用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07St.Cat羅福道上午斑~~埋位啦
樓主: 04bb
go

07St.Cat羅福道上午斑~~埋位啦 [複製鏈接]

Re: 07St.Cat羅福道上午斑~~埋位啦

jarvis 寫道:
Any reliable school bus from TaiKoo to St.Catherine?  
I can't see HK island route of official SC school bus, any other channel to find a reliable school bus from taikoo to SC? Looking for your sharing, Thanks!

jarvis,
通常校巴都唔會過海,因為太貴,我都好少聽人講住香港讀St.Cat, 你好鍾意St.Cat?因為香港都好似好多選擇呢!或者註冊個日睇下有無媬母車公司係門口招生意(通常都有),不過我知一定好貴,我聽過TKO去銅鑼灣要$1500

Thank you very much for your reply.  You're right! I like the teaching arrangement of St. Cat.  I think their teaching method can be matching with main stream school or pirvate school.  besides ST. Cat, my son is also accepted by Taikoo's Victoria.  This is a nice school too.  I will make a choice in between.  Any opnion?  

醒目開學勳章

今日去了交留位費,SC的花園幾大、好多嘢玩,今早花園只開放了小部分,但我仔仔已經玩得好開心,玩到唔肯走。
SC的英文科主任好nice,為我們解答了很多問題,還帶我們行了學校一周,之前聽聞SCK2、K3只得半小時英語課,但原來個外藉老師每天都會有一半時間留在課室,跟小一朋友一起的。   
另外,她認為SC的學生毋須在外再上英文課,因為她認為SC的學生英文不俗,K2、K3的學生跟她溝通絕對沒問題(她是來自美國的德國人)。如果想上興趣班,她建議可在音樂、繪畫等方面發展。
整體來說,SC給我的印像唔錯,入到去有愉快的感覺,但課室就好似好細咁。   

不如,大家分享下點解會選SC和對SC的印像!  

SumSumBB,
我今天註冊後,也是順度跟外籍老師行了一圈,不用再約時間參觀了,我對學校的印象亦不錯(我是第一次來的),沒有如"傳說"的那麼迷宮,其實只是中間條走廊較窄和彎彎曲曲,我只走了一次都記得課室,2個花園和洗手間的位置.
我都跟你問了同一個問題(K2時net在課室上課的時間), 不過我是問跟我辦註冊手續的那人(老師???)她也說net有一半時間會與學生一起.
總括來說,我對St.Cat的印象幾好,但有2點覺得較煩惱:

1.要自己去買校服,我之前在BK八過,知道3間校服公司嘅價錢同校服質地都唔同,有媽咪會走晒3間去決定買邊間校服,但3間公司係唔同區喎,真係諗起都煩.

2.校車方面,  SumSumBB你報左未?係咪報17號?今日去校車間房同個叔叔了解校車安排,佢話TKO兩條線都好full好多人搭,所以真係會好似我聽其他人咁講, 會2座位坐3個人, 3座位坐4個人, 講真我好唔鍾意咁,小朋友已經要坐咁耐車,連一個位都無,迫埋一齊坐,我想試下問其他校車公司會點安排.或者如果有好多TKO媽咪可以group埋一齊book架車就好.

唔知其他要搭校車嘅媽咪點睇?係咪好多學校嘅校車都係咁迫架?

醒目開學勳章

04bb,
我報左校車了,試下搭1-2個月,如果唔OK會考慮自己接送,我仔仔現在於九龍塘返nursery都係自己接送的,你建議group埋一齊book架車都係一個方法,不過一定要揾間可靠的公司。

yorkiemama 寫道:
hi,
my child has no experience in Putonghua, is he capable to attend the Eng-PTH class?

worryingmama

My girl is the same as your son, but I have confidence that she can learn very fast on different kinds of languages.
Don't worry, be happy.
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Ryan'sMom
你好嗎? 估唔到係喥相認. 都係daddy話我知有人搵我咋.
如果你早d上黎咪好囉.搵埋你一齊玩痳.
我地岩岩先搞左個同學會聖誕party痳呀.
其實我都係岩岩先知你個仔仔叫ryan咋.
因為等放學其間都係聽其他媽咪講咋!
我覺得你個仔同我個仔都好似架, 大家頭髮都係唔多
又白白淨淨咁所以成日遠睇佢地都搞錯.        

保母車同校車咪一樣. 都有個人睇住後座既小朋友架痳.
不過係私人同學校之分咋痳.   都會安全既. 放心啦!
我都不知幾"想"eric自己搭車返學架.不過佢daddy話一定要我自己送咁解je. 你知啦冬天咁早起身好辛苦架

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

醒目開學勳章

2007,Happy New Year!

If the seating arrangement is 2座位坐3個人, 3座位坐4個人, how about the seat-belt?....share to use???

04bb 寫道:

校車方面,  SumSumBB你報左未?係咪報17號?今日去校車間房同個叔叔了解校車安排,佢話TKO兩條線都好full好多人搭,所以真係會好似我聽其他人咁講, 會2座位坐3個人, 3座位坐4個人, 講真我好唔鍾意咁,小朋友已經要坐咁耐車,連一個位都無,迫埋一齊坐,我想試下問其他校車公司會點安排.或者如果有好多TKO媽咪可以group埋一齊book架車就好.

