用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問馬鞍山那一間幼稚園好??
樓主: yheva
go

請問馬鞍山那一間幼稚園好?? [複製鏈接]

Re: 請問馬鞍山那一間幼稚園好??

as far as i know , wellborn doesnt have playgroup ,
it has international nursery class ( that means for child that is 2 yr old ) . it also has local class .
the fees are 2750 n 19?? respectively . i recommend u to try .....(if u find it not suitable for u , u have plenty of choices...)
MA

fafa701,
Can you give more information about Wellborn? Why you think this kinder is good? And what is your opinion when compare it with Greenfield? Thanks a lot!

csokchoi

我個女兒22個月。那個playgroup是收好似最少15/18個月的大的bb。請打26330327(馬中那一間)。希望幫到你。

fafa

boxhill都是我的選擇之一。但有點擔心將來小學的安排。請問你有什麼高見?

fafa701,
係呀, 我都想問下你鐘意威寶的評價呀 ?  
佢d教學方法係點家  
我就鐘意佢個playground 同近.

csokchoi,
我有印象威寶有d weekday 的 playgroup 家, 足兩歲就收, 有興趣可以打去問下.

fafa 701,

我以前都參觀過威寶、我未去之前仲意他有戸外playground、亜B去時仲爬上爬玩、但戸外就有小蚊子之類、我怕虫蟻所以反而麻麻地仲意. 我想知道它的程度如何、功課多嗎?我記得好似有默書.是嗎?可以講吓你BB的課程嗎?

各位馬鞍山媽咪、
我B都係出年讀K1、都諗住報吓出面又報吓馬鞍山、如果収左オ決定讀邉間、今年就讀N1玩吓啦!

Hello, all moms!

Could you compare Greenfield & 合一堂?  Which one is better?  Thanks!

tweentybird,
好多謝你的資料.我姪仔1.5年前在Think讀過playground,係公公帶去的.公公講呢小朋友可能細,又唔明白老師講什麼,常常都自己走開玩.有時真係一盤散沙咁,

heiB

那麼現在你的姪仔在那一間讀書呢?你的小朋友在那裡讀書?我很擔心小學的問題,因為本區的小學麻麻地。就近俾bb出去kowloon tong讀,她都無可能在kowloon tong的津貼小學讀到書,因為校網的問題。

你有何高見?

Dear All,
事先聲明, 我仔仔轉左去金巴倫..(但好唔好彩, 個班主任好差, 希望K2 會遇到個好老師,,,如果唔係就可能轉番去WELLBORN,
威寶ge課程都幾深ga,
寫字d字都幾深,
威寶都算係一間Target oriented ge 學校
但就係咁,
上小一時小朋友就較易適應. 我有好多鄰居都讀威寶,
所以我都好清楚,,,,
佢地d老師都好好, 看校都好好.,
大部份老師都識得我個boy ,
可能因為咁, 我對威寶特別有感情.
唔知有無家長前果排睇過一個叫沙區區幼稚園多元智能大比拼ge問答比賽,
威寶d學生真係好醒,
師生團隊精神非常好..
至於蚊蚊問題… 好難避免///
作為家長..當然希望有個大校舍多過怕蚊而選擇較小而且全冷氣ge幼稚園..
另外,,,綠茵ge程度應該深過合一堂…..
我識得個家長個仔係合一堂讀……
d野淺……
講住咁多先……………………..

MA

FAFA

人家話金巴倫的課程都幾好,拍得住st catherine的。是不是?

有關transportation的問題,你如何解決?小朋友辛唔辛苦?

為什麼讀讀下wellborn轉了去金巴倫?

Hi HeiB,
Will u decide to change your kid back to Greenfield in this sem.  

我姪仔現已4years old,現在讀國際學校,佢媽咪預

Up till now, I do not have the idea of changing my son back to greenfiled.  The course programme of greenfiled is very attractive this year.  However, I do want my son to have Putonghua course every day.

我會選擇俾我個女兒讀k1在boxhill。然後或者在k2或k3轉出去九龍塘的出名學校,搭下小學條路。不過nursery就唔會考慮住。

你覺唔覺得有很多ma on shan 的bk媽咪對boxhill都很有興趣似的?

tweetybird
金巴倫,,,,,我覺得就是一間….ok kinder
可以話..佢有良好基石…..
(30多年歷史)
但由我仔仔入學開始….mrs scout 要走開始…..我就覺得st. nic 青黃不接……
我去過幾次開ge 座談會……學校作風較保守…
我相信十年內…..st nic 唔改下d 行政作風,,,,,,,好難同其他學校比…….
St…catherine  我知道有點而虛有其名....
但我有比較過st nic…..同根德....
k1程度st.nic深好多.....
至於校車問題..800多元校車費..放心..遠到帝琴灣都到..
如有特別需如..可讀下午班.....

我仔仔在wellborn 只讀了inter.nursery ,
就去了st.nic..

MA

tweetybird 寫道:
csokchoi

我個女兒22個月。那個playgroup是收好似最少15/18個月的大的bb。請打26330327(馬中那一間)。希望幫到你。

tweetybird,
tks for your info, wl call there to chk.  

csokchoi,
我有印象威寶有d weekday 的 playgroup 家, 足兩歲就收, 有興趣可以打去問下.

維維WaiWai,
my son is 19mths only... :-|  :-| but tks anyways.

csokchoi

^_^,大家幫忙幫忙,不用多謝。

fafa

800元的車費?那麼要停幾多個站?全程出九龍塘要多久?
‹ 上一主題|下一主題