用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長交流站
樓主: jane_hl999
go

可立小學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 8331 於 08-10-27 14:10 發表
各位媽咪好:

評估完了,阿女和阿仔的成績, 我非常滿意呀!
而且阿仔今個月參加的Lego比賽和象棋比賽都得獎,
所以對他升中很有利的。

恭喜8331你小朋友獲獎,

原帖由 808280 於 08-10-27 17:29 發表

恭喜8331你小朋友獲獎,

808280多謝你!

原帖由 jane_hl999 於 08-10-25 23:43 發表
今天,參加了學校的家長會,聽了可立中學校長的講座,獲益良多,希望以後學校可以多舉辦一些類似講座,可以讓我們這些家長多多學習!
另外,今日班主任老師提起網上的“每日一篇”,我先醒起,點解英文的“每日一篇”學校未有給用戶名 ...

"英文每日一篇"="英文8 寶箱"~是要交錢才有得做,
用戶編號及密碼在"英文8 寶箱"張通告上.張通告是
在九月比小朋友的.
你如果想參加,你致電 2730 4662 詢問詳情.

有聲普通話故事網址 :

http://children.cca.gov.tw/garden/

好好看,d故事書很多在圖書館都有.
小朋友看時已認識故事內容.

恭喜8331, 成功的媽咪教育出傑出的小朋友

原帖由 8331 於 08-10-27 14:10 發表
各位媽咪好:

評估完了,阿女和阿仔的成績, 我非常滿意呀!
而且阿仔今個月參加的Lego比賽和象棋比賽都得獎,
所以對他升中很有利的。
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 grace_xian 於 08-10-28 17:30 發表
恭喜8331, 成功的媽咪教育出傑出的小朋友

grace_xian:

多謝你,你都要加油呀!

原帖由 jane_hl999 於 08-10-28 23:43 發表
   贊--
8331:
    很羨慕你仔仔囡囡的成績,可不可以傳授些些教仔密訣(品格+學習方面 )。
    最近發覺,叻GE小朋友,很多時候都是自細媽咪就已經好注意培養他的日常好行為,好 ...

Jane_h1999:你好!

其實我都無乜心得,不過我真的做到讀書時讀書,
遊戲是遊戲,兩方面我都會用欣賞的態度去鼓勵
他們的,而且課外活動都是給他們有自主權。

溫書方面,我有時用激將法,說如果你唔想溫就
唔溫,考得唔好唔關我事,所以現在他們會主動
找我幫他們溫,可能我有兩個小孩,所以形成他
們覺得有競爭,感覺得到媽媽幫自己的溫書時間
好寶貴的。

平日有時間就溫下教了的書,唔好等考試才溫。
他們一二年級時,我用手寫很多題目給他們做,
話比他們知道我寫得好辛苦,我寫題目真的比他
們寫答案辛苦很多的,等他們知讀書除了他們辛
苦,我一樣咁辛苦,不過他們多數說大家都咁辛苦呀!

他們每次的比賽,我也會去支持,有時都是得我
一個家長,無論多遠我都會去,以表示我對他們
關心,上次阿仔去台灣比賽,我都一起去的,所
以我和他們的關係很好的。

我有時在適當的時候也會扮傻,等他們覺得自己
好叻,等他們開心下。

我講得太多了,希望唔會悶親你啦!
在他們低年級時真的教得好辛苦,因為基礎最重
要,所以你都要努力呀!

原帖由 jane_hl999 於 08-10-28 23:55 發表
808280:
   多謝!原來如此!
   我未參加英文8寶箱。下學期再看看有沒有必要參加。 
   你囡囡有沒有參加?
   我又想問問,你有冇讓你囡囡參加數學及常識網上每日練(中文大學主辦)??
...

我囡囡有參加"maths 平台,英文8 寶箱.
這兩個平台都幾好,當比小朋友溫習用,
我囡囡好喜歡.由其係英文8 寶箱真係
好適合小學生做.

原帖由 8331 於 08-10-29 08:10 發表

唔溫,考得唔好唔關我事 ...

