用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

Re: 圓玄小學--家長交流區

今日D功課又要估,你哋話點算?求命呀!
唔該有書既媽咪幫下手啦!何否post answers上黎呀?

終於都係要靠自已。
點解會有咁唔負責任嘅班主任!

anson~ma 寫道:
hi 06yy,

我個仔昨天帶了那本新書回來'小一新生', 那張worksheet是在這本書入面搵答案的. 你小朋友是否將本書留在學校, 你可以問下佢呢!

Thanks anson~ma! You are so nice! Good night !

06yy, 唔使客氣!

你不如問下老師點解唔派返本書比學生, 因為張worksheet要從本書找答案呢.

06yy, 唔使客氣!

你不如問下老師點解唔派返本書比學生, 因為張worksheet要從本書找答案呢.

Thanks ! ..........

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:21 編輯 ]

G-Ma 寫道:
請問此校是不是所有科目均以英語教授(除了中文)? ... 謝謝!

Yes!(除了中文)..........

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:20 編輯 ]

你地係咪讀緊保圓呀? 因為圓圓同保圓係有分別.

聽你地禁講, 都好混亂, 學校唔係講到好好咩, 係活動教學, 冇咩功課做, 我先至今年報呢間學校. 點知原來連功課家長都唔明!!!   禁原意好似有變wor......我係咪要再考慮清楚呢??
因為係要比學費.

就算讀乜野學校,駛唔駛交學費都好,家長同小朋友都須要時間去適應學校0既運作,如果遇到問題不如主動call老師/校長聯絡,問過明白,唔駛怕唔好意思wor,我上年有d乜唔明都會搵佢地傾,佢地都好接受家長意見願意改善,始終係新校,俾多少少時間佢地啦!

Hi bestwish

活動教學, 不表示無功課, 如果真係無功課的話, 我不會給女兒在這學校讀, 她們每日都有功課, 只是功課不會太多,特別係抄寫之類..., 至於混亂方面, 可能係開學初期, 老師及學生都在適應階段, 所以給一些時間他們吧.
你選校應該是看他們的教學理念及方針, 大家都知道保圓係新開辦,  沒有往跡可言, 這就要看你自己對它有多大信心了.
目前來講, 好多家長都覺得小朋友好熱愛上學, 對功課亦無抗拒.  校長很努力.
以上只是我個人意見, 如有得罪, 請見諒.

我昨天很晚才回家,但在手冊中班主任己釘上一張手冊簡稱list,有咗呢張table己經睇得明佢地寫乜啦~~至於中文功課,阿女有帶本"小一新生"返嚟,所以佢就無問題....自己做咗lu    暫時都未收到return番嚟嘅WS   

真係要用時間去見證成效.

whywhywhy 寫道:
就算讀乜野學校,駛唔駛交學費都好,家長同小朋友都須要時間去適應學校0既運作,如果遇到問題不如主動call老師/校長聯絡,問過明白,唔駛怕唔好意思wor,我上年有d乜唔明都會搵佢地傾,佢地都好接受家長意見願意改善,始終係新校,俾多少少時間佢地啦!

現在知道WS 代號是甚麼了.   希望我女這班今日派新書啦.
hviy 寫道:
我昨天很晚才回家,但在手冊中班主任己釘上一張手冊簡稱list,有咗呢張table己經睇得明佢地寫乜啦~~至於中文功課,阿女有帶本"小一新生"返嚟,所以佢就無問題....自己做咗lu    暫時都未收到return番嚟嘅WS   

bestwish,

我又唔覺得混亂噃....細女e+讀K1咪一樣問題多多???唔係學校嘅問題,只係各家長暫時未習慣跟學校的溝通方式,而P.1仔剛學寫手冊,必錯漏百出        開學到現在都只是2星期,呢d表現....差唔多啦      同其他津小相比,佢地透明度算好高架啦~~可以直接同班主任e-mail.阿女有幾個舊同學入咗何X東,佢地mami話e+連班主任都未見過,老師無端端收起咗佢本書,攪到d mami猛問佢個仔又答唔出eerr...結果發晒癲咁四週圍問人    最後先知佢地本書個名寫咗响入面,唔係寫响出面,老師睇唔到就無派番俾佢地      因為佢地d課程好緊張,e+己經默咗中文句子,仲講明呢次默書75分以下見家長      難度你覺得呢幾百蚊學費可以換到5星級酒店服務??
以我的看法是學費=優質師資   

marinayiu,

又怎叫得罪, 大家都係比下意見.

只不過又真係覺得幾混亂. 我知活動教學都有功課做. 我嘅target係我個女可以自理自已功課同溫習. 因為我個女K3現在都係自已放學做曬功課, 我晚上先幫佢睇下, 有時什至唔記得睇tim.  我想我一定要train佢懂得自理, 比佢知道讀書係佢自已嘅責任, 已不是mami同佢一齊上學. 希望佢可以做得到. 所以我先選保圓, 因為知道係活動教學同小功課. 小朋友讀得開心自然有起勁讀書.

