用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基INTERVIEW
樓主: smfy
go

九龍塘樂基INTERVIEW [複製鏈接]

回覆 96# junyi 的文章

請問您可否分享欣賞hkps那些方面?thx!

回復 93# cclemon2009 的帖子

cclemon2009,
shevachevy,
LH,HKPS,金巴倫道迦南, VICTORIA(何文田), KM, 你會點選擇??點排?
LH, 去過OPEN DAY, 佢地學生D英語水平好高, 老師除左NET外, 其他老師都好多係ABC, 令我好IMPRESS. 但學校名氣麻麻, 升小學一般.
HKPS, IN完覺得無之前唸得咁神級, 校舍麻麻, 不知升小學情況如何, 學生語文水平不清楚, 但聽說不錯.
金巴倫道迦南, 已有OFFER, 間學校囡囡好似好有反應, 校舍不錯, 老師有愛心, 但語文水平聽說不是很好, PN班人數太多, 怕質素不好.
VICTORIA, 升小學都OK, 學校幾有名氣, 不在九龍塘區都幾多人LIKE.
KM, 好出名, 全統名校.

睇返大家COMMENT, 應該係第一日,2/12係只左房(中英班一間房IN, 英普一間房IN), 無分老師.
而第二日3/12就分埋老師係邊個IN.

回復 101# leungsiupig 的帖子

其實讀咗兩年幾,我仔仔英文 國語都非常之好,我地屋企係以廣東話為主,亦無出去補英文及國語!校內大部份老師都係外籍老師,又係小班教學,所以校內大部份嘅小朋友語言非常好是真的!不只是傳聞!另外他們的上小一是非常之好,舊生家長回校分享小一情況時,亦公開了他們去了那間小學,超過1x間小學(3-40位家長)分享會上所有小學我可以好肯定有九成以上係現今很多媽媽所想之心儀小學!至於小朋友在學校裏情況:依我所見校內大部分老師同姐姐都能叫出小朋友名,大部份小朋友傾計時亦表示很喜歡返hkps.起初亦有掙扎過去xx,但我真的不太想去太多人的學校!我唔想讀完幾年校長連個小朋友係咪係自己學校讀都唔知!(個人意願)另外我想補充:地上假草只係interview day 先放出嚟!平時係冇嘅!

JUNYI,
聽聞樂基要靠關係入?e.g 世襲?老師既小朋友?

你入到去發覺傳聞係唔係真架?thx

好想知道依家揾學校係唔係真係要「靠關係」

回復 105# fionbabynok 的帖子

靠關係間間幼稚園都有,我都識人可幫入聖心,但我個嗰是仔仔
不過吾會全部都靠關係,所以大家努力

回覆 104# junyi 的文章

多謝你的意見,我見完hkps後,覺得hkps老師好好,有耐性,有愛心,我吾覺得舊,playground 設施全面,我個仔玩咗一個鐘都吾願走,玩完後面試心情大好,面試安排ok,我覺得hkps會比到小朋友開心上學。
補充,兩星期前我交其他校留位費時,
Hkps剛放學,我見小朋友乖,無周圍走,我見到其中一個小朋友(好細)同工人講英文very very good。

回覆 102# hei2222 的文章

我個人意見
首先,如果有offer,一定吾會迦南,如果只有迦南,下年轉
其他4間英文都好,語言講天份,尤其女仔叻過男仔,我覺得多net 和有足夠時間互相溝通就ok ,冇話邊間特別好。升小一面試,肯定足夠有餘
Km第一
Hkps和 Lh一路都 口碑好
但victoria,香港區以前一定出名,bk少人提,現在不清楚

回復 102# hei2222 的帖子

KM, PS, LH o係我心中都係同級數, 欣賞佢地兩文三語都做得好, 而且學校資源充足。坦白講, 如果任何一間收都應該係"騾飯應"果隻, am,pm, 中英, 英普乜都好。
維記我都係聽人講hk side出名d, kln side 我自己報過pg waitinglist 但一路都冇人call back, 就此作罷, hk side我有朋友讀過話hea, 但又有朋友個仔讀維記之後入左st paul co-ed., (但我相信係因為佢個仔真係好勁, 同學校關係不大)。 + 南我就會係後備之選, 冇更心儀又想讀n班先會考慮, 但4xx 人一級喎, 我會擔心衛生問題。

回復 109# shevachevy 的帖子

Like "騾飯應"  x100

係呀...哈哈, 真係有offer 唔"騾"都唔得啦。
我將LH 排得高O既原因仲有因為近我, 地區性因素都好重要。咁細個日日舟車勞頓都好辛苦, 但KM 同PS 就另作別論。
諗多左, 等如果真係收左先諗~

回復 53# sarubuta 的帖子

我係個張evaluation form度淨係寫佐幾個字者. 以家覺得好似瞴麼誠意咁. 無知有瞴影響呢?

我係個張問卷度淨係寫佐幾個字者. 以家覺得好似瞴麼誠意咁. 無知有瞴影響呢?

回復 111# shevachevy 的帖子

我年頭寄咗hung ham Lh,之後知如果搭校車要好早好早上車,所以轉寄康城Lh ,但我c6吾like康城,話有毒氣,吾想去interview

回復 114# cclemon2009 的帖子

我會報ty lh, 呢間最近我, 冇校車我自己湊返學, 放學叫工人湊都得。

我也是HKPS的家長,我也CONFIRM平時接放學並不見那些假草皮,所以看大家說面試時的情況,有點不明白。

至於是否靠關係入學,我自己就不是。

回復 20# joanne298 的帖子

Last year we gave up York and picked HKPS.

回復 117# IRK 的帖子

我想問你BB係咪面試時表現好好呀?

原帖由 IRK 於 11-12-7 13:53 發表
Last year we gave up York and picked HKPS.

Can you share your interview experience last year?

回復 104# junyi 的帖子

Junyi, thanks for the comment! Wish miracle can come to us as my little girl didn't response to all the questions during the interview.
‹ 上一主題|下一主題