用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 TTCA 家長分享站
樓主: mody
go

TTCA 家長分享站 [複製鏈接]

原文章由 mrsliu1991 於 07-9-19 09:44 硐表
各位早晨,

原來响學校學樂器要即時要買樂器,而且價錢都好貴,我唸其實可以自己出去買,價錢應該會平好多,好似我個囝咁,佢响音樂事務學低音大提琴,都可以唔駛自己買琴可以同佢哋借,只係買只弓,佢哋個阿Sir重介紹我哋買弓同書,價 ...

hello, mrsliu1991,

麻煩你p.m. 琴行資料比我呀, 唔該哂

原文章由 bkfriend 於 07-9-19 00:15 硐表

嘩,你個小朋友揀左最貴個樣呀?我個仔都唔野少, 揀左小號都要4千銀呀,陰功
我問過朋友, 其他中學都係有呢的項目, 亦係要自己買樂器,不過有的學校可以代租, 但我唸TTCA都好難有....
重有一點, 冇理由今日收通告, ...

係啦, 點解咁趕要我地交錢呀? 家長都要出去格下價ga, 又唔一早講比家長知d樂器咁貴, 失哂預算呀!

原文章由 bkfriend 於 07-9-19 00:15 硐表

嘩,你個小朋友揀左最貴個樣呀?我個仔都唔野少, 揀左小號都要4千銀呀,陰功
我問過朋友, 其他中學都係有呢的項目, 亦係要自己買樂器,不過有的學校可以代租, 但我唸TTCA都好難有....
重有一點, 冇理由今日收通告, ...

去年我都一樣有咁嘅同感─點解D通告睇一睇就要第二日咁快交?不過後來亦已習慣,其實有心睇又係唔駛hold咁耐.至於樂器,如果是YAMAHA的真係要咁貴,舊年幫囡囡買支長笛,也要三千幾蚊,係made in Japan,如果是made in China 的,也要千幾蚊,想買平D嘅,可以到柏斯睇睇

請問你地小朋友係咪都已經測咗第一次的maths test呀?  
你地小朋友有無參加明天的佈導會呀? 有無家長會的人call你地去參加明晚陳敏兒的分享會呀? 你地有無參加呢?

有無學校新的消息或資訊呀?

hi vvmammy

唔好意思,今天遲左入 bk,而家先睇到妳個留言。

我囡囡個班都測咗第一次 maths 啦,重派咗成績添!

今天的佈道會我囡囡都有參加。早前都有高年級家長致電給我有關出席陳敏兒的分享會,可是我因沒空未能參加,所以推掉了。妳呢?有無出席呀?如何?

原文章由 vvmammy 於 07-9-29 00:25 硐表
請問你地小朋友係咪都已經測咗第一次的maths test呀?  
你地小朋友有無參加明天的佈導會呀? 有無家長會的人call你地去參加明晚陳敏兒的分享會呀? 你地有無參加呢?

有無學校新的消息或資訊呀? ...

我是今年小六學生的家長, 我都有興趣為小兒報讀這間學校, 很希望知道除了每月學費外, 是否還有其他雜費, 例如興趣班、補習班等等的費用?

我有親戚讀中三,每年都要去外地旅行,他說學校像旅行社,由幾千至兩萬多路線也有,並且一定要參加,否則老師會打電話來問,如band one生不如大抽獎才算,除非你那區很少英中。

原文章由 KOKOMAN 於 07-9-30 13:51 硐表
我有親戚讀中三,每年都要去外地旅行,他說學校像旅行社,由幾千至兩萬多路線也有,並且一定要參加,否則老師會打電話來問,如band one生不如大抽獎才算,除非你那區很少英中。 ...

