用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴 N1 interview 時間
樓主: JCarCar
go

劍鳴 N1 interview 時間 [複製鏈接]

聽你咁講,都覺得很可怕...有如此商業的幼兒園....唉, 教育意義何在??

原帖由 yuenmanwai 於 10-3-7 19:33 發表
假設劍嗚收咗你地的公主/ 皇子, 會唔會比佢地讀呀.   

講起"商業化", 我有位朋友, 她的囡囡四年前, 在KM讀PN, 佢話KM都幾商業化, Christmas Party在黃埔的一間酒樓食lunch, 包全場, 每個family都收幾佰。  ...

各位受害的家長...就當30蚊買個教訓...記住同d未讀的朋友講...都不用再唸呢間不知所謂的KG...

原帖由 whoistheman 於 10-3-7 20:29 發表

另外一邊廂, 家長義工都有一個 post, 佢地話從未試過禁亂.  其實家長義工都好好人, 唔關佢地事.  但係我真係唔明, 以佢地有多年經驗既學校, 差到唔能夠形容.  冇收據呢樣野, 好難反映...  學樓上講 :創富之道也... ...

再講e間學校都浪費時間, 由我大囡08年報佢收左, 但因超收, 叫佢唔好返學住, 到今年我細囡面試, 又搵家長排隊做勢, 對e間學校極度失望, 我面試當日即時投訴, 但無人幫拖, 只有我好似傻婆o甘, 個個家長驚影響自己子女入學機會, 唔滿意都啞忍, 真係好感慨

原帖由 Janicelobby 於 10-3-7 23:55 發表
再講e間學校都浪費時間, 由我大囡08年報佢收左, 但因超收, 叫佢唔好返學住, 到今年我細囡面試, 又搵家長排隊做勢, 對e間學校極度失望, 我面試當日即時投訴, 但無人幫拖, 只有我好似傻婆o甘, 個個家長驚影響自己子女 ...

我記得多年前 KM 都出現過超收, 要藉辭 "爆水喉" 通知家長要遲一段時間才開學. 當年受影響人數很多, 在 BK 有很多家長討論呢.

[quote]原帖由 joeyma 於 10-3-7 15:28 發表
昨天的面試我只能講「人都癲」來形容!

未見過咁混亂既情合。

最好笑係等佐兩粒鐘,咩mood都冇既情況下,竟然係只IN佐三兩分鐘。

PART1:玩玩具,不到一分鐘,真係好搞笑。問我用咩語言,我以為會用果種語言黎問我個BB問題啦,點知,冇呢PART喎!

--> 非常同意呀! 張問卷唔係已經問了呢個問題嗎? 個net teacher 問完又唔係有任何follow-up question/action, 特登叫人勞師動眾圍到桌邊坐, 只問這一條問題, 難道係想test下個家長係唔係啞ger?

PART2:突然要我個囡坐定定聽故事,答問題,係外邊等到人心浮氣躁,又突然要人坐定定喎????
--> 坐定都唔夠一分鍾又叫人move去那張又細又very dirty 的 floor mat 到 (試諗下everybody 著住鞋走上去gar!!), 小朋友都未定神那個net teacher 就一"輪"咀係咁講, 全冇笑容, 想快d 收工多d....你想小朋友俾咩反應?

PART3:跳十幾秒既舞,又冇同小朋友講下要做咩,所以所有小朋友都企定定,呆望幾個大人係度跳。
--> 個music 又細聲, 環境又嘈... 大人都唔知佢地想點啦, 何況小朋友, music 完了, 個net 重要以一種不屑的語氣話"that's the end of the music and the interview, bye" 之後就閃埋一邊, 留番個殘局等d 中國人老師出來埋尾....我覺得佢真係非常之冇禮貌&唔尊重!!

我地真係一去到就想即走.......救命!我覺得佢地應該有個通告同大家道下歉

學校有net 咁又點? 冇禮貌+唔識尊重人ger....有鬼用咩! 外面叫名那幾個老師d語氣令我以為自己去了公立醫院輪街症....總之整個個程都覺得好似有d被侮辱的感覺!

My daughter fell sick after the interview.  Need to rush her to see doctor on sunday......... now coughing like crazy........

我想know係唔係年年都係咁??? 有冇宜ga KM parents 報料?

原帖由 mamadadakaka 於 10-3-8 09:36 發表
My daughter fell sick after the interview.  Need to rush her to see doctor on sunday......... now coughing like crazy........

sudden hot and sudden cold (becuase of the overcrowded environment). .... my hubby and I felt sick too.

原帖由 Janbaby 於 10-3-8 10:13 發表

sudden hot and sudden cold (becuase of the overcrowded environment). .... my hubby and I felt sick too.

Yes u know the sudden rain and we were asked to wait in the classroom but after the rain we were asked to line up again!!!  I guess it was then that my daughter catch the germs...... I am really worried coz she still has another interview on Sat.........   (sign...) What a torture!

睇到咁多媽咪不滿, 我都想像到個情況有幾混亂... 我都有同個仔去in, 不過我哋應該係最尾果批, in 5:30pm, 我哋早15mins到, in完都只係6pm, 仲有時間參觀咗一陣, 完全冇之前咁多位的不幸遭遇.

in果時我都覺得太快, 好彩我哋之前唔係等得耐, 個仔都全程笑笑口望住講故事個老師.  小朋友其實未warm up, 我都只係在我個仔耳邊同佢講, 叫佢摸頭/耳/口, 佢都做到... 跳舞就冇反應, 因為太快, 我個仔都未知發生咩事, 只係呆望老師!! 反而有d小朋友真係可以跟住跳!

