好著臭衫wo。運動褲無脫色掛,我掉了入洗衣機和其他衫(有白色)一起洗,d 白色衫都安然無讓,好彩!

EmilyBB 發表於 12-9-30 13:49
各位中秋節快樂! 阿仔就係買了2 套運動衫,因星期二佢要晨跑,又要pe 堂,爸爸話唔好著臭衫wo。運動褲無脫 ...
EmilyBB, 你仔仔參加了晨跑真好,我嗰個就點都唔肯,寧願瞓多D。
仲有2天便是陸運會了,大家會到場打氣嗎?我因為要返工,所以只有爸爸會去。啱啱上網查下巴士路線,發現由紅磡出發,都係坐西鐵到荃灣西站,然後再轉巴士最簡單。

醒目開學勳章

引用:Quote:EmilyBB+發表於+12-9-30+13:49+各位

原帖由 bigbabycity 於 12-10-01 發表
EmilyBB, 你仔仔參加了晨跑真好,我嗰個就點都唔肯,寧願瞓多D。
仲有2天便是陸運會了,大家會到 ...
我們都要返工,阿仔應該會坐的士,佢係童軍,要早些回去幫手。

我會幫忙做義工派飯!

請問有冇家長知道「全民運動」是否明天開始呢?很奇怪,去完簡介會之後,一直都冇再收過學校通告,又未曾交過費用,問阿仔又一頭霧水,叫佢問D同學仔,有D話唔會番,D有就話會番。點解咁混亂?!

都成夜晚九點了,打電話去學校都揾唔到老師問。

醒目開學勳章

我幾星期前call過學校問「全民運動」啦,校務處話等老師回覆,但一直都無回音!

阿仔係游水班,如果不快點開始,我怕他會很凍。
‹ 上一主題|下一主題