用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2007/08)
樓主: boygirl
go

LSPS 小一家長交流區(2007/08) [複製鏈接]

Re: 九月入讀LS一年級報到喇!

上次係speech festival, 當每個人靜心睇表現時, 一群著住校服既喇沙小朋友不停走來走去, 好唔respect場合, 呢d情況就係家長既責任.

唔係我好彩, 我仔校車都有呢d事, 但都係果句, 父母家教都好重要, 7歲都好識諗架啦, 唔好低估佢能力, 咩車都有呢d人, 唔通下下自己湊, 要俾佢一個無菌世界?
我相信津唔津校都有呢d事同人, 做三行, 運輸果d都未必會講句粗口, 返而著晒西裝果d好多時就粗口橫飛架.

唔駛咁緊張.我和你一樣要返工,我都想做全職母親,全職接送,奈何環境不允許我.我唯有同個仔多d傾談,多d同老師及校車嬸嬸多瞭解,再和同班同學的家長互相探聽對方在課室的表現,你會更瞭解自己個仔.當發覺有問題時,加以分析和教導,再跟進,如果有需要,我會同老師溝通.

你肯定保姆車冇人講粗口嗎?

boygirl 寫道:
我都諗住比仔仔搭校車喎!校車內的行為真的那麼差?但我無辦法自己送他回校,有其他保姆車的資料嗎?   

Bambi,
阿仔讀一年級時,我都聽人講過唔好比佢坐校車,我相信呢句話10年後,20年後....你都會繼續聽到

Bambi 寫道:
唔係我好彩, 我仔校車都有呢d事, 但都係果句, 父母家教都好重要, 7歲都好識諗架啦, 唔好低估佢能力, 咩車都有呢d人, 唔通下下自己湊, 要俾佢一個無菌世界?
我相信津唔津校都有呢d事同人, 做三行, 運輸果d都未必會講句粗口, 返而著晒西裝果d好多時就粗口橫飛架.

有d家長寧願早點送小朋友返學跟住才上班,
唔係佢地要令小朋友生活在一個無菌世界,
而係明知學校管不住,
而你又明知有壞份子,
正如你明知套戲係3級,
某地方好雜, 你都避免小朋友去啦~~

事實係每個小朋友都唔同,
當家長盡力解釋某d嘢對同錯時,
小朋友又不停在不良既環境下生活,
乜嘢叫近朱者赤, 近墨者黑呢?

我又唔覺有o甘嚴重, 亦無聽過有其他家長講係o甘既環境, 而且其實學校都緊張呢種事格...講到好似搭左校車就壞梗o甘喎....

鳳梨 寫道:
而係明知學校管不住,
而你又明知有壞份子,
正如你明知套戲係3級,

Agreed.  有無o甘嚴重ar?保姆車就無壞份子ma?

Bambi 寫道:
我又唔覺有o甘嚴重, 亦無聽過有其他家長講係o甘既環境, 而且其實學校都緊張呢種事格...講到好似搭左校車就壞梗o甘喎....

[quote]
鳳梨 寫道:
而係明知學校管不住,
而你又明知有壞份子,
正如你明知套戲係3級,

[/quote]     
一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D

想請問各位, p.1 既 Maths 是用咩語言教既呢? LS 係咪活動教學? 英文科用native speaking teachers 嗎? Thanks..

阿仔高年班兼坐校車,比人label左是壞份子

Bambi 寫道:

[quote]
鳳梨 寫道:
而係明知學校管不住,
而你又明知有壞份子,
正如你明知套戲係3級,

[/quote]

唉!點解講到LS咁差? 校車有壞份子,操場上,學校內有講粗口的壞份子,我又聽聞學生上課時不會聽課,只管玩,因為他們在放學後也有補習!LS真的那麼差嗎?點解LS郤是人人渴望入讀的名校?我真的希望這一切都是傳言,畢竟兒子將要入讀,我不知選擇這間學校是對他好還是壞!要知道小學階段對小孩子是十分重要! :cry:  :cry:  

其實每間學校都會有DD"壞份子"架啦!

<<不過LSPS風氣包容開放,老師會藉著關懷勸喻來改正學生的行為,有教無類。

~~學校概覽>>

好 的 學 校 不 單 是 教『好 學 生』,還 會『教好』學生。  

喇沙數學全用中文。
喇沙是一個好特別的環境,學生成績兩極化,全校學生其中有不少精英,師資也很好;但因為課程深,有部分成績追唔上的學生,就無心向學。

BBMax,

我都好驚個衰仔跟唔上,所以已經諗緊this summer 點樣操佢。今朝先至email星加坡果邊D老友DHL套果邊的小一英文課本過來,操下佢D英文先.... :  :  :

請問LS是否2008/09轉正資

不如操下oral,因為一開學就有校際朗誦節。

老師不是會選人的嗎?其實往年LS朗誦的成績好嗎?
BBMax 寫道:
不如操下oral,因為一開學就有校際朗誦節。

各位有沒有報學校暑期班呀,今天報名呀,報咗什麼呀?
DouglasMaMa :lol

我幫仔仔報了足球和籃球,你們報了什麼?   
DOUGLASMAMA 寫道:
各位有沒有報學校暑期班呀,今天報名呀,報咗什麼呀?

BBMax,

今晚開始操下佢D oral先

boygirl,

一樣呀,亞水仔都係足球同籃球呀。: :

小一除了操oral, 仲要操吓佢d常規,如舉手、對人有禮貌、自己換衫、暑假真忙。
‹ 上一主題|下一主題