你的心得真係好好,希望我都能做得到,
我每日都會比囡囡激到情緒高漲,EQ
零分, 收埸.令到關係差.
我日日同自己講今日唔好鬧佢,
但最後比佢激多兩激/佢勁駁嘴
後,我就會 .我都幾失敗.
我要努力控制情緒,請大家支持我啦!

原帖由 jane_hl999 於 08-10-29 13:35 發表
8331:
   真的好多謝好多謝你的分享
    用激將法都幾VERY GOOD。事關昨晚我對阿仔話:“你不想溫習,我不會幫你,請你自己搞定”(被佢激個時的說話),阿仔即時話:“不好了,媽咪,你幫我溫 ...

Jane_hl999:

我不是一個老師,可能因為我自己以前讀書時非常懶惰,
時常自己估計老師出的題目,所以現在用以前的經驗,
加上留意阿仔老師的作業和工作紙,從而出題目給他做,
其實竅門在於他們常錯處,改頭換面給他再做。
阿仔有個幼稚園的同學成績一向都不太好,自從她問我拿題目做後,這兩年她都入到尖子班。

由於我以前要返工,所以有時真的寫到半夜三更的,有時要連圖畫都畫埋,現在無返工,所以就舒服些。

8331:
收工前我都要同jane一樣贊下你呀

你寫啲嘢好有用, 得閒多啲寫比我哋~

從開學到現在, 講真阿囝真的進步了好多, 開學頭三個星期好慘, 我同佢溫佢一啲都唔上心, 現在佢溫書時唔會哭了, 同埋溫英文的方法我係bk都偷師學一些教佢, 效果好了好多

同時我都上網搵啲題給他做, 他都唔抗拒, 仲有同你一樣都係一學就溫, 佢學校開始咁做了, 一有新書教就會有啲小測, 幫助他們逐步溫書, 適應測驗, 雖然佢小測都無100分, 粗心大意, 但我偷偷講比各位媽咪知, 我已經好满意
希望大家努力加油, 多啲分享

原帖由 8331 於 08-10-29 08:10 發表

唔溫,考得唔好唔關我事 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 jane_hl999 於 08-10-29 22:54 發表
Hi!!親愛的8331:
  有沒有D題目給我們做一做?? 靜雞雞PM給我啦---哈--(其實沒有無所謂,有的話我就要偷笑了,兼請你飲早茶了,反正現在你也不用返工)

...

Dear Jane:

真的好可惜,因為他們低年級的題目已經無補全了,所以無得比你,其實你如果認識高你小朋友一班的家長,可以問他們拿評估卷和考試卷給你小朋友溫習,好有用的,我有比阿仔的卷阿女溫習,所以阿女每次成績都好過哥哥的。你最好請家長為你保留試卷,在暑假時給你,等出年有得用啦!

原帖由 grace_xian 於 08-10-29 17:29 發表
8331:
收工前我都要同jane一樣贊下你呀

你寫啲嘢好有用, 得閒多啲寫比我哋~

從開學到現在, 講真阿囝真的進步了好多, 開學頭三個星期好慘, 我同佢溫佢一啲都唔上心, 現在佢溫書時唔會哭了, 同埋溫英文的方法我係 ...

Dear Grace:

多謝你的稱贊呀!
小學的開始是非常辛苦的,我都經歷過彷徨無助的階段,有時真的教到發火,但是用心去摸索下,就會知道那樣方法最適合自己的小朋友的。
大家都要努力呀!

原帖由 808280 於 08-10-29 11:40 發表

你的心得真係好好,希望我都能做得到,
我每日都會比囡囡激到情緒高漲,EQ
零分, 收埸.令到關係差.
我日日同自己講今日唔好鬧佢,
但最後比佢激多兩激/佢勁駁嘴
後,我就會 .我都幾失敗.
我要 ...

Dear 808280:

我都唔鍾意小朋友駁嘴,真的好難忍受的,所以我都好明白你在她駁嘴是反應是正常的。
我阿女都是喜歡駁嘴的,不過自從我用了輕鬆和說笑的態度後,她的駁嘴位少左,就算是駁都是笑住講,大家就無咁辛苦了,其實有時態度是相向的,你加油呀!
‹ 上一主題|下一主題