用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 哀香港小學生
樓主: madscientist
go

哀香港小學生   [複製鏈接]

回復 dorisliwc 的帖子

孩子不是父母的財產,做父母的也只是他們短暫的托管人。孩子長大,自有他們自己要走的路啊!
Lovely conclusion.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:所以,何不看別人好,看自己也好呢?每個人

回復 madscientist 的帖子

For curiosity, any reference for your statement?
I am interested to know the research in details.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 miffy 的帖子

"我識人一星期補足7日習, 日日做練習做到11點, 個家長都同我講話佢小朋友懶, 所以成績唔好。

我有時都會咁諗, 如果我係佢, 個小朋友真係好蠢, 我會好似呢個家長咁, 博命催谷, 力挽狂爛??  定係放棄佢, 有得佢開開心心讀書年年考第尾, 畢業出黎做地盤??"

7/11做練習, 怎能说小朋友懒。

正常小孩不会太蠢。有学生数学不好,却棋艺出众,有学生中英文不好,但因追星日文韩文了得,能说他们蠢吗?

博命催谷小孩操练能力挽狂澜吗?缺乏分析的盲目催谷只会让小朋友越加辛苦,挫败感大。没人会相信运动员单靠盲目操练便能奥运拿奖牌,那为何社会上这么多人会认为不停努力操练练习就能成绩优异呢?

真正的优秀学生读书主要是靠方法,练习只是辅助。

认为,只要读书方法得当,小六生拿七八十分不是什么难事。

Sir Ken Robinson所言,教育不是工厂生产,而是像栽种植物。

我们不能生产出成绩优秀的孩子,我们只能按孩子的能力给他一个合适的环境让他自己滋长。

可惜社会上还有相当多人将教育看成工厂工序: 补习,操练,补习,操练…….

囝囝mama  個小朋友真係慘!!!  發表於 12-3-5 00:21
miffy  咁佢擺明係過火喇  發表於 12-2-29 11:04

回復 madscientist 的帖子

我女間小學家長也是瘋狂補習,由級第一至第尾的都補 .補習形式由專科補習, 私人一對一補習, 全科中,英,數補習.總之吾補好似蝕左甘.

like_travel  總拾係, "不問過程, 只問收獲"  發表於 12-2-29 16:40
like_travel  我個女間學校對補習既事從不比意見, 只識將學生既獎項高調於早會時向同學宣報, 有學界牌既話仲要收埋您既獎牌, 在早會時又頒發給您一次. 總拾係, "   發表於 12-2-29 16:40

我女間小學不是那麼多人補習, 尤其考頭幾名既, 都不須補習. 各人都傾向 : 平時上堂留心, 何須再補習

回復 like_travel 的帖子

你女好叻呀,保持TOP3, 請問你女是不是喜歡閱讀課外書,是中,英都睇嗎?

sowasabe 發表於 12-2-29 15:04

你女好叻呀,保持TOP3, 請問你女是不是喜歡閱讀課外書,是中,英都睇嗎?  ...

多謝.sowasabe.....不過佢唔係真係咁叻, 除了讀書不用擔心, 咩都要我煩心, 又唔喜歡睇課外書, 要佢看英文報紙慘過殺左佢. 一日challenge 我 this & that...ai  

like_trave我又估吾到你女女少睇書,如果你女女再加上多看課外書,成績一定更上,當然現在己經很叻,很不簡單,讓她延續去中學都甘叻,尢其是中,英文語言科更加要多睇課外書,小學前未將閱讀成為習慣,中學很忙就更加無時間.我見大女的同學中,英科叻既都係喜歡睇課外書.只要喜歡她們就會挪到時間出來睇,否則永遠都無時間.
吾好怪我呀,快快帶女女去行書店,一定找到佢喜歡的圖書.

各人都傾向 : 平時上堂留心, 何須再補習

That's the best learning method.

引用:回復+like_travel+的帖子 各人都傾向+:+平

原帖由 ANChan59 於 12-02-29 發表

各人都傾向 : 平時上堂留心, 何須再補習

sowasabe 發表於 12-2-29 15:41

like_trave我又估吾到你女女少睇書,如果你女女再加上多看課外書,成績一定更上,當 ...

thanks sowasabe for your kind advice ! 我都知上到中學要多看課外書, 我都好喜歡同ar 女行書店, 可惜佢只喜歡看漫畫書, (最無聊果隻) , 我校最叻那位, 一得閒就睇書. 書不離手果隻, 重要係金庸小說系列. 相反佢一得閒就iphone 不離手....

我自小喜歡看書, 她一丁點兒都遣傳不到, 我覺得她有些反叛....似與我鬥氣多一點

ANChan59  F1-F3 more troublesome..... Good luck, better pray for her.  發表於 12-3-2 18:57

我都有幫阿女安排補習, 但出發點喺唔想破壞感情. 最初升小一時, 我都無諗過要揾補習. 但經過三個月的折磨. 因為大家 (小朋友和我)都很不開心. 而且我見啲功課題目就有火... 簡簡單單一題加数, 都要轉9個圈來測小朋友.  佢哋只不過是小一. 想佢哋点呀. 所以決定請個補習姐姐返來, 因為佢哋較貼近現在課題, 知道如何教小朋友. 所以呢2個月我和阿女都開心咗...., 好少磨擦. 同佢都好鍾意補習姐姐.

引用:我都有幫阿女安排補習,+但出發點喺唔想破壞

thanks you ANChan59
!

我仔自從升小一,大家都好辛苦,默書、功課好大壓力,又唔肯聽我教,後來補習,但好夜我同爸爸覺得好似無見過個仔,由早上7點至晚上7:30,好心痛。所以,我會轉校唔補習,都擔心高年級成績唔好,上唔到好中學,但又何謂唔好呢?唔通band2、3學校就唔好,又絕對唔係,見過佢地有d好有心老師,校長,反而有個女孩成績平平,但知父母返工,好樂意幫手家務、買餸、煮飯

kacary 發表於 12-3-3 01:38
我仔自從升小一,大家都好辛苦,默書、功課好大壓力,又唔肯聽我教,後來補習,但好夜我同爸爸覺得好似無見 ...

好生性, 好安慰, .... 如此 巧band 幾都無所謂~

回復 1234ats 的帖子

"我有時都會咁諗, 如果我係佢, 個小朋友真係好蠢, 我會好似呢個家長咁, 博命催谷, 力挽狂爛??  定係放棄佢, 有得佢開開心心讀書年年考第尾, 畢業出黎做地盤??"

畢業出黎做地盤有mug問題呢? 其實依家D地盤成街大學生& master, 千祈唔好睇少班"做地盤"嘅 !

現在嘅社會唔一定要成績好才有成就,
EQ高, 朋友多, 可以有成就.
玩得叻, 開班授徒, 可以有成就.
网上創意, 可以有成就.
................

小朋友最緊要都係要有愉快童年.............

rogerlam123 發表於 12-3-4 23:21
回復 1234ats 的帖子

"我有時都會咁諗, 如果我係佢, 個小朋友真係好蠢, 我會好似呢個家長咁, 博命催谷, 力 ...
小朋友最緊要都係要有愉快童年..

so better not consider SPCC student used to study very hard
‹ 上一主題|下一主題