用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 St. Rose of Lima KG 2007 ~~ PART 2
樓主: kylie_mom
go

St. Rose of Lima KG 2007 ~~ PART 2 [複製鏈接]

米奇瑜瑜媽咪我鍾意多D喎.

不過你唔好送比她, 屋企都有錶啦, 多謝你先.

原文章由 pandacat_bb 於 07-11-1 13:08 硐表
唔介意既, 送隻mickey比珮瑜啦, 佢鐘唔鐘意mickey

讚成.

原文章由 kylie_mom 於 07-11-1 12:51 硐表
咁就不如名為 {SRL家長自組活動/學習時間表), 好嗎?

個人覺得 :

1. 草擬攪活動時係此TOPIC, 當決定攪時/COMFIRM任何日期就係新TOPIC(因我們會有其他話題既post)

2. 每個活動都會有號碼, 咁我地就知攪左幾多個活 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

一定要忍心架, 如果唔係小朋友會捉到你地大人嘅弱點, 到時大人就要聽晒小朋友話, 咁就大大鑊啦

原文章由 pandacat_bb 於 07-11-1 13:12 硐表
睇黎我真係要忍下心腸先得啦 :idea:
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

非常讚成你嘅提議 GOOD GOOD GOOD
原文章由 kylie_mom 於 07-11-1 12:51 硐表

個人覺得 :

1. 草擬攪活動時係此TOPIC, 當決定攪時/COMFIRM任何日期就係新TOPIC(因我們會有其他話題既post)

I just got back from lunch with my bosses.... then I found so many reply....

Agree with Kylie.... go ahead with the strawberry trip no matter who the team leader is! Or you want to find the team leader first?

個人覺得 :

要小朋友改變
一個習慣, 先講清楚要做什麽 (what), 再解釋原因 (why), 給與實際例子, 如何去做(how), 要幾時做到 (when), 做到後要有一定獎勵 (reward),
一定唔可以比小朋友按自已意思做, 比佢成功過一次, 下次便更難改, 咀咀真係幾難, 不過小朋友係新環境下迫住改就易D, 請再試, 所以上次去日本其中一個晚上活動就係介咀咀!

原文章由 monkey妹 於 07-11-1 14:02 硐表
一定要忍心架, 如果唔係小朋友會捉到你地大人嘅弱點, 到時大人就要聽晒小朋友話, 咁就大大鑊啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

Hayley Dad,

what --->why--->how--->when--->reward
講得啱 教小朋友有好多學問, 睇黎要向你學習下 我都不停同呀囡解釋呢樣果樣, 其實都幾累 無計啦想自己小朋友好就要咁架啦

原文章由 Hayley04 於 07-11-1 14:47 硐表
要小朋友改變一個習慣, 先講清楚要做什麽 (what), 再解釋原因 (why), 給與實際例子, 如何去做(how), 要幾時做到 (when), 做到後要有一定獎勵 (reward),

not learning from me but sharing with each other...
this is also the way I talked to my boss in English, my wife in Chinese and my daughter either Chi or Eng.

原文章由 monkey妹 於 07-11-1 15:05 硐表
Hayley Dad,

what --->why--->how--->when--->reward
講得啱 教小朋友有好多學問, 睇黎要向你學習下 我都不停同呀囡解釋呢樣果樣, 其實都幾累 無計啦想自己小朋友好就要咁架啦

...

Wonderful Idea

原文章由 kylie_mom 於 07-11-1 11:02 硐表
各位,

我諗住開一個{2007 K1活動時間表/其他名}TOPIC好唔好

一來 ~ 唔使搵來搵去(因不斷post)

二來 ~ 少入來mami都可以知道(唔使追post)

大家點睇, thanks!! ...

Agreed!

原文章由 瑜媽 於 07-11-1 13:51 硐表
讚成.

