用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀---part III
樓主: ruby2004
go

好激氣呀---part III [複製鏈接]

原帖由 88muimui 於 09-6-19 13:10 發表
你就好啦!  仲有2科!  今日英文,佢話好深mouth:" />

我個考任何科目都話識,好淺。返到米每次都唔高分。話好深就應該係冇問題。

原帖由 judywan 於 09-6-19 13:24 發表

我個考任何科目都話識,好淺。返到米每次都唔高分。話好深就應該係冇問題。

我女兒就相反,考任何科目回來都話好深,可能佢唔想我失望.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 judywan 於 09-6-19 13:20 發表

明白。
我女兒冇揀書包用。佢由一年班到中二上學期都係用同一個書包,幾耐用。到下學期先買個普通背囊用。呢排考試就個環保袋用。

你女好生性。

我隻P1用SPI,我覺得好重,用了1年多,
給了大夏清潔工人,
後來係一田買個卡通書包,
P5換了個leaveland嘅backpack,
呢個算係第4個。

原帖由 stitchfriends 於 09-6-19 10:06 發表

哩幾日屋企電腦上唔到網, 得 Yaohoo 晝面, 今日才搵人修理.  

嗯, 其實你囡囡都幾乖, 不過小朋友上咗六年班真係無咗咁乖, 多咗駁嘴, 唔似以前叫佢做物都話: '係' '知道', 做唔做到? 通常做到 half 啦!

舊年五年 ...

stitchfriends
E 兩日同亞女去咗表姐屋企玩,很夜才回家都唔得閒入嚟傾,今日我負責帶三個細路去會所泳池游泳,他們平時忙功課沒有机会游泳,今日去游不知幾開心呀!仲話聽日再游過。

之前聽某校女校長講一般中二開始是反叛期,中意結伴去街、傾心事、講吓/八掛吓啲事非。開始唔中意同父母去街、吃飯、家庭聚會,有自己嘅圈子,校長叫父母唔好失落是正常過渡期。要理解接立他們,最重要不要囉嗦,他們見父母不理解就嗦性唔講你知她們的想法,要適可而止有技巧問,等她們覺得是關心不是囉嗦。我覺得講就容易做就有点困難,真係要聽多啲家長意見或心得。

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-19 23:15 發表

你女好生性。

我隻P1用SPI,我覺得好重,用了1年多,
給了大夏清潔工人,
後來係一田買個卡通書包,
P5換了個leaveland嘅backpack,
呢個算係第4個。 ...

我以前l年級買SPI書包 ,在學校訂購可以有折,但要到開學前幾天才有現貨,當時睇SAMPLE唔覺好重,啉住出名好多小學生用,到開學前幾天問門市部沒有我訂購款式,迫住到長沙灣某工廠大厦取(忘記個名)。職員都講咗書包好多優点,但最後我都要買另外l個公仔書包,因為書包本身真係好重,再加書本真係唔得了(我亞女係細粒小朋友)。到了二至四年級就買DR.KONG ,五至六年級就貪靚自己揀有HelloKitty圖案沒有護脊嘅書包。

幣傢伙! 失眠瞓唔着,好耐無試過啦。除咗以前返工就試得多。算吧!睇吓圖書館借回來嘅書,睇吓得唔得。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 tommymura 於 09-6-20 00:56 發表

我以前l年級買SPI書包 ,在學校訂購可以有折,但要到開學前幾天才有現貨,當時睇SAMPLE唔覺好重,啉住出名好多小學生用,到開學前幾天問門市部沒有我訂購款式,迫住到長沙灣某工廠大厦取(忘記個名)。職員都講咗書包好多優点,但 ...

spi 大人揹都重,可況6-7歲,都唔知點設計!!!

醒目開學勳章

原帖由 tommymura 於 09-6-20 00:56 發表

我以前l年級買SPI書包 ,在學校訂購可以有折,但要到開學前幾天才有現貨,當時睇SAMPLE唔覺好重,啉住出名好多小學生用,到開學前幾天問門市部沒有我訂購款式,迫住到長沙灣某工廠大厦取(忘記個名)。職員都講咗書包好多優点,但 ...

Tommymura,

我覺得DR.KONG都幾重下,不過就真係好耐用,如果不係個仔升中一怕比同學笑(佢地D同學都用背襄),我都唔捨得掉....

