用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 九龍禮賢幼稚園K3家長請進!
樓主: 朱古力
go

九龍禮賢幼稚園K3家長請進! [複製鏈接]

Re: 九龍禮賢學校幼稚園家長請進

如有興趣請各家長留意9月15日亞洲中文台7:00-7:30 教出彩虹會介紹"禮賢小學"
________________ KiuKiu媽媽

KiuKiu 媽媽多謝您

monmantong

如果要同名校比,我當初都有介意禮賢的程度比較淺. 但是我喜歡她能培育小朋友的品德. 重視生命教育.  我放棄了其他的幼稚園 選了禮賢.  只想小朋友在這 3 年裡. 開開心心上學. 喜歡學校生活. 認識神. 學會愛人.  

說老實話我仔仔之前在別的學校讀 幼兒班. (n1) 1年裡 他學會了很多中文字. 英文字. 數字.  他也能唱整首的英文歌. 連國語兒歌也唱到. 但是最後我都決定轉校. 因為我和老公都認為德育比學識更重要. 禮賢係著重學生的學習興趣. 有了學習興趣是一生的得益. 就算程度不高. 我相信有了這學習興趣. 其他不成問題. 遁步漸進打好基礎豈不更好. 另外是德育. 它真係比知識更重要.   這是我選此校的原因.

您要知道自己希望小朋友在學校學到什麼, 過一個怎樣的幼稚園生活.  清楚了自己的意向和要求. 會幫到您如何選校.
每人要求不同. 雖然有人覺得禮賢好 但仍然有人覺得唔夠好.  間間學校都有她的優點和缺點. 最重要是家長的期望是否和學校辦學宗旨一樣.

以上小小個人意見. 希望幫到您.

hi 各位.

我報了家長班啦. 您地有沒有報呀. 希望到時見到大家, 一同分享教養的問題.

我仔昨天話好開心.
他話喜歡玩傳波波, 有音樂就傳,冇就要停
他話昨天轉去apple 組 畫 紅太陽.
他話放學唱 "天上的爸爸"
他話老師教他 jar 筆. (他做埋比我睇.好開心)
他話很喜歡林老師.
他話老師話食茶點是唔好講野.會 "cut 親 "
他話昨天沒有小朋友 cry, 不過有個男仔 賴尿. 要老師幫他換褲.
他話老師每天讀很多書. 他很喜歡聽.
他話去家庭角要除鞋. 之後要自己著番.

他真的喜歡上學了. 希望持續下去.

您們小朋友又如何. 大家一同分享下.

littleeva

您個仔仔好叻呀, 可以講番哂系學校的情況, 我個囡到現在都系講D唔講D, 我依家多數問佢有咩特別事發生咁, 佢先會答下我, 若我問今日系學校做過咩, 佢就會答咪又系上下堂, 唱下歌, 比佢激死, 好似大人咁, 是但答我就算啦!!

________________ KiuKiu媽媽

littleeva,

thanks a lot for your advice. I am a Christian too, that's why i am contridicated whether i have to select the kindergartens without Christian background, and if okay to select the kindergartens with Catholic background.

I will pray and let God decide, sometimes when making decisions, we always use our own ideas, and ignore the instructions by God.  it is incorrect.
I hope i can learn more from him during the selection of the kindergartens.  

今晚就係喇~ 需然唔會見到我個女,但我都會睇下, 可以了解下佢地上堂既情況嘛!

KiuKiu媽媽 寫道:
如有興趣請各家長留意9月15日亞洲中文台7:00-7:30 教出彩虹會介紹"禮賢小學"

littleeva,
我冇報到呀! 我老公唔肯個個禮拜咁早起身呀!!
:cry: 我仲記得上次家長會家長班上台講野果個爸爸有幾分似家瑛哥

yy13,
講真收左我個女我就唔會覺得難入,interview有冇咩特別要考驗小朋友或家長,我祇係見到有8xx人要interview,諗住叫你一定要報名試試,因為咁多人考學校梗係好先會有咁既情況嘛~ 若果到時真的編左你下午班我再告知你我既原因啦~ 不過你就應該唔可以再重複用我呢個reson架喇~~

