用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見識過無禮的喇沙校長後, 我想攞番張form ...
樓主: 1773
go

見識過無禮的喇沙校長後, 我想攞番張form [複製鏈接]

王國長老

Re: 見識過無禮的喇沙校長後, 我想

咪係!呢個世界邊有咁理想?!樣樣都公平?!
我見亞美人個仔亞CASH,
佢既生活一定好過我,
我都無個個星期做海底泥Spa!
天!你對我真係唔公平。

WYmom 寫道:

There are a lot of under table deals in private or DSS schools as well.  I know a friend putting her kids into a famous DSS through relationship even they fail the interview.

王國長老

都係!都有少數無人事既被取錄既。
不過呢個世界,總有人說不公平,
掂左既覺公平,唔得既覺唔公平,
唔係咁大仁大義,都係睇個人利益多D。
好似好灰好醜惡,不過世界正是如此。

Alexismama 寫道:
麟媽媽

你睇清楚d.....................公平的機會去“面試”呀        明無     

什麼是超級大塘?????? .D字頭果D呀???............百痴人上

但講反轉頭, 人事關係每處都有架啦, 但有機會去面試, 始終都是一個機會, 我想如果小朋友的資質和表現是超水平的話, 學校亦真的會考慮, 但如果連面試的機會都無, 就乜都唔使講啦, 係咪     

Hi All ,

其實每到地方都有不公平,好似去飲茶D熟客都唔駛等位喇!就算係國際學校,只要肯捐錢一樣可以打尖!我個人覺得最緊要俾小朋友讀一間校風好及適合佢性格的學校。早前會考公佈成績,有間名校的成績下降,校長竟然投訴因為中一要接收統一派位的學生,無得選全部Band 1生,所以成績下降! 有教無類去咗邊?如果只要全部Band 1 生,就算考得好都唔係你功勞喇!所以校風好就要有好校長。

我是喇小家長,對鮑校長的印象並不是像前文所說的,反而我們都覺得她處事十分認真,為人坦白、率直,對學生愛護有加。想起當日我們交表的時候,校長亦有和我們交談,但是態度很友善,並且實事求是。雖然我們的大兒子是喇小畢業生,鮑校長亦很坦白對我們說二十分的小朋友很多,需要等教育署抽籤。最後,她很樂意地收下我們的Profolio。結果,我們沒有其他人那麼幸運,第一及第二階段都不能如願以償。但最終,我們及小朋友都獲鮑校長接見,我看見我們的Profolio仍然在她手上。鮑校長還指教我們怎樣提高孩子的語文能力。

我想信絕大部份喇小家長及同學都和我們一樣,愛戴和敬佩我們的校長。

Re: 見識過無禮的喇沙校長後, 我想攞番張form

Dear A&N, jk67jk,

I was treated impolitely in Tsuen Wan's 浸 X so my husband and I gave up.  It made me feel begging them for a place.  In fact,  why can't these 'prestige' school change an angle to think that it is a chance to give both the kid and school a mutual understanding chance to see whether we fit for each other?

A&N 寫道:

jk67jk

請可否pm我荃灣那間學校, 因我都正考慮是否幫小女考慮荃灣區小學     

醒目開學勳章

[quote]
麟媽媽 寫道:
佢既生活一定好過我,
天!你對我真係唔公平。
[quote]

有時見美人同cash仔,真好鬼把火,齋戒、唸經、保標,應有盡有,   

身為喇小的一份子,我認同你所說的.

Fatdog 寫道:
我是喇小家長,對鮑校長的印象並不是像前文所說的,反而我們都覺得她處事十分認真,為人坦白、率直,對學生愛護有加。想起當日我們交表的時候,校長亦有和我們交談,但是態度很友善,並且實事求是。雖然我們的大兒子是喇小畢業生,鮑校長亦很坦白對我們說二十分的小朋友很多,需要等教育署抽籤。最後,她很樂意地收下我們的Profolio。結果,我們沒有其他人那麼幸運,第一及第二階段都不能如願以償。但最終,我們及小朋友都獲鮑校長接見,我看見我們的Profolio仍然在她手上。鮑校長還指教我們怎樣提高孩子的語文能力。

我想信絕大部份喇小家長及同學都和我們一樣,愛戴和敬佩我們的校長。

你地好搞笑, 燒到去美人同阿cash度      咁我地做家長的, 係咪真係要講句世界對我們真是不公平, 連生活都不及一隻cash (佢只是一隻xx, 我們是人呀)!!!!  如再貪心少少, 想子女入讀一所被譽為名校的學府, 就更要卑躬屈膝忍受學校的"無禮", 費盡思量的向學校展示子女的長處, 奈何可能連一個面試的機會都無。..................咁世界真是對這些家長很不公平啊。

但呢個世界事實就是這樣     

其實, 無論家長點做都係為孩子的好才作這種種, 但無論結果如何, 希望大家也可欣然接受, 讀名校不是小朋友的唯一出路, 除了一些"大塘"之外, 還有很多其他好的學校給我們選擇     
亞薛 寫道:
[quote]
麟媽媽 寫道:
佢既生活一定好過我,
天!你對我真係唔公平。
[quote]

有時見美人同cash仔,真好鬼把火,齋戒、唸經、保標,應有盡有,   

Kareese ︰

是一間近海洋公園附近的國際學校,本人的朋正是這校的職員,那學生的英語水平未到而被拒絕,而他父親便用某些理由捐贈6位數字給學校,校長即時找校內一位高級老師幫他的小朋友補英文,之後便收了他的小朋友!