若你不是用家,請你不要說「聽說」的評語,中三全級去星加坡,是屬於學習性質,學校資助團費的一半,而你所說的幾千至兩萬多的路線,是於長假期的遊學團,是自由參加的,
我囡囡沒有參與,但絕出冇老師打電話來問長問短,唔知你位世侄有什麼突出之處,要勞煩老師問佢點解唔去,如果你位親戚覺得TTCA似旅行社,倒不如叫佢搵間冇攪遊學團的學校,但我係用家,我就知我囡囡每日未夠6點起身返學佢都冇問題:tongue:

[ 本文章最後由 mother-cat 於 07-10-4 00:33 編輯 ]

非常同意, 雖然我係中一家長, 但亦有接觸過其他班級既家長,亦從未聽過校方會強迫學生去旅行 ,或者做任何學術以外既事情(教統局規定既例外)
請唔好道聽途說,而破壞左一間咁有教育熱誠學校既校譽

原文章由 cheungtp2007 於 07-9-30 12:46 硐表
我是今年小六學生的家長, 我都有興趣為小兒報讀這間學校, 很希望知道除了每月學費外, 是否還有其他雜費, 例如興趣班、補習班等等的費用?

丘校長是一位充滿教育熱誠的校長,亦鼓勵家長讓小朋友(已是中學生)學習獨立,即學懂照顧自己,不再過份依賴父母。學校除了每月學費外,只會於開學初期收取少於一千元的雜費,補習班今年開始由校內老師教授,故不會收費,至於興趣班若是由私人教授的,是需付費,但若選擇由康文署協辦的活動,收費會很便宜。

HI 各位

你們會唔會參加仔女學校陸運會的"健康1000米"?

Hello 各位,

有d要請教,如果學校要d同學re-dictation是否會sms家長,同埋,re-dictation是否等同留堂一樣要到5:00先可以放!謝謝指教!

各位TTCA 家長,  

我想問入這校是否需要有宗教信仰??  小兒BAND 2 唔知有無希望入到這間學校??  我看地圖有三個地鐵站都在附近,  請問那個站最近學校??  請指教

Band 2的話就要摶一摶,因為TTCA係Band 1 英中,英文要好,你崇真小學的話,Band 2頭-Band 2中都有好大機會,因為TTCA知你的程度.仲有宗教信仰就不用,但最好基督教,因為TTCA的宗教信仰係基督教.
原文章由 xmanman 於 07-10-11 13:54 硐表
各位TTCA 家長,  

我想問入這校是否需要有宗教信仰??  小兒BAND 2 唔知有無希望入到這間學校??  我看地圖有三個地鐵站都在附近,  請問那個站最近學校??  請指教 ...

[ 本文章最後由 hkgallll 於 07-10-13 19:05 編輯 ]

他去年是中二,好似是在復活節期間去西安,團費是自付的。
我沒有懷疑校長對教學的熱誠,我只是提醒選直資的家長要預算一些額外費用,況且明年高中已不用交學費,相對損失六年免費教育,如是band one生可先試自行再大抽獎,在九龍區band one生不難入到津貼英中,若放榜不滿意可再考,現在通街都是新直資,除非像DBS, ST. PAUL CO-EDU 就不同。

原文章由 mother-cat 於 07-10-2 21:01 硐表

若你不是用家,請你不要說「聽說」的評語,中三全級去星加坡,是屬於學習性質,學校資助團費的一半,而你所說的幾千至兩萬多的路線,是於長假期的遊學團,是自由參加的,
我囡囡沒有參與,但絕出冇老師打電話來問長問短,唔知 ...

