用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2011年度會比小朋友讀sc的家長們...
樓主: BeBeMa1012
go

2011年度會比小朋友讀sc的家長們... [複製鏈接]

我都係見封信有寫可以參觀校舍, 咁註冊之後就周圍行, 行行下先見到有寫住"參觀校舍在此等候",先知有人帶..本來帶我地果團係廣東話, 咁個老師見到有兩個老外, 佢就話搵個NET做翻譯, 其實個兩個老外都唔介意中文帶, 因為佢地老婆都係華裔的,最後個中文老師無左影, 變左NET帶
個校舍好大, 但相對殘, 同埋有D係大班, 有D係細班, 我睇佢個生日板, 細仔多數係細班, NET話唔理大細班, 總次ratio就係1:12

羅福都有得參觀校舍,响入門口右手邊嘅等候區等老師帶。個校舍雖然係殘咗少少,但係樣樣嘢都井井有條。毎個課室都有唔同嘅corner (e.g. Creative Corner, Family Corner, Reading Corner...) , 感覺好多元化,唔會好似有d學校咁空洞,似醫院多過似幼稚園。我個囡不知幾興奮,係咁話要返學,NET仲讚佢係一個Smart & Confident Baby......我地兩公婆都話無㨂錯學校,好滿意!

我囡囡都話鍾意間學校
我只是唔鍾意個地又高又低, 有d危險

我都係norfolk 個邊ar
原帖由 cowcowb 於 10-12-13 15:30 發表
我係norfolk交表, 係咪Norfolk road果邊無安排。

原帖由 02413124 於 10-12-13 15:30 發表
都冇人問我
不過封註冊信有寫可以參觀
我地就問工友,佢地就揾老師帶

我都係見封信寫可以參選校舍, 所以有留意一入門口右邊有一堆人等(唔係排隊交form果條), 就係等參觀校舍, 我果批係由一個主任帶既.   其實校舍殘殘地, 2樓classroom都好迫下, 我仲見到有地下d膠地版浮起, 不過成40年都預咗係咁上下.

終於都開到個 Account 喇, 之前都係一路睇你地嘅 Post, 等我都留個名先, Tisaacma Boy 0803 pm e/c.
[quote]原帖由 1010sy 於 10-12-9 16:48 發表
Hi, 我都加入先 girl 0810 am e/c

am e/c

twinstar99 boy 0803
02413124 boy 0803
BeBeMa1012  boy 0810
Joeff girl 0812
winbun boy 0802
1010sy girl 0810

pm e/c

hopeee boy 0808
cowcowb girl 0811
Rexmummy boy 0803
bcbaby  girl 0803
chikkee boy 0811
jeffreymom girl 0801
蛋妹  boy  0810
Tisaacma boy 0803

am e/p

audreymok girl 0806
Cycream  boy 0810

Hi 我地參觀校舍嗰日可能係同一團喎!
我 11:15 註冊, Interview 嗰日我淨係係校門出面等, 得我太太同小朋友 In, 所以註冊嗰日我點都要去一次睇睇. 覺得所有安排都非常有系統, 連參觀學校都好好, 老師仲好有心機講解學生嘅日常活動, 對學校真的好有信心.
本來都無諗住會有 Offer, 因阿仔當日 in 嘅時侯玩兩下 Lego 就走咗去第二枱, 跟住又要痴住媽媽, 單對單嗰 part 佢又答得細聲, 最後問佢三樣野之中邊樣野食得佢就唔識答 (係刀, 叉同香腸, 但因為香腸佢未食過所以唔識), 但我就覺得我太太答得非常之好喇!
原帖由 chikkee 於 10-12-13 20:12 發表
我都係見封信有寫可以參觀校舍, 咁註冊之後就周圍行, 行行下先見到有寫住"參觀校舍在此等候",先知有人帶..本來帶我地果團係廣東話, 咁個老師見到有兩個老外, 佢就話搵個NET做翻譯, 其實個兩個老外都唔介意中文帶, 因 ...

原帖由 Tisaacma 於 10-12-14 22:35 發表
Hi 我地參觀校舍嗰日可能係同一團喎!
我 11:15 註冊, Interview 嗰日我淨係係校門出面等, 得我太太同小朋友 In, 所以註冊嗰日我點都要去一次睇睇. 覺得所有安排都非常有系統, 連參觀學校都好好, 老師仲好有心機講解 ...

即係...你係果兩個老外的其中一個呀

大家好

我仔係0811細仔, e/p pm 羅福道

嗰日我有事要做, 趕住走,都冇參觀校舍

No la, 我地百分百係香港人唻架, 我嗰日一個人去, 太太就同仔仔參加依家讀緊嗰間學校嘅旅行.
原帖由 chikkee 於 10-12-14 23:10 發表

即係...你係果兩個老外的其中一個呀

原帖由 Tisaacma 於 10-12-15 20:49 發表
No la, 我地百分百係香港人唻架, 我嗰日一個人去, 太太就同仔仔參加依家讀緊嗰間學校嘅旅行.

你是男人嗎?怎么圖片是女人樣?快更改吧!!

Oops!! 我是男的但我只是借用我太太的 Account, 以後就由我太太發言吧, 令大家誤會不好意思.
原帖由 busy_penny 於 10-12-15 21:52 發表

你是男人嗎?怎么圖片是女人樣?快更改吧!!

我沒有詳細參觀校舍, 不過登記當日見到D課室真係幾殘舊

課室、操場殘舊,或設施殘舊不要緊,最重要師資優良,課程設計良好。

係呀. 有咁多年歷史係會舊一D, 但總算整潔,起碼我見唔到個Playground有鐵鍊生銹的滑梯同甩晒漆的鐵馬, 車仔,之類, 有outdoor,日晒雨淋梗會殘少少,算係咁啦.好過某D歷史悠久的KG, 我接受到呀...
聽完介紹課程之後,我都幾滿意,不過如果係E/C班,唔知K2同K3係唔係都只有每週40分鐘的普通話唱遊....

希望冇揀錯, 因為囡囡未出世我已target SC

原帖由 audreymok 於 10-12-17 09:58 發表
希望冇揀錯, 因為囡囡未出世我已target SC

我同你剛剛相反,我從沒有想過讀St Cat,但因緣際會下選了St Cat。人生就是充滿神奇。

原帖由 busy_penny 於 10-12-17 10:17 發表

我同你剛剛相反,我從沒有想過讀St Cat,但因緣際會下選了St Cat。人生就是充滿神奇。

我同你一樣,從來都無諗過讀SC,因為知道好多家長都Target左呢間學校,咁多人去爭,實無份啦,估唔到就好似"busy-penny"媽媽咁講......因緣際遇下入讀SC。希望無為囡囡揀錯學校啦!!!

‹ 上一主題|下一主題