用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文作句......語出驚人
樓主: pamcheung
go

小一中文作句......語出驚人 [複製鏈接]

王國長老

Re: 小一中文作句......語出驚人

我老爺係亞仔4 歲時去世了,
我告知爺爺去了天堂,
不用再生病,很快樂又可以有好多美食。
佢之後問︰咁不如我地一齊快D 死!

kris313 寫道:
我告訴女兒她的好朋友先上了天堂, 女兒特登做了個模式送給她, 叫我死時先幫她帶上天堂.(因為媽咪應該死先!)

[quote]
pamcheung 寫道:
小朋友就是這樣簡單和直接.......
囡囡都試過同我講: 媽咪,你件衫好靚, 第日你老了死咗就比我著 (只因我曾對她說: 到你長大我就老了......)
[quote]
W&EMOM 寫道:
記得侄仔讀三年級時,以"雖然...但是"的作句是這樣寫:

雖然爺爺和嫲嫲很老,但是仍然未死。

我老爺同奶奶知道後都無嬲,但係都無咁好氣話佢!
[/quote][/quote]  

王國長老

朋友女兒是混血兒,中文一向都不太流利,
父母讓她讀本地小學學好中文,
作句模式係︰因為…….所以……..
佢寫成︰
因為小明是我的弟弟,所以我吃了一粒糖。

笑到收唔到!!

醒目開學勳章 王國長老

今日又有笑料:
phonics堂上, 老師問我個女, ch字頭....st字頭.......
然後問到sh字頭, 我個女第一時間答"SHREK!!!", 仲串俾老師睇tim!
果然偶像魅力沒法擋   

醒目開學勳章

我姨'生"仔去年六年班...但都有"佳句"︰

題目︰xxxx (係一個成語嚟但佢唔識解)

佢既答案︰我老實告訴你,我不知道什麼是"xxxx"。

結果>>老師比佢過關...........    >>有時真係咪亂撐,講真話有著數!   

醒目開學勳章

呢個 topic 真係好攪笑。

我個仔都有作品,
題日係<下午>:
下午,我們放學了o

我都分享下
阿仔一年級時,有一日放學話我知,A同學媽咪做三文治好叻,
我問佢點知,佢話老師上堂問,個個同學都要講,甘我問佢點答呀     

佢話"媽咪最叻

有一日,囡囡做週記,我在廚房忙緊,佢問我"搶"字點寫,我諗都唔諗,就寫左個搶字俾佢.

到夜晚睇功課,寫住"我今天早餐吃了搶仔面"(麵字又唔識寫)

醒目開學勳章 王國長老

我個女又係成日問我d字點寫, 寫埋一封二封信俾我, 錯漏百出, 唔知好嬲定好笑
有日我撞親個膝頭, 我個女寫 "媽媽, 你要小心1d, 之不之道, 我好關心你......"     

昨日同囡囡溫作句, 題目 '替', 佢竟然寫 :

星期天, 爸爸要上班, 我替他做家務.

我問佢點簡唔寫媽媽呀! 佢話爸爸通常係屋企多, 佢又負責買

我有個學生仲叻!!

(溫柔)有一天,老師要我用「溫柔」這個詞語來作句。

呢句句子真係又真實,又個個詞語都啱用
我的兒童工作室(我的生活及教學日記)::-D http://www.kidsheart-workshop.com/

童心媽媽 寫道:
我有個學生仲叻!!

(溫柔)有一天,老師要我用「溫柔」這個詞語來作句。

呢句句子真係又真實,又個個詞語都啱用

好叻喎!

Charlotte_mom 寫道:
我個女真係創意無限, 我記得舊年k3, 有作句關於"地球"
我個女作左"地球上有很多外星人" <--救命!!!!!
我放工返到去見到, 就話, "女呀, 地球上點會有很多外星人架....快d改返"地球上有很多地球人啦"
講完呢句說話, 我同佢一齊忍唔住笑到碌地 [/quote]

charlotte_mom,
我睇完都覺得好笑     
孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

It's really funny and real.

In BK, there is another quoted article with funny phrases...

小學生造的句子能有多 瞎 ? 我的媽呀,快把我笑死了∼∼  

小學生造的句子能有多 瞎 ?

我的媽呀,快把我笑死了∼∼

小學生造句

這些造句都是小學生造的

轉自於PTT的實習教師版(studyteacher)

原作BY雅婷

1.沒有...沒有...更沒有...

學校裡沒有流浪貓...沒有流浪狗..更沒有流浪的人...

(你老師我正是流浪教師啊...改到時有點偷偷笑了一下.........)

2.不如

暴力傾向版-- 你不如去死!!!