KOKOMAN, 你所講既係交流團, 校方係絕對冇強迫任何一個學生參加, 只係比多一的選擇學生自由參與, 咁當然有能力負擔既先會比錢去, 當如增廣見聞啦
我地中一家長都有收到通告,今年既聖誕亦有攪清華大學冬令營, 咁我想問下有乜問題呢?唔去又有乜野額外費用?直資學校亦並非你所講,每一間都有好多費用要預, 正如mother-cat原先所講,你只係道聽途說, 而去再次批評一間自己完全唔理解既學校, 係咪有欠公平呢?
冇錯, 剛剛政府都批左6年免費教育,即是比現行既制度多左3年免費, 但係我相信作為一個家長既角度, 學費並不是最重要考慮, 除非係自己能力做唔到, 一般決定為仔女讀直資既家長亦唔會貪多左3年免費而轉去津貼學校.損失六年免費教育事小, 揀錯學校先係大件事.
雖然係人都知DBS, ST.PAUL呢的係好有名氣既學校, 但我都相信一點, 入得去既都係頂尖學生, 自問我既小朋友唔係咁既才料, 就算入到去亦未必係好事, 在我黎講,相信門當互對比名校更緊要, 與其好似坊間咁盲目崇尚名牌, 倒不如為自己兒子搵一間合程度既中學更好啦
搵學校就正如住屋一樣,有的人負擔唔到, 唔荷求既就住公屋(咁公屋都有好靚環境既), 有得選擇,咪住私人樓囉, 再高級的既, 咪住係豪宅囉....

原文章由 KOKOMAN 於 07-10-13 21:03 硐表
在九龍區band one生不難,現

重有一點想提一提既, 你所講既去完大抽獎, 若放榜不滿意可再考係可以, 但都要睇下係邊一間學校, 今年TTCA就有4百人爭30個後補位, 相信下年既情況都會差不多喇

我知你負得起錢讀那些自以為是全band one英中,但讀直資亦有些是小康之家,我提及那些費用也是事實,其實學校團費比出面旅行社還要貴,正如前文提過買樂器一樣,我在此提醒想入讀之家長作出預算也冇不對。另外放榜後可考筆試之新直資(九龍區)並非只得此間,還有 : 李國寶、聖瑪加利、顏寶玲、聖道迦南等。
最後我都認為小朋友若是band one 一定先選津貼英中,起碼那些學校有歷史,政府在幾百間學校選這些是英中一定有其成績可然,相反是band one 和two生之家長留位新直資也冇況。

原文章由 bkfriend 於 07-10-14 00:23 硐表
KOKOMAN, 你所講既係交流團, 校方係絕對冇強迫任何一個學生參加, 只係比多一的選擇學生自由參與, 咁當然有能力負擔既先會比錢去, 當如增廣見聞啦
我地中一家長都有收到通告,今年既聖誕亦有攪清華大學冬令營, 咁我想 ...

有冇人係ttca@@? - 學生聯誼會 -
(香港討論區 discuss.com.hk)
http://www15.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5202122

第一點, TTCA未有講過自己係band1英中, 而banding亦只係學生有, 學校係冇既, 好多人所講邊一間係band1英中, 只不過係因為個間學校全收band1生先咁講, 好坦白講依家新進既直資中學, 除外個幾間名校外, 大部份都係收band1-band2生, 有的重會有收band3生, 而我所知既TTCA就係大部份係band1生, 而亦有band2既學生,但係所佔比例唔多.
我亦冇講過只係得TTCA要考後補位, 其他有受歡迎既直資一樣有咁既情況,不過你係講緊呢間學校,而呢度亦係TTCA分享區,所以我先針對呢一間學校黎講.
我唔知你對考直資學校有冇經驗,但係睇到你既回覆就知道所知有限, 留位係考小學先會有, 中學係冇留位呢樣野,大抽獎之後想揾間好的既直資都難, 有邊一個唔想2全其美呢?
你提醒其他家長係正確, 但係你睇下自己第一個post, 乜野"學校像旅行社,由幾千至兩萬多路線也有,並且一定要參加,否則老師會打電話來問" 呢的都唔係應有既討論態度,用旅行社形容學校,即是話佢地想搞旅行黎搵錢  況且跟本冇強迫呢一回事, 咁作為家長既都想為學校還個公道呀...
你想提醒家長關於直資學校既收費, 可以出去開一個新topic講, 不過希望你有相當認識先好發表,免得一知半解,錯誤評估一間有辦學精神既學校
‹ 上一主題|下一主題