用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2010 年9月升小三家長
樓主: qkhui
go

2010 年9月升小三家長 [複製鏈接]

係.. 大家加油 !

原帖由 km1357 於 11-1-7 09:31 發表

下星期又考試喇~

醒目開學勳章

天日正式考試, 可以好早放學.

希望各位小朋友加油,各位家長都加油。:)
囡囡媽

回覆 102# km1357 的文章

唔知今日考成點呢 ???
快o的考完就好.. 新年唔駛噉辛苦, 成日掛住要溫書....

你地每次考完一科,會唔會問小朋友考成點呀? 我今日問個女,佢又係好似之前咁答我"都應該可以啦!"

我最怕係佢寫字醜樣及大意寫漏、寫錯字,比老師扣"曬"d分囉! 已經3年級了,仍然係無物改善。都唔知係唔係我做父母的太照顧佢了,令佢凡事都唔緊唔緊呢!
囡囡媽

醒目開學勳章

原帖由 囡囡媽 於 11-1-11 14:39 發表
你地每次考完一科,會唔會問小朋友考成點呀? 我今日問個女,佢又係好似之前咁答我"都應該可以啦!"

我最怕係佢寫字醜樣及大意寫漏、寫錯字,比老師扣"曬"d分囉! 已經3年級了,仍然係無物改善。都唔知係唔係我做父 ...

我地好少問呀囝考成點, 就算問佢都好似你呀女咁答, 反而佢有時出梨會問返我地頭先有條題目咁問, 佢答左咁咁咁.. 唔知岩唔岩呢.

今日都好凍下, 又唔敢比件羽絨佢著, 怕佢返到學校考試時會除左佢, 呢d時候渣筆寫成個鐘都幾凍下.

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 11-1-11 10:40 發表
唔知今日考成點呢 ???
快o的考完就好.. 新年唔駛噉辛苦, 成日掛住要溫書....

尋日派返一d卷, 呀仔果班比英文老師鬧, 好多錯, 有d部分又淨係比答案佢地抄, 又無講點解. 考英文果日已經鬧左一次, 呀仔同一d同學即時要罰企, 攪到佢地考其餘d科都唔開心.

回復 107# km1357 的帖子

老師係唔係好高要求 ?
噉鬧咩ar ? 考英文當天都鬧ar ?
噉仔仔考得好唔好 ?

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 11-1-18 14:34 發表
老師係唔係好高要求 ?
噉鬧咩ar ? 考英文當天都鬧ar ?
噉仔仔考得好唔好 ?

我估老師想佢地自動波, 但要好高分, 當日佢地考完英文第一part, 佢已經係小息改左一部分, 應該大部分同學仔都錯, ginger tastes.... 果條, 就係小息之後鬧佢地, 錯呢條d學生都要罰企 (呀仔當然有份). 你話佢考得好唔好? 當晚佢就話頭痛, 聽到其他同學都有d情緒不安, 影響埋佢地考數常.

要求高我唔介意, 不過就要睇學生 (因材施教)同想下有乜方法可以提高佢地學習興趣同能力, 只係谷同鬧唔係最好方法.

回復 109# km1357 的帖子

唔駛ar... 都係錯一條, 噉錯係人都唔想. 比人罰一罰真係, 無晒心機...
你真係要安慰下仔仔.. 叫佢盡力就可以.. 唔好比太大壓力.. 唔係仲會有反效果'
加油 !

班主任除佐教英文. 仲有咩 ar ?

醒目開學勳章

果PART係錯哂, 7條..
班主任係教中文同普通話, 教英文係另外老師.

回復 112# km1357 的帖子

仔仔係唔係唔明ar ?
我以為係班主任教tim...
有時o的小朋友自己都唔知點解會錯... 我地大人更加唔明....
好似我仔, 今次常識唔知攪咩? 失佐好多分(由小1到小3, 最低分o既一次)... 唉
我都知仔仔唔開心, 希望可以吸取今次教訓...下次考好o的..
你都要叫仔仔加油...唔好太大壓力
加油 !

醒目開學勳章

呀囝果part 佢都好confuse, 老師亦唔係講得好清楚.
佢都叫ok 喇, 考完就算, 我地都無比壓力佢, 亦知佢既能力去到邊, 亦無要求佢考得幾, 只不過比老師咁鬧就唔多開心.
佢有2科考得好過上次, 我地都準備獎勵下佢, 考得差果d科都係叫佢努力d, 下次小心d 就算.

回復 114# km1357 的帖子

不過味道有時對佢地可能都真係會confuse. 我仔初初都係, 成日會亂, 之後我比佢試下o的野食. 等佢知.. 都有幫助....
依家都真係考完, 成績都出埋, 唯有寄望下次.
加油 !

醒目開學勳章

今日佢地去旅行, 好彩天氣都好好, 有太陽, 應該會幾好玩.

回復 116# km1357 的帖子

係, 仔仔都話好玩...
佢地班仲取佐"班呼"比賽冠軍...

醒目開學勳章

呀仔果班有7個同學請病假, 家下佢地班要隔離, 唔比小息, 去洗手間都要小息後果堂舉手先去得

回覆 118# km1357 的文章

7個噉多ar....上綱睇通告見寫3個....
你仔仔都要小心o的...

原帖由 km1357 於 11-1-24 21:22 發表
呀仔果班有7個同學請病假, 家下佢地班要隔離, 唔比小息, 去洗手間都要小息後果堂舉手先去得

不是喎, 我個仔那班都試過,佢地係隔離,不過不是沒有小息,而是在課室小息,目的是避免在人多地方. 班長同風紀會要同學分組去洗手間.
可能你仔仔表達不好吧.
‹ 上一主題|下一主題