用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 是否有保圓小學已註冊的家長在此
樓主: 匿名
go

是否有保圓小學已註冊的家長在此 [複製鏈接]

Re: 是否有保圓小學已註冊的家長在此

MM99 & Daisyma,

English Drama又真係貴左D,我諗我唔會揀喇,我個仔一直都係唔知醜果隻,都唔駛點練大個膽喇 佢坐唔定鍾意運動多D,我諗多數會同佢報小型網球多喇!你地決定左報咩未呀?

agnes,
我都會報小型網球,考慮緊會唔會join 埋English Drama.
有無家長報多過一樣活動?

MM99 寫道:
.唔知學校免費activities 有d 咩學.

下午打電話去學校問,但竟無人接....我諗可能在Friday(如果有 free activities的話),我女多數報兩個活動或以上!你們呢...   

Daisyma,

因我無去過保圓簡介會,想問係唔係上下午都上課,還是下午活動課,是否有功課輔導可以做埋功課至返屋企??最遲幾點接???

hviy 寫道:
Daisyma,

因我無去過保圓簡介會,想問係唔係上下午都上課,還是下午活動課,是否有功課輔導可以做埋功課至返屋企??最遲幾點接???

Hi hviy,
保圓是上午上課,下午上P.E, music,  I.T, Visual Art 等,功課輔導課在放學前的最後一堂,但功課應唔多!幾點接要視乎有無課外活動了!
你還未決定保圓或LCT嗎?

Daisyma,
今日我個囡間幼稚園有小學簡介會,睇到李宗德用全英語及普通話教法,小朋友開心活潑,好似而家讀幼稚園咁開心,小二便開始用國內語文科教法,現在升小四的同學中,英寫作己很容易寫出過百字文章,更加肯定其為首選,而保圓d老師好似惡d喎!
不過以你所講嘅課程編排就好似两間都差不多,我唸保圓會2nd choice,會觀察今年表現多幾個月才决定,係呢,你有無後侮做白老鼠呀???

我女好鍾意d老師和校長,返得幾開心
另外,我也有朋友個仔剛在lct上 p1,佢媽咪話個仔都鍾意返學,但她自己就大壓力,她英文不好,但在家長會就全部家長用英文問問題    ,做父母真辛勞...

Hi 各位保圓家長,

請多d上來chat下, 等我地可以多d了解下保圓arh.
佢係我既首選來gar.  因為佢地係英文教學, 而且又喺屯門, 我唔想個女去太遠返學, 所以做白老鼠都冇辦法. 希望佢可以入到啦.  

我返而覺得佢地用普通話上堂的科目少左d喎.

仲有, 請問你地有冇問過小朋友, 是否每堂課都有兩個老師喺課室呀?

Hi Daisyma,

唔知保圓是否會有此情況呢? 我都係英文有限公司呀, 係咪都會好大壓力gar?
Daisyma 寫道:
我女好鍾意d老師和校長,返得幾開心
另外,我也有朋友個仔剛在lct上 p1,佢媽咪話個仔都鍾意返學,但她自己就大壓力,她英文不好,但在家長會就全部家長用英文問問題    ,做父母真辛勞...

marinayiu 寫道:
Hi 各位保圓家長,

我返而覺得佢地用普通話上堂的科目少左d喎.

仲有, 請問你地有冇問過小朋友, 是否每堂課都有兩個老師喺課室呀?

日日都有中文課外(50mins一節),lunch time and 放學前tutorial period 都有普通話老師係課室的...
另外,不是堂堂有兩個老師,但大部分有的...

[quote]
marinayiu 寫道:
Hi Daisyma,

唔知保圓是否會有此情況呢? 我都係英文有限公司呀, 係咪都會好大壓力gar?
[quote]

我全部家長會也有出席,但未見這情況,我知的只有一個他藉家長!   

Hi Daisyma,

多謝報料.  咁都無咁擔心.

Hi Daisyma & Agens,

大家好,無上來兩日,見到大家可以出來溝通下,真開心。

我亞囝在JOY1,雖然在預習班被罰,但這幾天他都很開心,昨日上P.E.,唔知點解是要帶衫番去換,他第一次在這麼多小朋友一齊下換衫,他有點奇怪,仲話比人見到個胸部...真攪笑。

我幫亞囝報了Eng Drama及珠心算,其實Eng Drama真的幾貴,不過只是想在開學這段時間多接觸英文習慣下。其實他想報圍棋,但圍棋是要不斷地玩,所以預算在下一期才報。

請問你們的小朋友需唔需要坐校巴?我們住青龍頭,如坐52X或53,車程約25分鐘,但現在他要7:05上車,其實我覺得有點那過,所以我正計劃搬入屯門,請問你們有沒有好介紹呢?

得閒大家就上來傾下啦。
****未經本人許可, 不得轉載****

carchu12,

Hello 我個仔又係讀JOY1

carchu12,

乜原來PE堂要帶衫返去換架?我個仔THRU先上唔知TIM,好彩你講咋!係呀校車唔準時架,第一日預習班,我仔遲左成半個鐘先返到黎,尋日返學我都再CONFIRM佢地時間,點知都遲左20分鐘

學校D老師都好好,尋日六點幾打過去我屋企,我未返,點知佢20:30又再CALL我,同我講返亞仔係學校0既情況&通知我派左申請學費減免申請表

agnes,

Hello!吓原來有得申請學費減免

agnes,

唔記得話俾妳聽因為尋日影學生相先要帶運動衫換咋,平時應該係當日著返學

Hello sweetjelly,

唔係嘩,新墟都要一粒鐘,真係非常唔點

我工人都話佢地遲到,而每朝早都是由我送佢上車坐好我至落車,每朝見到過私機同佢講早晨,佢個樣都好似木乃伊咁,一點笑容都無,就係咁我至唔放心才想搬入屯門,真係無想過連新墟都要一粒鐘。

我亞仔叫Gavin,你呢﹖
****未經本人許可, 不得轉載****

carchu12,

Hello!我個仔叫Arvin,同你個仔個名差唔多,係呀!真係激死喇,新墟都要個幾鐘仲話係尾站,卓爾居都早成個鐘,我打電話返學校成日都搵唔到負責校車嘅老師,於是咪直接打電話同校車啲人講話以後放學寧願行遠D喺卓爾居度落車,好過要等到送埋良景、兆康、富泰等先返到嚟!我又話點解住得遠反而越早返到,佢同我話因為要順路去喎! :-x

carchu12,

學校終於有老師回覆番我喇!應該係黃主任,佢都話要成個鐘頭真係幾耐,咁我就請佢幫我跟進一下啦!佢都好有禮貌,態度都好nice!
‹ 上一主題|下一主題