用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1A (Dorset Road am)
樓主: annienorman
go

K1A (Dorset Road am) [複製鏈接]

原文章由 andykwan 於 07-12-2 22:07 發表
yes ar... lokyiu is in 蘋果組... she said miss lam is on leave to deliver baby... and another "miss lam" come wor... is that ture?

應該未放產假, 我今天仲見到Miss Lam

我諗佢地教緊寫字, 聽到囝囝講:" 一橫先,然後一直,轉彎......停!" 佢核核突突寫咗:0-4

另外今日發現咗一個奇景:囝囝懂得自己從褲管抽出小雀雀去尿尿,一直以來我都覺得呢個動作好高難度呀!

係啊! 佢地一開學時巳開始學了,相信返學兩星期左右,
個個都應該識自己抽出去尿尿了,我開頭都覺得有些
難度,所以給佢穿鬆少少內褲. 所以有時真的不用憂心太多
佢地一定會適應的. 到現時為止我都好滿意KV.
沒有後悔放棄SC.
我覺得樣樣有系統,簡而準. 學校不用有太多煩碎事要
我們跟,最咁我們要返工的父母了.

原文章由 annienorman 於 07-12-5 17:57 發表
我諗佢地教緊寫字, 聽到囝囝講:" 一橫先,然後一直,轉彎......停!" 佢核核突突寫咗:0-4

另外今日發現咗一個奇景:囝囝懂得自己從褲管抽出小雀雀去尿尿,一直以來我都覺得呢個動作好高難度呀! ...

同意同意...:

原文章由 MaggieLau 於 07-12-5 21:58 發表
係啊! 佢地一開學時巳開始學了,相信返學兩星期左右,
個個都應該識自己抽出去尿尿了,我開頭都覺得有些
難度,所以給佢穿鬆少少內褲. 所以有時真的不用憂心太多
佢地一定會適應的. 到現時為止我都好滿意KV.
沒有後悔 ...

佢地教咗寫一,二,三啦! 囝囝今日一路寫,一路講:中國一, 中國二,中國三..!

另外, 請問你地的小朋友做功課時,你們會否執住他們的手寫?還是等他們自己寫得核核突突呢?

您仔仔都講多左學校教的野.

我想最好唔好執住佢手寫,初時多的睇住佢寫字
的手勢,提點佢會好過執住佢手寫吧!
開頭寫得核突些小,應沒什么關係的.
之後寫多左應該會好好多!

原文章由 annienorman 於 07-12-7 21:15 發表
佢地教咗寫一,二,三啦! 囝囝今日一路寫,一路講:中國一, 中國二,中國三..!

另外, 請問你地的小朋友做功課時,你們會否執住他們的手寫?還是等他們自己寫得核核突突呢? ...

你仔仔好叻,肯自己寫吓字, 我個仔就唔多肯主動寫字:cry:
依家佢寫個數目字"1"都唔得直嫁. 連個"2"字都寫唔到

我地都無執住佢隻手,由佢自由發揮, 但佢揸錯手時都會提醒佢

原文章由 annienorman 於 07-12-7 21:15 發表

另外, 請問你地的小朋友做功課時,你們會否執住他們的手寫?還是等他們自己寫得核核突突呢? ...

1A Birthday Party

1A Birthday Party....

您仔仔係9月或10月生日是嗎?
係唔係生日的同學先有相影?
見到都覺得學校好似都有的心思搞.

原文章由 annienorman 於 07-12-8 21:33 發表
http://farm3.static.flickr.com/2372/2095466116_8fbdf4efeb.jpg?v=0

我叫仔仔來睇相,佢話後排左二那個係您仔仔,對嗎?
因為同show在BK的相不太似. 阿仔話係生日的同學
先有得影相.:)
我問佢咁多野食,係唔係全部都開分給大家吃.
佢話係啊! 好多野吃和派啊!

原文章由 annienorman 於 07-12-8 21:33 發表
http://farm3.static.flickr.com/2372/2095466116_8fbdf4efeb.jpg?v=0

原文章由 MaggieLau 於 07-12-8 21:58 發表
您仔仔係9月或10月生日是嗎?
係唔係生日的同學先有相影?
見到都覺得學校好似都有的心思搞.

係呀!他九月生日架!應該是生日的同學先有相影!

Thank you annienorman, 第一次睇到生日會啲相:

原文章由 annienorman 於 07-12-9 05:56 發表

係呀!他九月生日架!應該是生日的同學先有相影!

"我有十個朋友 仔,五個在左,五個在右!幫我寫字,幫我拍球!"

啱啱問仔仔啲同學仔名, 佢對住幅生日會相講俾我哋聽
啲字可能有錯,大家千其唔好介意
上排左至右: 馬慧翹, 騫騫, 周宏峰, Soey Wong
下排左至右: 葉貫霖, 高明謙, 細佬, 婷婷, ???(唔知喎 )

原文章由 MaggieLau 於 07-12-8 22:57 發表
我叫仔仔來睇相,佢話後排左二那個係您仔仔,對嗎?
因為同show在BK的相不太似. 阿仔話係生日的同學
先有得影相.:)
我問佢咁多野食,係唔係全部都開分給大家吃.
佢話係啊! 好多野吃和派啊!

...

聽到隔離班搞咗個buffet party呀! 最衰我地得小貓三隻啦.........想攪旅行都唔夠人.........:-|

我地有時間都可以搞個小聚會,加深小明友認識都好.
有冇提意?

原文章由 annienorman 於 07-12-17 20:54 發表
聽到隔離班搞咗個buffet party呀! 最衰我地得小貓三隻啦.........想攪旅行都唔夠人.........:-|

Maggie,

Sorry ah!騫騫攞咗輝輝本手冊呀!

我巳致電學校,老師話沒找到,可能有同學攞咗,
原來就係騫騫,唔緊要啦,到時返學幫忙
帶回學校就得啦!
我今日去學校接輝輝,想睇下學校佈置如何,
影了幾張相.

原文章由 annienorman 於 07-12-21 14:07 發表
Maggie,

Sorry ah!騫騫攞咗輝輝本手冊呀!

Post D 相出嚟睇吓啦! 呢排好忙都冇去到學校接佢

原文章由 MaggieLau 於 07-12-21 23:40 發表
我巳致電學校,老師話沒找到,可能有同學攞咗,
原來就係騫騫,唔緊要啦,到時返學幫忙
帶回學校就得啦!
我今日去學校接輝輝,想睇下學校佈置如何,
影了幾張相.

...
‹ 上一主題|下一主題