用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全港小一派位數據分佈 2012/13學年版
樓主: Uncle-DOS
go

全港小一派位數據分佈 2012/13學年版 [複製鏈接]

原帖由 Candy3148 於 09-1-15 14:02 發表
Hello Uncle Doc,

非常感謝你的資料, 我是中西區 net 11, 請比D意見我的排位.
1. 聖士提反女子附屬小學
2. 聖公會聖比得上午校
3. 英皇第二校
4. 聖公會基恩

最近因要填表好心煩又怕填得唔好, 請比D意見多謝!

:kis ...

四所都是熱門好學校, 你可以以自己的熱愛程度排列便是了.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

原帖由 wongpsv 於 09-1-15 14:05 發表
Uncle-DOS ,
請指教我有以下問題:我囡囡現讀k2,將在10月份要選小學(自行分配)我係41網,冇宗教分,心水係聖家,如先行分配唔得...咁統一派位又應點選呢???請指教...因我真係好煩...
thx!!! ...

選聖家做第一志願, 成功率都會較高, 因為大部份都會取瑪利諾(女) 拔萃(男女)
Regards,
Uncle-DOS

Hi Uncle Doc,

好多謝你的意見, 但正因四所都是熱門好學校, 如我按以下次序入, 會否因第一round抽唔到, 而浪費第二至四的機會? (因於第一round已全部滿額, 沒有機會於第二round再抽)

原帖由 Uncle-DOS 於 09-1-15 22:39 發表

四所都是熱門好學校, 你可以以自己的熱愛程度排列便是了.

原帖由 Candy3148 於 09-1-16 13:23 發表
Hi Uncle Doc,

好多謝你的意見, 但正因四所都是熱門好學校, 如我按以下次序入, 會否因第一round抽唔到, 而浪費第二至四的機會? (因於第一round已全部滿額, 沒有機會於第二round再抽)

...

當然會, 最後都是是乎你小朋友所得籌號與及對手的選校次序.

籌號越前, 選甚麼都會中.
籌號後, 要保守.

你估你的小朋友能否有個好籌號呢? (Who's know?)

筆者我都會十分強調家長要自行評估機會率和風險. 筆者提供的部份數據, 純粹幫大家了解你在那區的競爭情況吧了.

由於11區, 很多學校實力平均, 應該中頭三個志願會不太難的.

祝你小朋友好運!
主祐!

Regards,
Uncle-DOS

原帖由 Uncle-DOS 於 08-1-24 12:35 發表
睇你有沒有緣在週日前看見我這個 message了.  我已經很少上來這裡留言了.

祝大家的子女派位成功!
主祐!

Uncle-DOS
http://www.hkoceanshores.net
http://www.hkoceanshores.net/osblog

...

資料齊全,非常實用,THANKS.

原帖由 Uncle-DOS 於 08-1-24 12:35 發表
睇你有沒有緣在週日前看見我這個 message了.  我已經很少上來這裡留言了.

祝大家的子女派位成功!
主祐!

Uncle-DOS
http://www.hkoceanshores.net
http://www.hkoceanshores.net/osblog

...

UNCLE DOS :
本人屬43網,心儀九龍塘基華,我于甲一填九龍塘基華、甲二填何壽南、甲三填華德下午校(預備叩門);乙一填何壽南、乙二填伍華、乙三填嘉諾撒、乙四填基德...請問有否較佳的次序排列?

原帖由 Patsy2009 於 09-1-16 15:46 發表

UNCLE DOS :
本人屬43網,心儀九龍塘基華,我于甲一填九龍塘基華、甲二填何壽南、甲三填華德下午校(預備叩門);乙一填何壽南、乙二填伍華、乙三填嘉諾撒、乙四填基德...請問有否較佳的次序排列? ...

幾好的安排! (你填華德下午作甲三的話, 中了的話便未能進入最大彩池的"乙一"了) 你喜歡華德多還是何壽南呢?

另外你那區仲有 "黃大仙天主教小學"
Regards,
Uncle-DOS

非常感謝你的分析!

原帖由 Uncle-DOS 於 09-1-16 14:26 發表

當然會, 最後都是是乎你小朋友所得籌號與及對手的選校次序.

籌號越前, 選甚麼都會中.
籌號後, 要保守.

你估你的小朋友能否有個好籌號呢? (Who's know?)

筆者我都會十分強調家長要自行評估機會率和風險. 筆者提 ...

原帖由 Uncle-DOS 於 09-1-16 17:10 發表

幾好的安排! (你填華德下午作甲三的話, 中了的話便未能進入最大彩池的"乙一"了) 你喜歡華德多還是何壽南呢?

另外你那區仲有 "黃大仙天主教小學" ...

非常感謝你的回覆,華德與何壽南如果可以入哪間都很滿意了。
黃大仙天主教我是打算填在乙五,是否較基德好,請賜教。

原帖由 Patsy2009 於 09-1-16 23:13 發表

非常感謝你的回覆,華德與何壽南如果可以入哪間都很滿意了。
黃大仙天主教我是打算填在乙五,是否較基德好,請賜教。

明白你的意向了,  就依照你的原意去馬啦! 祝你小朋友有個電腦好籌!

主祐!
Regards,
Uncle-DOS

UNCLE-DOS,

我係48網, 我想問如果我第一志願係德田李兆強, 第二志願循道衛理, 第三志願油塘基顯, 第四係油塘基法, 咁嘅安排會唔會好大風險呢?