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-20 13:12 發表

但又好似好受歡迎咁喎,又貴到c,
我未買過過呢d書包,我地離學校好近,只係用普通書包.

原帖由 ZZdaphne 於 09-6-20 13:12 發表

個SPI書包我都係KEEP 到舊年先送比人,太新唔捨得但又好"左訂",價錢都唔平!

原帖由 慧妮會員 於 09-6-20 13:55 發表

Tommymura,

我覺得DR.KONG都幾重下,不過就真係好耐用,如果不係個仔升中一怕比同學笑(佢地D同學都用背襄),我都唔捨得掉....

妳都講得啱!不過兩者比較都係SPI重啲,我和老公都接受唔到何况小朋友,記得有年DR.KONG買書包送迷你磅,磅過書包都唔輕!不過每次買較細SIZE,亞女除咗有兩年用同一個DR.KONG書包,係好耐用不会爛,只係每次揀粉紅色用得好污糟,差下多年年都用新囉。開新學期都會買新文具、黑鞋、運動鞋比個新鮮感她。

我都買過 SPI & Dr. Kong 書包, SPI 就孭到腰骨痛, 後來改用 Dr. Kong, 但就 就超重, 而家打入泠宮, 又話D大哥哥, 大姐姐用時款背郎, adidas, outdoor.

女仔用 outdoor,  男用 adidas, 但outdoor 好貴, 靚果D色成4百多元, 我不買, 買了adidas  特價280元, 都幾抵, 男女合用, 孭起嚟成個中學生咁.

原帖由 tommymura 於 09-6-20 01:39 發表
幣傢伙! 失眠瞓唔着,好耐無試過啦。除咗以前返工就試得多。算吧!睇吓圖書館借回來嘅書,睇吓得唔得。

係唔係你近黃昏時飲咗茶.
我試過夜晚出街食飯, 喝了香片茶, 涷O茶  or  奶茶, 都瞓唔到, 成点幾兩点才瞓得到呀, 第朝重要番工.

原帖由 stitchfriends 於 09-6-21 01:05 發表

係唔係你近黃昏時飲咗茶.
我試過夜晚出街食飯, 喝了香片茶, 涷O茶  or  奶茶, 都瞓唔到, 成点幾兩点才瞓得到呀, 第朝重要番工.

都唔關事,我都有吃飯後飲茶嘅習慣,就算出外吃晚飯飲奶茶都唔會有問題。之前亞女返学我們就十点前瞓,時間過咗就難瞓啲。唔知係唔係亞女當晚在姨媽家過夜,話要同表姐玩,可能掛住她。

仲有最後一科, 學校唔好有人中招!

原帖由 88muimui 於 09-6-22 10:43 發表
仲有最後一科, 學校唔好有人中招!

最緊要學校無人感染。
我個今日都開始對卷喇。

今日真係好鬼嬲,早排我借左合dvd比個中四姐姐睇,佢睇完交比肥仔,肥仔掉垃圾時一齊掉入會所垃圾桐,又唔即時執返,個補習姐姐見到又冇叫佢執,我2百元買返來咁就比肥仔掉左,我真係好鬼嬲,我覺得點解個仔會笨成咁,呢d係用錢買返來,佢競然掉左,

問佢點解唔執返,佢話好難執,我話你call媽咪囉,或許叫大人幫手

原帖由 樂樂 於 09-6-22 13:25 發表
今日真係好鬼嬲,早排我借左合dvd比個中四姐姐睇,佢睇完交比肥仔,肥仔掉垃圾時一齊掉入會所垃圾桐,又唔即時執返,個補習姐姐見到又冇叫佢執,我2百元買返來咁就比肥仔掉左,我真係好鬼嬲,我覺得點解個仔會笨成咁,呢d係用 ...

大頭蝦,無辦法。扣零用錢啦。

原帖由 樂樂 於 09-6-22 13:32 發表
問佢點解唔執返,佢話好難執,我話你call媽咪囉,或許叫大人幫手

樂樂,

你有無發覺多數生仔都係咁激氣架!

生兩個多數一個好醒, 唔使操心, 但另一個就成日要勞氣, 成日要提点佢.
‹ 上一主題|下一主題