求先同阿女睇完"教出彩虹"喇~ 見到校長園長,主任,佢都冇咩大反應, 可能少接觸啦~ 不過見到李老師一個鏡頭,佢就即刻問點解唔見嚴老師呀~~ 我同佢講嚴老師唔得閒囉~  仲同佢講可以明天返學時同李老師講響電視見到佢, 跟住佢即刻扮打電話俾李老師同李老師講見到佢

penpen,

我返到屋企已經做完左喇,所以睇唔到.

penpen,

你囡囡叫什麼名呀? 是否幼愛班?
Tiger

請問禮賢學校收不收k2學生呢?

我很贊同 littleeva 所說,
選校最重要是看家長想孩子在學校學到甚麼,
及想孩子過一個怎樣的校園生活.

記得去年5月, 我忙於選定目標學校及往學校實地看環境,
8月開始與囡囡一起面試.
我們的學校名單中, 禮賢一直排在首位,
但次選, 我們一直沒一個定論,
幸好的是最終收了, 雖是下午, 但總比落空好,
也不用煩惱該讀哪一間學校.

選禮賢, 最主要是因為它注重品格及德育的培養,
我們很認同孩子年幼時便要培養他們的品德,
學校家庭相配合才可事半功倍;
另外是基督教學校, 如果我上家長班,
囡囡可以上兒童主日學, 重新開始她的教會生活.

至於學術方面的知識, 我總覺得學習的路很漫長,
不急在一時, 況且, 如她可有一顆愛學習之心,
日後在學習上總不會差到那裡.

你們有看 "教出彩虹" 嗎?
我在那時候忙得很, 最終忘了,
很想看....不知會否重播呢

囡囡說不了多少學校的情況,
只說這兩天到花園走走,
但沒有玩滑梯.
又會說一些同學的名字.
有時重演從校車到課室,
或去洗手間的情況,
只此而已.

我已報了家長班和訂了雜誌,
我未看過那本雜誌,
心想學校推介的應該內容不會差到哪裡去.
如果不好, 不再訂就是了.

bosze,

我囝囝好少自動自覺講架,多數我睇完你地D小朋友學左咩,返到屋企就問佢,佢話食茶點前要祈禱,祈完禱未食得住,要等嚴老師話"而家開始食",先食喎!佢又講過話嚴老師唔知坐住D咩玩,有時又講個布偶"婷婷"喊,話掛住媽咪,做晒動作'敢'講故事.

我成日都問仔仔記唔記得邵浩然,佢話係呀!唔知係咪真係記得呢?

呢兩日嚴老師都有打電話比我,因為前日仔仔整損左近尾龍骨的位置,所以佢同我講對唔住,噚日就因為我唔知買幾多碼冬季運動衫,寫左張字條比仔仔帶番學,後來嚴老師叫我買26碼,佢話應該

朱古力,
聽你講,禮賢的老師真係好好.我個女今年考啦, 我首選都係"禮賢".希望可以考到啦.

bb517,

你個女女張相好鬼Q喎!
係呀!佢地既老師會好主動關心小朋友,唔係淨係完成當日要教既課程工作就算,所以我好放心,又其是我地要返工,仔仔坐校車,學校既情況真係完全唔知,好在老師搵我先知道.

朱古力,
睇完晒你地的message令我好放心,我想問你囝囝幾月出世呀?我囡囡係11月,我都有擔心大女細女的問題.我就想05年入學,即細女,但又驚自己選錯.
可否比d意見!你睇同你囝囝同班的同學仔,大同細的分別係咪好大?

我仔仔係大仔(3月),但你唔好

朱古力

我想問下您 是您主動 CALL左老師, 
OR 老師主動CALL 您.

因為至今我都未收過來師電話. 只是上星期我去學校接放學一次. 老師話仔仔OK, 幾好. 

我都好想老師會CALL 我講下仔仔在學校情況. 如果自己打比老師,我又怕騷擾到老師.

TKS

唔係我打去,係老師打黎.

其實老師打過三次電話比我,可能仔仔比較百厭,所以老師要打比我,第一次打黎係因為仔仔發脾氣坐
‹ 上一主題|下一主題