用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 ...
樓主: dwklau
go

原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 [複製鏈接]

我個女講話佢班有5-6人
原帖由 share123 於 10-11-9 09:17 發表
我囡囡尋晚返黎講,全班29人,只有3人不被錄取.

我2晚都訓得唔好想知道自己個女有咩問題表現唔好又唔開心想起又唔知等到幾時成千個問號在頭頂?????
原帖由 KIMKIMNANA 於 10-11-9 09:36 發表

稔起真係唔開心.... 30個中有自己囡囡,,,, 但問題又唔知邊到... 點幫囡囡呢???  

請問你當初考kg時, 是正取生, 還是後期問入呢?

原帖由 dwklau 於 10-11-8 00:06 發表
終於都聽到一些共同的心聲,有點安慰。yanho1010, 我同你一樣,真係估唔到最後攪成咁。

Kimkimnana,學你話齋,早知唔轉,搞出個大頭彿。條氣真係唔順,又話k3學生由小學部老師in,應該冇問題。又話同一個校監,即係同一個老板,唔駛 ...

問卷一定有影響.

原帖由 yukiyu 於 10-11-9 06:01 發表

我諗最少有8成啦或者多d tim!!
其實我忽然間有野想問,其實我地都專注左係小朋友方面,又會唔會我地填問卷既時候,有d野答得唔對路,同佢地理念唔同,所以waiting? 你知啦,叫得填問卷,可能有d野。同埋我地大人,唔好將d責任推晒 ...

回覆 2# CHP 的文章

我地的確係好遲先入form, 因為過咗deadline先知. 我打電話去問, 學校話開多一班, 仲有幾個位, 叫我快d去.

如果係因為份問卷, 咁我都唔知道自己究竟填錯咗d咩野, 害到個女.

求先我問個女, 佢先講原來佢嗰班有5個小朋友waiting, 老師叫佢地耐心等候喎!

我地waiting既媽咪, 只求一個真相, 但就要左打聽, 右打聽, 點解學校唔可以公布有關既資料呢? 已經兩日了....

yanho1010, 你既心情, 我好明白. why?why?why? 真係god know. 不過, 嘗試瞓一個好覺, 養足精神, 面對而家既處境.

原帖由 poohzzz 於 10-11-9 11:35 發表
會唔會老師在全班同學前問那個被小一取錄的舉手呀????  再為其他不被取錄的祈禱。

如果老師咁就唔多好啦!...

應該話  "知道有d小朋友未必可以一齊升小一, 唔緊要, 我地為佢地祈禱" 咁樣還可以,

如果要被取錄學生舉手,  唔駛舉手小朋友咪
[

原帖由 dwklau 於 10-11-9 12:57 發表
我地的確係好遲先入form, 因為過咗deadline先知. 我打電話去問, 學校話開多一班, 仲有幾個位, 叫我快d去.

如果係因為份問卷, 咁我都唔知道自己究竟填錯咗d咩野, 害到個女.

求先我問個女, 佢先講原來佢嗰班有5個小 ...

我囡囡暫時未講呢d野比我知.....

你得閒問你囡囡點解會知有5位同學仔waiting, 睇下有咩答案

如果問卷有問題, 咁我真係好內疚累左囡囡

我都好唔開心, 無晒胃口, 人都down埋添!!
[

回覆 1# dwklau 的文章

找points寫求位信。不要copy. 比心機之餘又唔好煩親小學校長。

原帖由 yanho1010 於 10-11-9 11:46 發表
我2晚都訓得唔好想知道自己個女有咩問題表現唔好又唔開心想起又唔知等到幾時成千個問號在頭頂?????

me too

成日覺得累左囡囡, 早知唔轉幼稚園, 又要做開荒牛, 唔駛煩....

明午重要返學校聽講座, 唉... 邊有心機喎!!!
[

各位waiting list 的 mama, please don't be so upset and think negative. My elder daughter now is P1 in GH & younger K1 in GH also. I understand how you feel as I experienced of Primary and Kinder selection game before.

For my elder daughter, I had prepared 2 years for her Primary application. Start from K2, I applied several courses (art, music, sport, academic, etc...) for her to prapare those required cert. Start from K3 Sep, we had many different kinds of interviews. I applied around 15 school for her and attended 2/3 of them. At las she got 3-4 offer. Even thought she got the offer from GH in 1st round. I still not give up other options as I din't know any changes/happens in following months.

I'm now still working hard both for 2 daughters. For those traditional schools, sisters/brothers in same primary school also not 100% guarantee accept theirs sisters/brothers if they don't have good academic & discipline results.

I'm not a lucky person, I will prepare many backup for those things if I can. I got nervous and high tension in these few years.

What I want to tell you both is not to think so negative/upset at this moment. We don't know the last result until last moment. Don't let our stress effects our childrens as they still have many challenges need to face and handle in the coming months.

Don't give up! Let's work hard and be positive for our children.

dwklau  pls check pm

原帖由 CHP 於 10-11-9 13:23 發表
找points寫求位信。不要copy. 比心機之餘又唔好煩親小學校長。

想問清楚求位信是寫比 "小學校長" 定 幼稚園校長" 呢??????
[

一定是小學校長.

原帖由 KIMKIMNANA 於 10-11-9 14:16 發表

想問清楚求位信是寫比 "小學校長" 定 幼稚園校長" 呢??????

原帖由 KIMKIMNANA 於 10-11-9 13:24 發表

me too

成日覺得累左囡囡, 早知唔轉幼稚園, 又要做開荒牛, 唔駛煩....

明午重要返學校聽講座, 唉... 邊有心機喎!!!

係囉!叫人仲點返學校聽講座, 咩野都聽唔入耳啦!唔通人地講P1既野, 我地響度陪聽? 見到miss, 要面阻阻, 定係要扮若無其事, 定係要扮可憐搏同情? 我真係唔知應該用咩野態度去面對學校....

呢個講座係早約前定的對不?

原帖由 dwklau 於 10-11-9 14:22 發表

係囉!叫人仲點返學校聽講座, 咩野都聽唔入耳啦!唔通人地講P1既野, 我地響度陪聽? 見到miss, 要面阻阻, 定係要扮若無其事, 定係要扮可憐搏同情? 我真係唔知應該用咩野態度去面對學校.... ...

無耐................
[

原帖由 yee2005 於 10-11-9 14:27 發表
呢個講座係早約前定的對不?

較早前.... 如無記錯, 應該係傾琳琳校長唔做的事, 但唔知以家重係咪講....
[

睇o黎會因我o地而改變....唉

原帖由 yee2005 於 10-11-9 14:33 發表
睇o黎會因我o地而改變....唉

唉... 唔知... 呢間咁"新的幼稚園"... 要變... 好易同好快...
[

如果沒有甚麼特別事情要攪講座or家長會交代, 我想save time. 用通告or手冊都ok啦.
‹ 上一主題|下一主題