原文章由 pandacat_bb 於 07-11-1 00:13 硐表
彤彤上個月都過咗3歲生日啦, 都未肯戒呀   試過夜晚唔比咀咀佢, 佢就喊&唔肯訓   都唔知點攪 :(  

琳琳都係2歲時已戒咗, 佢之前都係一瞓覺就要咀咀, 直至有一次佢舅母同佢講"你今睌唔好食咀咀啦, 如果唔係唔靚女架" 佢個脕真係無食到, 直到而加,所以你話佢幾貪靚吖. 不過唔洗擔心, 比多啲鼓勵佢實好快戒到

原文章由 kylie_mom 於 07-11-1 11:02 硐表
各位,

我諗住開一個{2007 K1活動時間表/其他名}TOPIC好唔好

一來 ~ 唔使搵來搵去(因不斷post)

二來 ~ 少入來mami都可以知道(唔使追post)

大家點睇, thanks!! ...

舉腳贊成

原文章由 pandacat_bb 於 07-10-31 14:24 硐表
彤彤都係扮媽媽, 紙仔都係係寫要準備服飾, 所以都幾頭痕 我諗住比彤彤帶副太陽鏡同手袋返學, 扮媽媽去街街, 唔知o唔ok呢
最激死係彤彤話佢唔想扮媽媽, 要扮婆婆喎

...

琳琳都係扮mami, (佢話佢鐘意扮mami), 最初都唔知帶咩比佢, 後來打咗問老師, 佢話都係手袋, 珠鍊, 耳環或者假髮都得

原文章由 monkey妹 於 07-10-31 12:35 硐表
我都會比呀囡去學體操架, 其實我一早都search左d資料, 但唔知好唔好, 原先我都諗住足3歲就比呀囡去學, 後來諗下諗下都係覺得佢太細, 驚佢領悟唔到老師教佢嘅動作, 又怕佢易受傷但又話唔到邊到整親, 所以我會遲少少先 ...

Monkey妹,
唔該晒, 不過係銅鑼灣太遠了, 我會揾吓有無近我啲嘅

原文章由 ChioMaMa 於 07-10-31 13:47 硐表
Kylie_mom,

唔該曬! 資料好充足

Kylie_mom,

你好犀利呀, 一講你就揾齊晒啲料, 重咁詳儘,利害
我上次都係去依個士多啤梨園, 都幾好玩, 琳琳重好開心

Will you consider to send your kids to swimming class this summer? which one is good?

原文章由 phoebekk 於 07-11-1 21:10 硐表

Monkey妹,
唔該晒, 不過係銅鑼灣太遠了, 我會揾吓有無近我啲嘅

原文章由 Hayley04 於 07-11-1 21:19 硐表
Will you consider to send your kids to swimming class this summer? which one is good?

我都會比佢學游水架, 琳琳話佢鐘意體操咪唸住比佢試吓學囉

Dear all,

聽日得17度咋! 記得幫小朋友著夠衫呀)))))
唔好冷親呀)))))

原文章由 phoebekk 於 07-11-1 21:27 硐表

我都會比佢學游水架, 琳琳話佢鐘意體操咪唸住比佢試吓學囉

體育先鋒~網上評價不俗,但未識人上過

YMCA~有姐姐同學兼friend媽覺得她囡囡學得唔錯,但課程

多編排在平日&名額稍多(最多30),聽聞而家有
           SUN班,詳情:

http://www.ymca.org.hk

I plus優才發展中心~SUN幼兒體操技巧2-3pm; 兒童3-4
       名額16但很少full有時<10可能位罝較"了"/有些會升
       班1總教1教練哥哥(頗受歡迎很生動)1助教姐姐

已查詢不設試堂但可考慮插班(8堂;即上第5~8堂)

等小朋友試4堂觀察是否適應/適合
       http://www.hkpa.hk/iplus

*11/11新一期(持續)後4堂剛巧是DEC,小朋友多數唔得閒
   (有節目/party),08年再考慮/到...

還有哪區較方便呀?我可問問教練(The Gymnastic Club)(YMCA& Iplus的屬同club ) ......

[ 本文章最後由 srl 於 07-11-2 16:32 編輯 ]

大家早晨!!!!!!

今日真是好多得個15度, 斯渝己經著左校褸返學
‹ 上一主題|下一主題