用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有仔女入讀天水圍天主教聖葉理諾家長倾吓 ...
樓主: gloriap
go

有仔女入讀天水圍天主教聖葉理諾家長倾吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 有仔女2004年9月入讀天水圍天主教聖葉理諾家長倾

jindui

入學時年歲最起碼2歲8個月,應10月尾有open day...11月頭左右取表。報上午又唔係教友要早排。我揀呢度原因街坊評語唔錯,同..近!
參考吓!http://www.stjeromesckg.edu.hk/index1.htm
我女2001年1月8日QE出世  

醒目開學勳章

HoWangMami

今日唔係食蛋糕係海苔餐包、飲水呀!
妳今日放假??不如妳同老師講吓等佢哋留意吓佢情緒啦 我女最近都嗲咗、扭啲。但好鍾意番學,未到校門就拜拜我 我老公今日晏咗起身遲啲番,一齊同佢番學。我老公都話:馮珮琪都唔理lu,一入校門就拜拜走入去 : 我老公想唔番,不過有客揾佢。佢做股票!有冇幫襯 (sales吓先    )

GLORIA

我講的是昨天的茶點喎,你睇錯啦!      我今日冇放假,我叫工人問左老師,都話佢有D扭計,原因未明
原來你老公做股票0架,有咩好介紹?等我有D洗用好喎
我老公可以買到平月餅喎,係金X船的,有冇興趣,保証平過市面買到的(等我又SALE0下先)       

醒目開學勳章

妳sales得太遲啦~~~我已有幾份,不過唔係"船"係...x心x星。
我老公唔敢亂介紹,只有心水講吓。妳心水揾佢開户仲好,有冇朋友介紹?送上門開户都得,做慣bank嘛!   

醒目開學勳章

HoWangMami

睇咗隻碟啦!我女係咪好惡死、好多嘢講
最多聲氣、冇嚟斯文、又惡死 :evil: 其他小朋友都冇乜出聲....唉!

GLORIA
睇咗隻碟啦,我仔果隻我家姐仲未做好.......

你個女只不過活力過人,不過就真係好多0野講喎,仲講得好叻TIM,相對我個仔講0野就差D啦,YESTERDAY我又問佢係學校坐邊,係邊組,佢就唱歌,排排坐,食水果,昨日食香蕉,今日食蘋果,跟住就話食橙,123,開始,又唱排排坐,食水果,昨日食橙橙,今日食橙橙,我問佢點解昨日又食橙,今日又食橙,佢就話昨日食橙橙,今日食西瓜喎
不過仍然扭計,話唔肯返學,唔知係唔係有D唔舒服,所以特別扭計

醒目開學勳章

我女日日响屋企扮老師
又係123開始唱幾首歌
呀!聽日B班要教紅色,所以叫穿紅色衫或帶紅色物品

穿紅色衫,係咪即是唔駛校服?灝灝冇同我講,所以我都唔知
今日陳老師打電話我(因為我叫工人問佢囝在校情形),話囝囝在校好自我,唔係幾喜歡同人玩,好奇心好強,只做佢有興趣的事情,真係唔知點好!仲有老師話佢今天食茶點時,重把另一小朋友手巾放入杯中,但杯中是有水的,激死!老師叫我給他多D時間適應,情況都唔係咁差,叫我放心,話灝灝已經唔算頑皮,只係自我中心D :cry:

醒目開學勳章

陳老師夠話我女自我啦!但咁年紀大多係較自我、好奇啦?!問題唔大!今日仲話我女成日好惡、指揮小朋友!叫我哋試吓其他語氣教佢。我女我哋唔食住佢就恰死我哋!又勞氣,但佢算話得聽,有禮貌!係衰脾氣。
我今日見妳仔放學响課室周圍走呀
老師只貼張告示响門話一話我哋知,等我哋留意。因教颜色我女都冇講。可能細只同家長講

醒目開學勳章

我女發燒,今日番唔到學呀~~~
我女星期六叫番學叫到尋晚。話叫佢唔番....一提唔番學就喊 佢成日話我好辛苦呀~~我要睇醫生!我哋話:好!聽日唔好番學又咳又傷風咁,去睇醫生啦!即喊 後我話同老師講我今日唔番學啦!我去睇醫生。先ok!可能佢知有啲發燒  :cry:

琪琪發燒,睇醫生後有冇好D,我仔上星期又發燒,不過一陣就冇事了,不過仍然有D咳和痰,但就冇發燒,所以都返學,不過返學都係咁,好易病!祝早日康復!

醒目開學勳章

佢開學前都已有傷風咳,但未清曬。就冇呢兩日咁多痰,不過早兩日都開始有小朋友要揾醫生。我冇計,揾老爺入嚟幫手齊同佢出旺角睇;又睇開。衰樓下唔掂!因我推車又辛苦;抱佢又辛苦。間揭性燒;醫生話一星期ok!佢好累,聽日都應係番唔到....幼稚園請病假要唔要醫生紙架?我要唔要夾手册俾老師呀?

好似要寫手冊比老師和打電話回學校的!不過好似唔要醫生紙的,你有冇去新北江果個黎丹灝,都OK架,我仔同佢都幾夾,佢D藥又唔係好勁,所以我每次都去的!
昨日有功課做,係新派的比佢地學點用筆,第一次係學點,有2隻小雞學食米,咁就要小朋友點D米在書上,好簡單的,我初時都唔知要做,好彩我每日都看仔的書包,見到有蓋日期印才知!
另外派了本新書,係英文的叫JOLLY HAS! :

醒目開學勳章

我女今日都請假,佢尋晚都燒。覺佢好累咁~~~
吓!冇番先有功課?!我都日日睇書包,有乜茶點呀?

醒目開學勳章

我同琪琪番咗學校攞功課同書啦!工作紙同公雞版習作係咪就咁點得啦??係呀!個白色、綠色袋同鉛筆係咪老師星期五收過呀   

醒目開學勳章

原來學校内有部份學生痾嘔呀!
約6點左右衛生署打嚟問;收線就陳老師打嚟問候;後再打嚟話剛收消息,衛生署可能打俾我...但陳老師話B班冇事,但唔清楚邊班學生   

個袋唔知有冇收喎,不過我見個袋仲係度,應該冇!
咁大件事 咁衛生署有冇問你D咩?
係就咁點得0架啦,如果有時間咁可以填埋色,可能會多個印仔,因為以前學校如果你幫幅圖填色,會多一個公仔印的,不過唔知這間係唔係!已PM電話給你,得閒打個電話傾下

醒目開學勳章

衛生署問嘔吐情况?幾時起?駛唔駛幫我女驗大大?我哋冇驗。我都想個女大大!唔好困住 我女係夜晚食完奶瞓咳起嘔咋!佢哋聽到嘔好緊張。
今日琪琪返咗學,好似聽話車場凑放學

醒目開學勳章

A8

妳女升小學,報咗未呀?

醒目開學勳章

我今日凑女返校門,主任叫佢唔好番!因佢仲有咳,休息多兩日先番。因好多都唔妥,怕佢弱病番轉頭。交义傳染!我女係咁扭要番。個個氹佢都話:唔制 我帶佢一路行一路番到屋企都 :cry:  :cry:
如灝宏有工作紙或其他攞番屋企單聲吖thx :exclaim:
‹ 上一主題|下一主題