所以我見到有d奇怪, 連mami都睇唔明老帥寫咩, 做咩, 所以有 ???????????

Anyway 我已經入左報名表, 等緊幾時interview.

marinayiu 寫道:
Hi bestwish

活動教學, 不表示無功課, 如果真係無功課的話, 我不會給女兒在這學校讀, 她們每日都有功課, 只是功課不會太多,特別係抄寫之類..., 至於混亂方面, 可能係開學初期, 老師及學生都在適應階段, 所以給一些時間他們吧.
你選校應該是看他們的教學理念及方針, 大家都知道保圓係新開辦,  沒有往跡可言, 這就要看你自己對它有多大信心了.
目前來講, 好多家長都覺得小朋友好熱愛上學, 對功課亦無抗拒.  校長很努力.
以上只是我個人意見, 如有得罪, 請見諒.

hviy,

我一向都唔主張讀何日東呢種學校.  你唔講我都知佢地d情況.  

Thanks.

hviy 寫道:
bestwish,

我又唔覺得混亂噃....細女e+讀K1咪一樣問題多多???唔係學校嘅問題,只係各家長暫時未習慣跟學校的溝通方式,而P.1仔剛學寫手冊,必錯漏百出        開學到現在都只是2星期,呢d表現....差唔多啦      同其他津小相比,佢地透明度算好高架啦~~可以直接同班主任e-mail.阿女有幾個舊同學入咗何X東,佢地mami話e+連班主任都未見過,老師無端端收起咗佢本書,攪到d mami猛問佢個仔又答唔出eerr...結果發晒癲咁四週圍問人    最後先知佢地本書個名寫咗响入面,唔係寫响出面,老師睇唔到就無派番俾佢地      因為佢地d課程好緊張,e+己經默咗中文句子,仲講明呢次默書75分以下見家長      難度你覺得呢幾百蚊學費可以換到5星級酒店服務??
以我的看法是學費=優質師資   

Hi bestwish,

當初我都好天真咁想佢自動波做功課, 但其實仲未得的. 由其英文數, 如果小朋友唔識解條題目, 根本就唔識做. 就算你解左比佢知, 你都要個小朋友理解到至得. 因為都幾due轉.

例如其中一條 :

Count back and write the even numbers below 9 in the correct order.

可能你誤會了, 是我們家長有疑問, 但又不是太大問題, 所以沒有向學校查問, 而在bk交流下. 我女是知道每日有哪些功課的, 最多都係不識解題或是不會寫某個字啫 :
如你個女現在都可以自己做功課, 那她到時一定應付自如了.

anson~ma,

所以我一直都話香港嘅教育制度不知所謂. 呀媽唔識字, 個小朋友就唔使讀書啦.......個小朋友唔使做功課啦.

睇嚟我又要考慮我嘅英文程度是否適合該校.

當初我都好天真咁想佢自動波做功課, 但其實仲未得的. 由其英文數, 如果小朋友唔識解條題目, 根本就唔識做. 就算你解左比佢知, 你都要個小朋友理解到至得. 因為都幾due轉.

例如其中一條 :

Count back and write the even numbers below 9 in the correct order.

其實係度見到大家有這麼多的交流已經好開心。亂,我相信是會亂,但相信不只是這間學校亂,相信很多K3升小一的學生都會遇到這些情況,所以很多學校都會有預習/適應日。
你們現在遇到的,我上年同樣遇過,不過大家要相信自己的小朋友,他們很快就會適應,大家要給多些時間予老師及自己個小朋友,讓他們自己產生默契。正如anson~ma所提出的數學功課問題,以我所知,老師們是會在上堂時用口頭解釋一次或示範一次成份功課係點樣做。當然,最好就係小朋友自己睇啦,但我記得亞囝都要係成個月後才會自己睇題目去做,但都會睇錯,不過總好過唔識睇。如大家有興趣,可以pm我,比亞囝上年的功課大家睇下,好讓大家增加對學校同自己小朋友的信心。

bestwish :
這是一間英文小學,英文是要有一定的程度。你不如讓你的小朋友試下考,考到即代表你小朋友達標,咁咪唔洗擔心啦﹗
****未經本人許可, 不得轉載****

carchu12,

我係講緊我嘅英文能力, 唔係我個女.   因為要幫佢睇功課.

我個女都係讀緊英文學校, 我覺得佢都ok嘅...

carchu12 寫道:
bestwish :
這是一間英文小學,英文是要有一定的程度。你不如讓你的小朋友試下考,考到即代表你小朋友達標,咁咪唔洗擔心啦﹗
‹ 上一主題|下一主題