回覆 # 的文章

Thanks

多謝你!但我又想問在自行分配時應填(1)聖家(2)九龍塘官立(3)黃埔宣道(4)馬頭涌官立(5)農圃道官立,(1)&(2)係我住個區,(3)-(5)就係另一區,邊個會好D呢?好似填回自己個區係咪好D架?中既機會好邊個高D呢?我好煩....
另一個問題係如自行分配落空,咁係統一派位,我咁填又如何呢?請指教
(甲)(1)聖家
      (2)九龍塘官立
(乙)(1)聖家
      (2)九龍塘官立
      (3)馬頭涌官立
      (4)農圃道官立
      (5)黃埔宣道
      (6)聖羅撒
      (7)陳瑞祺(喇沙) (渺茫)
      (8)天神嘉諾撒 (渺茫)
唔知會唔會好大想頭...KEKE...請指教...如仲有D好既學校我冇寫...請講我知...THX!!!

原帖由 Uncle-DOS 於 09-1-15 22:43 發表

選聖家做第一志願, 成功率都會較高, 因為大部份都會取瑪利諾(女) 拔萃(男女)

原帖由 柏仔媽咪 於 09-1-17 10:10 發表
UNCLE-DOS,

我係48網, 我想問如果我第一志願係德田李兆強, 第二志願循道衛理, 第三志願油塘基顯, 第四係油塘基法, 咁嘅安排會唔會好大風險呢?

乙三填"油塘基顯"絕對有問題, 因為它多數在乙一已經派完, 填第三志願=浪費之後的派位選擇.

油塘三強有 "德田李兆強","李兆強"和"油塘基顯"
次強 = "循道衛理"
Regards,
Uncle-DOS

我有以下問題請大家給我意見:

我打算甲部有以下choice:

1st choice 一定係 St. Francis Canossian School (Net 12)

其他考慮了以下幾間:
a) 聖公會基恩小學 (Net 11) - 42 個位 (男女校)
b) 聖公會聖雅各小學 (Net 12) - 46 個位 (男女校)
c) Stephen's Girls Primary School (Net 11) - 47 個位
d) 聖保祿天主教小學 (Net 12) - 70個位
e) Sacred Heart Canossian School (Net 11) - 56 個位

從以上來看, 幾間女校如 d/e 學位, 比 a/b兩間男女校多些, 但這些女校都是比那兩間男女校知名, 請問是學位多的學校機會多些, 還是兩間男女校機會多些?

還有乙部, 我真是一間都選不上, 但不填又怕最後派了那些道教/佛教學校, 我是否需要好好醜醜都填一兩間還可接受的基督教學校?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 wongpsv 於 09-1-17 11:44 發表
多謝你!但我又想問在自行分配時應填(1)聖家(2)九龍塘官立(3)黃埔宣道(4)馬頭涌官立(5)農圃道官立,(1)&(2)係我住個區,(3)-(5)就係另一區,邊個會好D呢?好似填回自己個區係咪好D架?中既機會好邊個高D呢?我好煩....:cryi ...

從你的選擇, 你仲未消楚個自行分配學位和派一派位個制度呢! 你要惡補一吓了.

既然你是41校網, 而且見你鐘情於聖家(九龍塘), 不如你專心一致, 以便日後叩門的誠意.

好了, 你應該是:
自行分配學位 : 聖家(九龍塘)
統一派位
甲一 :  聖家(九龍塘), 甲二 : 留空, 甲三: 留空
乙一 : 聖家(九龍塘), 乙二....只限居住校網內的選擇 (但切勿填"瑪利諾" 在"乙二"之後的選擇, 因為它可能在乙一階段已派完)
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 yuenwa 於 09-1-17 17:01 發表
我有以下問題請大家給我意見:

我打算甲部有以下choice:

1st choice 一定係 St. Francis Canossian School (Net 12)

其他考慮了以下幾間:
a) 聖公會基恩小學 (Net 11) - 42 個位 (男女校)
b) 聖公會聖雅各小學 (Net 12) - 46 個位 (男女校)
c) Stephen's Girls Primary School (Net 11) - 47 個位
d) 聖保祿天主教小學 (Net 12) - 70個位
e) Sacred Heart Canossian School (Net 11) - 56 個位

從以上來看, 幾間女校如 d/e 學位, 比 a/b兩間男女校多些, 但這些女校都是比那兩間男女校知名, 請問是學位多的學校機會多些, 還是兩間男女校機會多些?

當然是女校和學位多, 機會會比較高些.

還有乙部, 我真是一間都選不上, 但不填又怕最後派了那些道教/佛教學校, 我是否需要好好醜醜都填一兩間還可接受的基督教學校?

恭喜你, 你已懂得去填表了.
Regards,
Uncle-DOS

原帖由 Uncle-DOS 於 09-1-17 08:59 發表

明白你的意向了,  就依照你的原意去馬啦! 祝你小朋友有個電腦好籌!

主祐!

非常感激,多謝提點。

我知自行分配只可選一間,我係想問選(1)聖家(2)九龍塘官立(3)黃埔宣道.....邊間會好D...KEKE
THX!!

原帖由 Uncle-DOS 於 09-1-17 17:09 發表

從你的選擇, 你仲未消楚個自行分配學位和派一派位個制度呢! 你要惡補一吓了.

既然你是41校網, 而且見你鐘情於聖家(九龍塘), 不如你專心一致, 以便日後叩門的誠意.

好了, 你應該是:
自行分配學位 : 聖家(九龍塘)
...

唔該晒!其實我真係唔係好清楚邊間學校係強, 次強,強, 所以選擇時好難落手, 我最主要係想揾返近屋企嘅學校,同埋校風唔好咁差我都ok啦!我諗我真係填錯晒!不過都入咗表, 唯又聽天由命啦!
‹ 上一主題|下一主題