3.一...就....

一隻娃娃就要一百塊

(學生在教室上社會課,我在後面笑到不行..一整個orz)

4.一時

爸爸半夜一時0分時竟然還在喝酒。

(評:不錯 還會畫句點)

一時想不通,開車去撞牆。

(評:應該是想不開吧)

5.一...先....

一馬當先

(真是傻眼 @@)

6.你看

一年級小朋友造:你看什麼看 ! 沒看過啊!

7.突飛猛進

當我回家打開門時,我家的狗對我突飛猛進。

8.照樣造句

例題:你(唱歌) 我(跳舞)

學生:你(好嗎) 我(很好)

(OS:你在寫英文翻譯嗎??)

9.寫出跟數字有關的成語

例如:一心一意 七上八下

結果有個小朋友寫:四蛇五路

剛開始完全看不懂,後來才發現

原來是四捨五入阿= =

小朋友...這不是成語,而且跟蛇和路也沒關係

10.永遠...永遠...不曾...

小朋友: 媽媽那麼愛我 ,爸爸也很愛我,他們對我的愛永遠永遠不曾改變.

(呀他中間的...當沒看見就是了)

11.欣欣向榮-比喻生長美好的樣子.

小朋友:我的弟弟長得欣欣向榮.

(評:孩子你弟弟是植物人嗎...)

12.謝謝....因為......

小三的男生:我要謝謝媽媽,因為她每天都幫我寫作業......

(露餡了...原來你的作業是媽媽寫的!!!!!!!)

說不定這一句是他媽媽造的Orz

13.皮開肉綻

學生:停電的夜晚,到處很黑,我嚇得皮開肉綻!

(O.S:這……有這麼怕嗎?)

14.一....就....

小朋友:她一接到電話就昏倒了。

(現在的小孩也看瓊瑤嗎?)

15.有的被...有的被...都.....

小朋友:農場裡的雞有的被抓去做雞精,有的被拿去煮雞湯,最後他們都死了。

16.一乾二淨

很乖的小二女生:我把銀行搶得一乾二淨

17.照樣造句

別人都誇我( ),其實我( )

別人都誇我( 很帥 ),其實我( 是戴面具的 )

(評:什麼面具這麼好用???)

別人都誇我( 長得很奇怪 ),其實我(根本不是長這樣)

18.成語填空

有志者( )….照理說是填(事竟成)

結果他給我填(是進城)

我差點沒把剛喝下去的水噴出來

[ 能...真是...]--- 正確:能認識你這個朋友,真是我的榮幸。

小朋友造的:小明能長這麼醜,真是他媽媽的錯。

(OS:小明好可憐,常在他的造句裡當悲情人物.......)

課本原句大概是:我是 (小鳥 ),想要(飛到天空)

結果小朋友造:我是( 小偷 ),想要( 偷錢 )

他大概想錢想很久了吧= =

[因為....所以....]

因為小狗很可愛..............

................所以沒人愛

(我還以為你要把牠帶回家)

*照樣造句*

[伸出手]

小朋友答:

〈評:對的還真工整呢!〉

*造句*
[是...也是]

妹妹是貓也是狗。〈評:那你到底是貓還是狗?〉

先...後........

例:我先寫了功課,後來才去洗澡.

小朋友答:先總統蔣公,後來死了

Goodkids,

好在看時,己是4:00 pm。午飯己消化一部份,差點笑到噴飯。         

我有學生比較寫實:

「……一邊……,……一邊……」

我的爸爸一邊上厠所,一邊看報紙。

醒目開學勳章 王國長老

仲慘過我個女話細佬流口水

王國長老

我個仔近排學緊寫信格式,剛好我媽去了加拿大,
琴晚便叫他寫封信比婆婆。

親親的婆婆︰
你在加拿大好嗎?公公好嗎?表弟們好嗎?
我很好,爸爸媽媽都很好,
兩隻貓兒也很好,請不用掛念!
我在學校很快樂,同學都對我很好…..

我問亞仔︰「你唔覺得太多 [好] 字咩?」

雖然離題,都係笑話一則.

囝囝俾一張學校活動相我地睇,我地叫佢介紹下d同學仔,講講下,佢指住一個肥妹同學,話"係pig豬",我同老公忍唔笑左出黎,(唔好意思,因為真係幾似),我地話佢唔應該甘叫同學,佢話個個同學都係甘叫,老師都係甘叫佢架      ,下,唔係掛???

有一日學校家長會,我地係課室見老師,傾下小朋友既問題,無無聊聊,四圍望,見到張同學名單,...........啊..............
原來係"魏碧珠"唔係"係pig豬"
‹ 上一主題|下一主題