Kareese 寫道:
"就算係國際學校,只要肯捐錢一樣可以打尖!"
family_1612

恕我見識少,因我到現在還未聽過!請問邊間國際學校,只要肯捐錢就可以打尖?可否句體講述一下?抑或你誤以為一些國際學校要付debenture才可入讀是打尖?

王國長老

Alexismama,

嘻嘻….我都唔想燒到小狗CASH 身上,
話晒佢都係狗醫生,都算做福人群架!
其實而家津校都仲有一半係攪珠,
但好多學校都轉為直資,挑選更為嚴峻,
窮家子弟空有才華,家中未必可培養,
咁佢地便少了一個機會。
我老公當年都讀名校的,佢D 同學當中,
有富家子,亦有住公屋的少年,
有父親是巴士站長、小販、管理員…但機會是有的,
而家佢地長大成人,有D 係律師、會計師、醫生….

無厘頭,離晒題!

醒目開學勳章 王國長老

唔好講造馬case啦, gsis份application form亦光明正大寫明:
6. The school's current admissions policy for either the German or the International Stream gives
priority to applicants as follows:
1. German, Swiss or Austrian nationals
2. Siblings currently attending GSIS
3. Parent is a teacher at GSIS or a former GSIS Student
4. Existing, vacant debenture-holders
5. The date of receipt of a complete application

點會唔講錢   
family_1612 寫道:
Kareese ︰

是一間近海洋公園附近的國際學校,本人的朋正是這校的職員,那學生的英語水平未到而被拒絕,而他父親便用某些理由捐贈6位數字給學校,校長即時找校內一位高級老師幫他的小朋友補英文,之後便收了他的小朋友!

[quote]
Kareese 寫道:
"就算係國際學校,只要肯捐錢一樣可以打尖!"
family_1612

恕我見識少,因我到現在還未聽過!請問邊間國際學校,只要肯捐錢就可以打尖?可否句體講述一下?抑或你誤以為一些國際學校要付debenture才可入讀是打尖?
[/quote]
該用戶已被刪除

醒目開學勳章 王國長老

見到"超級大塘"4個字, 就唸起我老闆仔女讀緊果間.......
又係bk名句--[size=large]識人好過識字, 你有無本事約校監食飯?(校董都未夠高級!), 你有無本事步行籌款年年籌幾萬蚊? 你有無本事alumni dinner包一圍請晒d今年考小一既朋友去見校長?
當年仲話搵廉署audit, 笑大人個口, 果然真係要d幽默感......
該用戶已被刪除

王國長老

Sorry...Sorry.....
真係吹水過晒頭,off 晒 topic 添!!

Fatdog 寫道:
無厘頭,離晒題!

你話「學校又無收你香港政府一個仙」是錯喇,我唔知其它Int'l School 有無,但CIS 就一定有。據我所知他們的校舍或塊地政府是有資助。

A&N 寫道:
咁人地擺明係international school, 讀人地國家的課程, preference比返佢地國民有咩唔妥呢?? 學校又無收你香港政府一個仙, 無必要對你香港公民公平架喎。 以我所知, cis 都係比加藉公民preference, sis比新加坡人preference, 連esf, 收香港政府支助, 但又比英國公民preference. 點解無人出聲話佢唔公平???

可悲的是仲有好多人依然高調讚揚港英政府是如何的好, 無人睇到大英政府在我們香港人身上取走了多少利益        說出來, 而家咁多不公平的制度, 無論公務員/教育制度, 都是前港英政府留下來的爛攤子   

如有得罪, 請見諒      [quote]
Charlotte_mom 寫道:
唔好講造馬case啦, gsis份application form亦光明正大寫明:
6. The school's current admissions policy for either the German or the International Stream gives
priority to applicants as follows:
1. German, Swiss or Austrian nationals
2. Siblings currently attending GSIS
3. Parent is a teacher at GSIS or a former GSIS Student
4. Existing, vacant debenture-holders
5. The date of receipt of a complete application

點會唔講錢   

醒目開學勳章 王國長老

A&N
當然俾公民係應該啦, 我係講$$$$姐--
(即係有閒錢買debenture就可以打jim啦!)
A&N 寫道:
咁人地擺明係international school, 讀人地國家的課程, preference比返佢地國民有咩唔妥呢??

doristsang 寫道:
之後她就在資料上寫上一個編號, 就"拍"的一聲"掟"落一個箱內, 我覺得佢有d似是在掟垃圾甘, 即時覺得不太好受, 都有d後悔交去這間學校,

Alan : 这个制度本身不友善, 很折磨人!! 但香港是現代化社會, 我们在執行方面須顧及人感受, 要尊重人!! 要知道这些人都是明知不可為之而為之, 正是偉大的父母!! 盡说風涼話说沒交profile也進了名校的人, 正是没有这个'心'!!

不過我有20分, 相信都要抽籤, 因為應有好多同分的, Anyway, 我其實都是寄望私立和直資, 這些資助學校實在太看彩數了,

作為家長, 我才不想把孩子的教育寄望在一個隨機no, 我們要有選擇權,

Alan : 很欣當你这种情懷.  孩子有你这种父母, 大幸福了.  我们也一起努力吧!!
‹ 上一主題|下一主題