不過我見可能好多人都走喇, 參觀時d課室都冇晒人, 只有一兩個老師睇住.  中文老師同普通話老師都好nice, 英文老師就冇咩理過我哋, 只係打咗聲招呼, 叫我哋有咩想知可以隨時問.

其實佢哋以往都應該有唔少人報名, 唔明點解今次個安排會引起大家不滿... 但我相信鍾意呢間學校嘅人都未必個個會因為佢嘅安排而放棄入讀... hkps都成日有好多家長投訴admin唔好, 但每年都依然咁多人爭!

至於話佢哋點解唔一開始叫人寄晒所有文件俾佢, 我覺得其實呢個安排唔錯, 因為唔會做成浪費, 有好多家長最初都係打算報定先, 如果自己心儀嘅學校收咗, 就未必會再in, 咁就唔使再浪費郵票/信封/相片/影印本等等啦! 不過我都同意佢哋排隊交文件個流程有須要大大改善! 有d學校甚至要報名時已經要俾$30, 我覺得仲離譜啦!

原帖由 Janicelobby 於 10-3-7 23:55 發表
再講e間學校都浪費時間, 由我大囡08年報佢收左, 但因超收, 叫佢唔好返學住, 到今年我細囡面試, 又搵家長排隊做勢, 對e間學校極度失望, 我面試當日即時投訴, 但無人幫拖, 只有我好似傻婆o甘, 個個家長驚影響自己子女 ...

如果一早見到你呢個 message, 我一定唔去 in.  我滿以為佢地幾好幾好.... 倒頭來, 辛苦左個小朋友, 我自己都好失望.

原帖由 EggEgg08 於 10-3-8 00:14 發表
[quote]原帖由 joeyma 於 10-3-7 15:28 發表
昨天的面試http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492&n=a136fd32我 ...

你寫得好到 point, 表達左我話不能夠用文字寫的心聲 .....

聽以往嘅家長講, 第一part唔係真係想問家長用咩語言同小朋友溝通, 只係想考下小朋友玩完一輪玩具, 聽到老師叫停時, 會唔會扭計, 唔肯放低手上嘅玩具呀! 以往真係有小朋友唔願走, 要繼續玩!

原帖由 EggEgg08 於 10-3-8 00:14 發表
昨天的面試http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492&n=a136fd32我 ...

哈..可能你in最尾那個時段冇咁趕, 我地中間時刻那些的程況係小朋友都未認真點到件玩具就要move去張floor mat 到story time, 我諗我個小朋友只係覺得唔知點解阿媽叫自己行來行去...況且那些玩具係同我地在出面等了超過1小時時所玩的差不多,我諗佢都冇咩興趣點佢lor.....

原帖由 wendycyp 於 10-3-8 13:45 發表
聽以往嘅家長講, 第一part唔係真係想問家長用咩語言同小朋友溝通, 只係想考下小朋友玩完一輪玩具, 聽到老師叫停時, 會唔會扭計, 唔肯放低手上嘅玩具呀! 以往真係有小朋友唔願走, 要繼續玩!

...

係呀, 可能真係比較尾啦... 我最初收到封信知道咁遲in都有d唔開心, 因為怕老師已經in到好攰冇心機, 不過都總好過要我哋同個仔等2個鐘! 我見到你哋d慘況都覺得辛苦, 最慘係令小朋友病嘛, 而且最近d天氣真係好難搞!

不過唔緊要啦, 就當係一個經驗啦... 我成日都覺得小朋友入唔入到都要睇運氣同緣份!

原帖由 EggEgg08 於 10-3-8 14:34 發表
哈..可能你in最尾那個時段冇咁趕, 我地中間時刻那些的程況係小朋友都未認真點到件玩具就要move去張floor mat 到story time, 我諗我個小朋友只係覺得唔知點解阿媽叫自己行來行去...況且那些玩具係同我地在出面等了超 ...

醒目開學勳章

thanks for sharing, will blacklist KM for K1 application!

原帖由 EggEgg08 於 10-3-8 14:34 發表
哈..可能你in最尾那個時段冇咁趕, 我地中間時刻那些的程況係小朋友都未認真點到件玩具就要move去張floor mat 到story time, 我諗我個小朋友只係覺得唔知點解阿媽叫自己行來行去...況且那些玩具係同我地在出面等了超 ...

我 13:30 interview, 不過件玩具未開始玩就埋位 story time 囉喎 ...  中間出面大聲嗌落雨, 有咪叫抄牌.. 完.

想問吓有無人知幾時會知道結果呀?
嗰日太亂都唔記得問。

原帖由 Isaac_Ma 於 10-3-9 15:31 發表
想問吓有無人知幾時會知道結果呀?
嗰日太亂都唔記得問。

份流程表話3月31日前喎~~

原帖由 agneslee28 於 10-3-7 16:51 發表
我見12:35,12:25去到,全個校園都是滿滿的人群,眼前有兩條隊,問一問,一條是約見11:30的,還在排隊中;另一條12:30,人龍長得我看不到頭。沒有想太多,帶著囝囝走了。要在這裡等個半兩小時是不可能的。指定的面試時間,原來是沒有意義 ...

哦. 咁好彩我無寫信去調interview時間嗟~(懶作理由)
我結果係去左另一間比較會選擇既學校interview ~無去到KM
‹ 上一主題|下一主題