唔知其他要搭校車嘅媽咪點睇?係咪好多學校嘅校車都係咁迫架?

login name------仔/女名---班別----家住哪裡---校車
===============================
kcpapa---------Karina---英粵班-----將軍澳----16/17號?? I do not know>>
jadelee---------Nico------英粵班-----沙田-------5號sandythepooh---Ryan---英粵班-----沙田-------5號
YAUWAIWING---Chloe---英粵班-----沙田-------5號
treeyear --------loklok---英粵班---- 紅磡-------?號
wcjc -------------JC------英普班---- 紅磡-------6號
elainec --------- ethan -- 英粵班 ---- 荃灣 -----10號
gracelam--------Vincy----英粵班-----荃灣------10號
yummy-baby---yummy--英普班-----荃灣------10號
yvonne0725--matthew--英粵班-----荃灣------10號
lumlumchu---Cheyenne--英粵班-----馬鞍山----12號
carollpc ----------潼潼----英粵班-----尖沙嘴----13號
04bb-------------Chit-----英普班----將軍澳----16號
amy0107--------Daniel---英普班----將軍澳----16號
DMJ103--------Justin----英粵班-----將軍澳----16號
Katy1116---------TL-----英粵班-----將軍澳----16號
starrybb----------KC-----英粵班-----將軍澳----16號
Yup------------Garrett---英粵班-----將軍澳----16號
chubby2688----Cedric---英粵班-----將軍澳----17號
katiecheung----ka ying---英粵班-----將軍澳----17號
sumsumbb-----Joshua---英粵班-----將軍澳----17號Rachelkwokr----rachel----英普班----大角咀-----?號
TWIGGYFONG-meagan---英粵班----土瓜灣-----?號
bellelam--------belle-------英粵班----青衣-----(唔記得)
Mui_Mui--------Jasmine---英粵班----青衣-----18號
honghong------Honson----英粵班----官塘(婆婆家)/馬鞍山-----???號
Shirleyshek-----Valarie----英粵班---九龍塘--不用搭校車
ERICBB----------ERIC----英粵班-----馬鞍山----自己送
Yanamami------Yana-----英粵班-----Shatin----Myself
BILIBABA---JODIE---英粵班---TSINGYI---唔記得
wingwingchu-----Hayhay-----英粵班-----荔景-----11
~-~-~-~-~-~wingwingchu

chubby2688

我較早前曾到過學校門口望過學生放學的安排,據我所見,學生真是2座位坐3個人, 3座位坐4個人,我不見他們有配戴安全帶,所以我都有些擔心我囡囡會於車位上掉到地上。我現在已開始訓練她獨自坐車坐一個位,並教她要怎樣坐才對。
chubby2688 寫道:
If the seating arrangement is 2座位坐3個人, 3座位坐4個人, how about the seat-belt?....share to use???

chubby2688,
我聽其他人講係幾個小朋友戴一條安全帶, 都幾求其!

pyyip,
如果連安全帶都唔戴,咪好危險 以你所見, 啲小朋友坐得迫唔迫?
另外,你覺得放學安排如何?混亂嗎?小朋友開心嗎?我都好想睇下佢地返學放學情況,但真係無時間.

04bb 寫道:
chubby2688,
我聽其他人講係幾個小朋友戴一條安全帶, 都幾求其!

pyyip,
如果連安全帶都唔戴,咪好危險 以你所見, 啲小朋友坐得迫唔迫?
另外,你覺得放學安排如何?混亂嗎?小朋友開心嗎?我都好想睇下佢地返學放學情況,但真係無時間.

04bb,

沒有安全帶,當然一定程度上有危險,但若果要小朋友兩座位坐三個人,三個座位坐四個人,真是沒有辦法使用安全帶的。不過這樣真的沒有違法嗎?因旅遊巴應該有其人數上限,雖然我們的子女全部是小朋友,但沒有理由小朋友當半個計,故我其實心中有疑問,究竟這樣兩座位坐三個人,三個座位坐四個人的安排真的沒有違法嗎?不知有沒有家長是運輸署人員或法律界的人士可以給予資料?

回答04bb的問題,小朋友因太細小,故雖然兩座位坐三個人及三個座位坐四個人,我從車外望下去,真的不覺好迫。

至於放學時混亂與否,當然是「否」!學校好有系統,雖然學生人數真的很多,但不知他們用甚麼方法,學生上車的速度十分快,數分鐘便上滿一架車,車一上滿人便即開走,而下一架車便即到,一架跟一架,速度十分快及流暢。

最後,小朋友普通十分精靈,十分開心,與根德園的小朋友十分定,十分有規矩(這不代表sc學生沒有,只要人家真的特別有規矩的,特別定),是兩個不同的世界。這正正是我之前不知是選根德園或是SC的主要原因。               

我打咗電話去SC問有關校車兩座位坐三個人,三個座位坐四個人的問題,他們說是真的,不過只有幾架車出現這情況,因為有些路線可能太多人搭。

跟往我問点用seat-belt?Which seat-belt?  安全咩?  佢好快答有用安全帶,已經check過是合法,兩座位合併成長型(大人size),seat-belt是類似飛機嗰種,唔係的士嗰種,所以三個小朋友可以一齊坐兩座位,然後條seat-belt左至右或右至左lock實,聽完真係好唔高興,覺得好求其,我再問佢邊幾條Route,佢話9月開學先知。

点算好???  以為係學校arrange嘅校車應該最安全,点知....
‹ 上一主題|下一主題