用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 去年keen mind N1 interview day 是否在星期六?
樓主: belle2009
go

去年keen mind N1 interview day 是否在星期六? [複製鏈接]

唔知負責講故事個位老師會否俾分呢?

原帖由 keio 於 11-3-7 09:54 發表
我9.15am interview, o係waiting area 等左20分鐘左右就到我int 了, waiting 有玩具俾小朋友玩, 亦有佢地學生既作品俾家長睇, 不過人太多所以都幾迫

interview 只係15分鐘左右, 之後可以參觀下佢地既課室....佢地既 ...

講故仔係英/中文??

老c只問家長一條問題??  有無問小朋友??

幾時講中文??  幾時講英文??

Many Thanks...

講故仔係英/中文?? -> 英文

老c只問家長一條問題 -> 是 (家中所用語言)

有無問小朋友?? -> 無

幾時講中文??  幾時講英文?? -> 全程英文

原帖由 傻太 於 11-3-7 13:54 發表

講故仔係英/中文??

老c只問家長一條問題??  有無問小朋友??

幾時講中文??  幾時講英文??

Many Thanks...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 hippofant 於 11-3-7 13:45 發表
唔知負責講故事個位老師會否俾分呢?

應該唔會~
俾分張form响旁邊嘅老師手上
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 lumcmk 於 11-3-7 12:48 發表
that means, is the questionnaire critical when the kids are performing relatively the same ??

我覺得係~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 hippofant 於 11-3-7 12:13 發表
小曳人 :

某程度上同意樓上家長對KM"硬件"之評價。但您可否從用家角度講下KM 既"軟件"優勝之處? 個人認為"軟件"比"硬件"更重要! 謝謝

我自己去過嘅學校好少..
硬件上只要求有戶外操場 (呢樣已經唔多學校有) search過sandbox, 全HK得兩間學校有!所以~ 無乜要求喇!
軟件~好睇你想要乜,KM職工友善,班少,學生少,人人都叫得出小朋友個名,校車服務OK, 學校活動唔會太多,一年一次運動會一次親子旅行,功課個個星期都有,老師對家長嘅feedback都好緊張,小朋友有自理上嘅問題,姨姨同老師幫到好多!我個仔有氣管敏感,係唔係都有兩聲咳,有段時間我地日日放包豆奶响書包,老師主動打俾我,話豆奶野痰,所以佢唔俾阿仔飲!所以我覺得老師真係好體貼架!另~ 我一直懶.. 而且阿仔食嘢好差,唔會攞住個包咬架!所以俾餅佢帶返學校,有次老師同我講,食餅無益,咁我就話佢知個傻仔d衰嘢,叫老師幫我鼓勵佢食包包.. 掂咗!見佢有時食唔哂d小食,寫紙仔俾老師,又掂埋!

功課嗰d.. 唔駛講太多啦.. 我相信大家應該知dd..
恐龍家

想請問現任家長, 其實由爸爸陪或者媽媽陪同面試會唔會有分別? 我見一般都系媽媽陪同, 會唔會由爸爸陪反而有優勢?

小曳人 :

Thanks

原帖由 小曳人 於 11-3-7 12:06 發表

之前都同其他入到嘅家長討論過...  主要評分嘅對象其實係家長~
小朋友表現乖巧 (無發癲/喊)就OK
唔需要答哂所有"問題", 做到所有要求
反而留心聽講已經夠!

當時我有同阿仔咬耳仔,細細聲鼓勵佢~ ...

係咪指家長填o個張questionnaire? 我個囡而家好"痴"我, 同爸爸搞笑話如果佢出年都仲係咁, 我同佢入去就實樹熊上身, 所以要爸爸搞掂佢, 但係我老公份人又傻下傻下, 如果老師係"睇"佢俾分o既話, 咁亞囡實無行... hehe.. .

其實真係每間學校收生準則都不同.

有時D學校喜歡學生活潑 動, 家長一起投入, 另一D學校就喜歡學生規規矩矩, 服從指令, 家長唔好過份干預, 所以我覺得家長只好做回自己,不要大過緊張,
BB盡咗力, 就已經夠開心!

唔好意思呀...上面家長提到INTERVIEW 用既語言, 唔係全程英文wow! 佢有一part 係個中文老師同小朋友講野, 有好多部份都係用中文wow!!

好似入去房度老師叫我地去玩d toys都係中文, on and off好多中文, 真係全程英文係story time only!

原帖由 porporchi 於 11-3-7 17:23 發表
唔好意思呀...上面家長提到INTERVIEW 用既語言, 唔係全程英文wow! 佢有一part 係個中文老師同小朋友講野, 有好多部份都係用中文wow!!

好似入去房度老師叫我地去玩d toys都係中文, on and off好多中文, 真係全程英文 ...

我星期六in.老師同家長講野係廣東話
但問小朋友問題叫.佢地做野 (好似跳舞咁)係全英文

無中文老師, 兩位老師都係講英文, 跳舞個part 已經唔記得係中定英, 因為佢好快甘閃出來, 好快甘自己跳, 又好快甘跳完, 我仲諗起d 小朋友45o度角 O 哂咀, 睇住呢個姐姐係度自己同自己跳舞既情境, 好好笑

我估佢地有幾間rooms同時進行interview了, 因為我房有中文老師架, Dancing部份都係中文架!!

請問你地見o個兩位英文老師係NET定係本地講英文既老師呀?

NET (she was the host)

2位都係外籍老師 NET.  NOT ABC

原帖由 ganbatei 於 11-3-7 14:48 發表
想請問現任家長, 其實由爸爸陪或者媽媽陪同面試會唔會有分別? 我見一般都系媽媽陪同, 會唔會由爸爸陪反而有優勢?

爸爸媽媽都無分別,唔痴身就得。

原帖由 cwspsp 於 11-3-7 15:49 發表

係咪指家長填o個張questionnaire? 我個囡而家好"痴"我, 同爸爸搞笑話如果佢出年都仲係咁, 我同佢入去就實樹熊上身, 所以要爸爸搞掂佢, 但係我老公份人又傻下傻下, 如果老師係"睇"佢俾分o既話, 咁亞囡實無行... heh ...

我係你—定揾爸爸陪in。

原帖由 小曳人 於 11-3-7 14:17 發表

我自己去過嘅學校好少..
硬件上只要求有戶外操場 (呢樣已經唔多學校有) search過sandbox, 全HK得兩間學校有!所以~ 無乜要求喇!
軟件~好睇你想要乜,KM職工友善,班少,學生少,人人都叫得出小朋友個名,校車服務OK, 學校活動唔 ...

同其他大校或大dd既學校無得比
‹ 上一主題|下一主題