用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等運到的星期三
樓主: yan52
go

等運到的星期三   [複製鏈接]

L.O.B 發表於 12-6-14 04:50
我都係48網,今年派位好似真係好差,大家都好似打仗咁,我叩左5間,兩間無通知in第二次,今日in 一間,星期 ...

情況相近,爆煲我陪你!

我覺得自己已經爆左煲,呢排成日失眠,總之一咪埋眼就唸起呢間果間學校咁,尋日仲開始肚瀉,急性果種,無食過咩唔乾淨野(其實呢排係唔想食野);月經亂咁黎,壓力好大啊!雖然有學校收左,但唸起第一志願果間就有少少心痛的感覺,淨係等封面試信都可以令我一日望住個電話,好神經質!

回覆:萬獸之王 的帖子

好唔容易等到有學校嘅電話打來,但......卻是抽到果間學校要求盡快去交書簿費,仲話如果有其它選擇就盡快去辦退學手續問題係叩門果間都未開始通知in

回復 anitalee0203 的帖子

咁樣的話你最好去注左冊交埋書薄費先,萬一真係大吉,都有d渣拿啊!你抽到邊間??如果都唔係咁差,好多人等住讀的,所以學校咁講,係想話你唔讀就讓位俾其他後補生啊!快d去交啊,問清楚學校,如果你真係有其他offer,可唔可以退返呢d錢!!

CY826  所有費用無得退,到時會俾返D書你  發表於 12-6-14 11:01

回覆:萬獸之王 的帖子

多謝你嘅意見,只可以梗啦

萬獸之王 發表於 12-6-14 10:31
我覺得自己已經爆左煲,呢排成日失眠,總之一咪埋眼就唸起呢間果間學校咁,尋日仲開始肚瀉,急性果種,無食 ...

我爆左喇…
我由星期一開始持續低燒到依家…

眾媽咪頂住!為母即強!祝福你們孩子能進入理想小學愉快學習。

MaiGao ,我尋晚深思過,做人真係要積極d,今日其實我個肚仲好痛,肚空空咁,個胃na住na住,但都有返工(今日仲好多堂要上添)。因為如果我咁易放棄,再俾自己咁大壓力,我唸好運唔會降臨;奇積都唔會發生啊,所以我地都要加油,頂住,大家日日上黎傾下,抒發下係好事來的!

p.s 你低燒要好小心啊,我之前就係咁,連續兩個禮拜低燒,不停食抗生素都無效,最終搞到個身體到依家都未復原到。記住,你個仔都會好擔心你的,四十八孝媽媽

回復 anitalee0203 的帖子

睇清楚張單,正常書可以出去自行購買,可能有D人有哥哥姐姐,朋友比KA MA, 最多咪交住簿費2,3百,校服都可以出去買KA!

萬獸之王 發表於 12-6-14 11:08
MaiGao ,我尋晚深思過,做人真係要積極d,今日其實我個肚仲好痛,肚空空咁,個胃na住na住,但都有返工(今 ...

我每天都照常上班呀。
仔仔就係太擔心我了,我在大天海帆面試途中,對老師說﹕「老師,我可唔可以唔見?我媽頭先係操場暈,我想同佢睇醫生。」
結果未in晒就走左。
而相信都無機會架喇,但係好lum既…

各位媽媽, 你們要頂住呀! 每日都有追你們的post, 雖然唔係發生係自己身上, 都好明白你們. 一定要加油呀.

回復 MaiGao 的帖子

你個仔好乖、好懂事!值得讚!你們一定有一間好的學校offer! 別擔心,小心身體!

唉,仍然無電話,頭先電話響點知做調查..........

vivicicimimi 發表於 12-6-14 11:43

你個仔好乖、好懂事!值得讚!你們一定有一間好的學校offer! 別擔心,小心身體! ...

謝謝。當時只是過度緊張了。

老師把我仔帶來課室時,我仔眼紅紅,看得我都呆了。
老師說我仔點都唔肯留係度玩同面試,要走…

或許我不該把他和自己都迫得太緊。

小露比* 發表於 12-6-14 11:48
唉,仍然無電話,頭先電話響點知做調查..........

未開始call人啫,應該得既﹗

我就全部希望都走晒喇。
昨日喊完一大餐,今日反而輕鬆左。

你有否報陳守仁?我決定唔去in, 留多D chance俾人!

vivicicimimi 發表於 12-6-14 11:56

你有否報陳守仁?我決定唔去in, 留多D chance俾人!

我有報呀。
不過咁多人,當去趁熱鬧好喇,都唔好抱太大期望。

你仔仔出身國際學校, 英文好, 反而機會大些..  不過要俾錢.

其他的全部都咁快知?

回覆:kirstyau 的帖子

我驚佢打電話來唉你去買,你唔配合,過咗響學校買書嘅時間,到時叩門又衰咗再去佢果度買,佢啲對小朋友印象唔太好,梗就慘了,畢竟到時要對住六年(打電話來嘅係學校主任)

孺子牛 發表於 12-6-14 12:03

你仔仔出身國際學校, 英文好, 反而機會大些..  不過要俾錢.

其實除左in到半途走左既大天之外,全部衰晒喇…
得一間waiting。

依家叩到間屯門的學校,不過小朋友要自己返放學,無人照顧。

星期六會in間冷門少少的直資,下星期再去in TSL。

我個仔係就係國際學校,英文好d,不過超慢熱,都好情緒化。
有野佢唔鐘意就唔會答。
而且有咁多人見,機會大極有限,只係唔試過唔心息啫。
‹ 上一主題|下一主題